lördag 5 augusti 2017


                             

          Att stå ut
ännu en solfattig sommar - även om juli stundtals hade några fina dagar - är en konst i den högre gnällgenren ;-). I den säger man inte rent ut att man liiider av bristen på blå himmel.. Man klagar inte heller på regnet för att alla kultiverad människor har vettiga regnkläder - typ ...;-(, utan man  antyder bara lite fint, med en aning för gäll röst,  att "idag jobbade jag inte trädgården utan läste en bok istället. En bok som handlade om bristen på vatten..."
Alltså, nu åkallar man de där riktigt höga makterna och utbrister:"Herreje!"
Vad är det för en värld vi lever i numera? Folk i samma stad, eller bara en mil från ens oas där grönskan formligen anfaller en, har torka!!??
Att stå ut med ett leende en solfattig sommar, är också en konst och då menar man konsten om självbehärskning när man förstår att dåligt väder är inget man pratar och på så sätt sprider pessimism...utan man behärskar konsten att kunna roa sig utan sol - året om - typ . Eller kanske kan man odla den positiva livssynens ädla list ?! Man klurar ut helt enkelt sättet att se en gnutta ljus i mörkret...
Till exempel så här: Två tunga moln håller på att glida mot varandra på himlavalvet. Innan de sammansmälter till ett ännu större moln uppstår i 30 sekunder en glipa där en solstråle tittar fram! 
Jess! Nu kan man ta en bild i motljus och kolla på den då och då och tänka att "det var då som man hade sol"...och så tar man många sådana bilder vid liknande tillfällen och till sist har man ett helt "fotoliotek" med en massa soliga bilder från sommaren som passerat och utbrister i november efter en nostalgitripp "fotolioteket" att "vi hade tur med vädret" . Alla ler, står ut och är till och med nöjda efter ännu en solfattig sommar. Typ.

                          💢💢💢 Ursäkta att jag inte hittar på något bättre att berätta om.
                           💧💧💧
Nu följer en serie bilder. En bildberättelse om en sommar som aldrig riktigt infinner sig... En bild är tagen under de där 30 sekunderna i motljus...andra inte...;-)


I 30-sekunders motljus...


                    Efter 30 mm regn på ett dygn....


Innanför är det torrt och varmt, men solen kan inte ens växthuset trolla fram.


Tomatpaprikorna borde börja rodna, men nej...

Gurkan är inte beroende av sol. Här ett praktexemplar...:-)

Malaberspenaten är ingen kulinarisk favvo för mig, men som vanskött fin i sin spaljé...en välskött skulle antagligen ha med blad och mindre antal blommor...


Basilikorna mår prima. De är värmekrävande, men klarar sig bra utan sol


De få gånger då dagen är solig öppnar jag dörrarna och har för ett tunt draperi för att förhindra fåglar att irra sig in

Det räcker inte med bara värme för att chilen,

...och tomaterna ska rodna.

Men en chile, italiensk sort, som jag glömt namnet på, har röda frukter redan. De är två plantor som jag har lyckats att övervintra. 


Trädliljans blomknoppar längtar efter både sol och värme utanför glasväggen...


          Tja, gott folk! Glöm inte leendet och skrattet!
                       Tack för at Du tog dig tid!

16 kommentarer:

  1. Vill man träna sig i självbehärskning ska man anlägga en trädgård!
    Själv försöker jag tillämpa samma överlevnadsprincip som jag utvecklade till fulländning som lärare: när något gick fel förbjöd jag mig att skylla på eleverna, rektorn, föräldrarna mm, utan tvingade mig att tänka: Så intressant! Vad kan jag lära av det här? Det låter klämkäck men ledde för det mesta till inovationer som jag och eleverna hade stor glädje av. Nu låter jag trädgården fostra mig på samma sätt. Lagom till jag dör är jag nog fullärd...
    Kram
    PS Ditt växthus ser fantastiskt ut! Perfekt placerat!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hejsan Laila! Vi tänker inte så olika om varken pedagogiken eller trädgården ;-)
      Tack för komplimangen. Ja, detta var det enda stället på tomten där det var möjligt att ha, et så här stort växthus. Min mentala räddning en regnig sommar.

      Radera
  2. Hej Anja!
    Tänk att vi upplevt sommaren så olika, hos mig har det varit mycket sol och värme, ett skyfall i slutet av juli och lite regnstänk nu i några dagar. Trodde tomatpaprikan skulle vara gul, för det var den på fröpåsen, men ser nu att den blir röd när den är mogen. Har du haft den förr? Det är första gången jag odlar den.
    Ha en fin helg, hoppas solstrålarna hittar till dig.
    Marika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det handlar inte om en uppleveles av vädret utan om kall fakta. Se på solligan i tv ser du att vi ligger illa till...
      Tomatpaprikan är ny för mig.

      Radera
    2. Jag tror du missförstår mig, jag ifrågasätter inte att ni fått mycket regn.
      Ha det fint /Marika

      Radera
    3. Även om "kall fakta" talar för sig kan även "upplevelsen" spela roll. Lite av den försöker jag beskriva i mitt inlägg ;-) - kanske inte så strålande beskrivet precis ;-)
      Skulle aldrig någonsin få för mig att vilja utsätta dig för mitt missförstånd - det handlar mer om en jävla frustration. Hoppas att du förlåter mitt plumpa kommentar.

