lördag 12 augusti 2017

                                            Blommor och blad
Funderingar angående en rabatt som ska uttrycka äng - på mitt sätt.
Har till och med en liten stig i rabatten så att jag kan känna att jag går genom en äng.


                         Stigen


En oerhört ståtlig Astilbepå vänstra sidan av rabattens stig. I år blommar den ett par veckor senare än brukligt. Men, det är helt ok för mig. Den kommer kanske att hålla längre eftersom nätterna är rätt kyliga med hög luftfuktighet, vilken den bör gilla. Har inget namn på den f.n.
Rabatten börjar med milda färger i blå och rosa nyanser.

Ny för i år är denna läckra humlesuga

I den första delen, bland den milda färgerna har jag planterat en kultivar av brakved som har mörka, sirliga grenar med flikiga, fjäderlätta blad. Det går att läsa lite olika om den när det gäller till exempel höjden....?!Men, skulle den vilja ta för sig "för mycket" kommer sekatören att få jobba. Just nu, efter tre år, är den rena önskedrömmen av estetisk växtstöd... 

Lite längre fram i rabatten börjar färgerna övergå till mustiga och starka. Den övergången försöker jag mildra med vit violruta och gröna blad i olika nyanser och jätteverbenans blomflockar (De syns inte på bilden).

Rabatten sluttar kraftigt och längst ner är den lite skuggigare. Där får kungssafsan breda ut sig. Silveraxen 'Atropurpurea' har fått av mig även namnet  "Annika" därför att jag köpte den på Furets plantskola där Annika Herdersson,, som förestår plantskolan, har genom att så den mörkbladiga 'Atropurpurea'  fått denna varietet med ljusa blad men med  mörkar stjälkar.
Har dessutom planterat ett antal olika gräs, som har en etableringstid över ett par år, beroende på vädret.
Vår sommar har varit nära en katastrof. Solfattig, kyliga nätter, grått och en del regn. Men, växterna kanske gillar läget bättre än jag...dock är all blomning väldigt sen.
Jag har en del smått och gott i den rabatten som ännu inte slagit ut. Hoppas att jag får snart en flott bild med allt som växer där. :-).
Min perennrabatt betraktar jag som en målning. Därför kan jag inte skissa något i förväg. Det skulle kännas som en ritbok som man ska färgsätta ;-)Jag förstår dock alla begåvade duktiga personer som kan skapa fantastiska rabatter genom skiss - till skillnad från mig, som inte ens vet om min "målning" i slutändan blir bra ,-)

ps

Furets plantskola är en upplevelse som är helt fantastisk! Ett otroligt rikt sortiment, kunniga, trevliga Annika som gräver upp plantor om det inte finns uppkrukat. Du får goda råd med dig om frågar och de uppgrävda plantorna blir helt fantastiskt "krukade" i tidningspapper och plastpåse. Men, jag säger, ta med dig fika även här, för att du kommer att vilja stanna länge. Förutom själva plantskolan har du Annikas privata, vackra och artrika trädgård med dammar och ovanliga träd att strosa och förlora dig i.! Säger bara att herreje vilken duktig, arbetsam, kunnig, trevlig, privat plantskoleägare! 
Ta chansen och upplev det, men kolla noga öppettiderna! Annika har trappat ned lite för att få tid till sin trädgård!
                                                      ds                                                 Ha det super!

13 kommentarer:

 1. Åh så vackert o frodigt du har det på din stig :) Den där astilben ser ut som min, en riktig skönhet fast min har blommat ett tag nu. Vet inte heller namnet på den. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har försökt att googla på astilben, men det är svårt att tolka bilder -ja, även text.
   Frodigt är det men så svårflirtade blomknoppar. Vi lever ju i "ständig mörker"...;-(. Undrar hur hösten och vintern blir när man inte har riktigt fått de där solstrålarna som ens gamla lekamen skulle så väl behövt.

   Radera
 2. Hej Anja!
  Vackra bilder, gillar speciellt din stig, ser ut som att man gärna går in och utforskar lite mer.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamen stigar är alltid lite speciellt ;-)

   Radera
 3. Hej fina... Din stig vill jag gå på. Definitivt :) Inte har den varit där förut? Det orange på fjärde bilden nedifrån.. Vad är det?


  Kram från en som alltid letar efter vackra orangea blomster :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stigen har alltid funnits där...:-)
   Det är en montbretia, Crocosmia 'Columbus' - mera starkt gul än orange i mitt tycke. Bilden är inte helt rättvis. (Flåt att jag glömde namna)

   Radera
 4. Fastade för din vita violruta. Mycket fin!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utan svävare i rabatten kan jag inte vara.

   Radera
 5. Gillade också astilben och stigen. Fast mest vilade blicken på den fina phloxen med den gulorange crocosmian i bakgrunden :)

  Ha det fint! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...och tyvärr har jag inte namnet ;-(

   Radera
 6. En extraordinär plantskola är guld värd! Önskar att Annika fanns här i närheten!
  Vill gå din ängsstig! Första bilden är magiskt inbjudande och sedan dyker den ena älvan efter den andra upp och dansar för oss.
  Tyvärr är jag dålig både på att skissa och att måla i mina rabatter. Delar av orangerirabatten (den sydöstra)ger mig bekymmer just nu. Rörig, ganska risig - inte bra. Och jag vet inte hur jag ska få styr på den. Suck.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Laila! Ni har så mycket fint i Fagerdala. Att alla rabatter inte är i ordning på en gång är ju inget konstigt. Vi skapar våra rabatter med kärlek och inte med professionalitet. Inget fel att vara yrkeskunnig, men det är ju varken jag eller du när det gäller trädgårdens design eller perfekta rabatter.

   Radera
 7. Det orange på fjärde bilden nedifrån.. Vad är det?


  ทางบ้าน

  SvaraRadera