      Radera
  3. Hahaha, man anar ren desperation under den hurtiga ytan :) Kan hålla med dig till viss del men jag tror ni har haft betydligt mindre soltimmar än oss i år. Om jag nu trott på "han" däruppe skulle jag kunna tänka mig att detta regn vi får nu är ett retsamt sätt för "honom" att säga "nu får du regn så du tiger" :) Hoppas att solen hittar till Gunnilse snart :) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hehhee! Du är duktig på att "ana" ;-)
      Å andra sidan finns det väldigt svår torka på sina håll i landet - en torka som känns helt onaturligt för våra breddgrader och som har hållit på i accelererande omfattning i några år.
      Samtidigt känns den här eviga regnandet och relativa kylan och mörkret inte heller ok. Förr i världen hade man höst- och vårstormar - nu kan vi tillägga sommarstormar i listan. En storm per månad hittills hos oss.
      Å så säger folk att man inte ska gnälla över vädret. Gnäll leder ju förstås ingenstans, men vi borde prata sakligt mer om det. Det är kanske min och din livsstil som bidrar till dessa "onaturliga" väderfenomen? Framförallt behöver vi mer kunskap! Usch! Nu blev jag så där predikande;-)!

      Radera
  4. Nog känner jag mig ganska less på att det inte varit nån riktig sommar i år...ändå är jag brunare än någonsin...beror nog mer på att vi stått mycket ute i trädgården och jobbat med och runt växthuset. I alla väder längre stunder.
    Endast tre gånger under hela sommaren har vi varit ut på sjön med båt!! Vi släpper gärna det vi har i handen och åker ut om vädret är bra. Då ska det vara sol och inte för blåsigt. Vi undrar ibland varför vi har kvar den. För hur ofta en sommar stämmer det hur VI vill ha det med vädret...!!
    Idag regnar det ordentligt och här ska passas på att bakas bullar...så det finns när solen kommer;))
    Kram på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilket bra tips! Varför bakar inte jag bullar istället för att gnälla över något som jag inte kan göra något åt ,-))?!
      Vi borde vara grannar - jag skulle tjäna väldigt mycket på det ,-))

      Radera
  5. Nog kan man säga att sommaren varit konstig alltid. Du verkar ha fått regn och regn och ingen sol eller värme. Jag har knappt fått en gnutta regn förrän nu de senaste dagarna. Det har varit så torrt att jag aldrig varit med om maken. Kommer att minnas sommaren som den då jag knappt gjorde annat än vattnade. Ska dock inte gnälla eftersom jag kan vattna :) Gnälla lite vill jag dock för även om jag haft lite sol så har det inte varit någon värme. Varken riktigt solfattigt och blött eller kallt och knastertorrt är kul men det verkar nästan som om man har fått antingen det ena eller det andra denna sommar. Konstigt! Jag har fått lite tomater som mognat fram men några ätbara gurkor blev det definitivt inte. Bara en förkrympt besk rackare :) Hoppas vi jämna ut det lite framöver så att du får värmande sol och jag regn. Jag har absolut gnällt en hel del när jag vattnat och tappert suttit och huttrat vid stranden eftersom det ju i alla fall varit sommar, eller är sommar.
    En solig kram!
    Anna-Karin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gurkor vill ha värme och därför har jag haft på elvärme på 99% av sommarnätterna! Det har jag aldrig gjort tidigare under de 14 år jag har haft växthuset. men, tack vare det så har jag det riktigt fint i växthuset. Allt tycks trivas bra. Men, som sagt, de som ska vara rösda så dags är gröna...;-(
      Det måste vara jobbigt att vilja sola och bada och värmen infinner sig inte! Själv har jag nära till sjön men har inte satt min fot där en endaste gång i år.

      Radera
  6. Bor ju inte så långt ifrån dig men upplever inte alls den solfattiga sommar som du beskriver. Inte jättevarmt och inte badväder varje dag men jag tror att vi ofta har soligare här vid kusten. Hoppas på en fin augusti och september nu. Tomaterna har mognat under flera veckor och gurkorna är snart slut. De började ge vid midsommar.
    //Helene

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är andra året då jag hör att folk har ett annat väder i Torslanda. Jag bor nog helt fel ,-)
      Mina gurkor började producera i maj och det kommer nya hela tiden :-)!

      Radera
  7. Det har tydligen varit väldigt "lokalt väder" i år. Vi har ju haft en fruktansvärt torr dommar med massor av sol. Kanske inte så varmt men alldeles lagom när man ska jobba lite i trädgården (alltså vattna). Men våra vänner som bor bara 2 mil från oss här på Gotland, dom säger att deras vansinnigt snygga och normalt mycket välskötta trädgård ser hemsk ut beroende på att det regnat hela sommaren!? Kan inte vara möjligt.....
    KRAM
    Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, lokalt är ordet! Bara ca 10-15 km härifrån är folk supernöjda med vädret.
      Mina rabatter kan nog inte sägas vara direkt fula p. g. a. regnet men lite väl gröna ;-)

      Radera