onsdag 25 oktober 2017



                                 
                                                     Gardenia jasminoides
                      Några ord om gardenian
                                              på fönsterbrädan
                     
                      Dags att vända blicken in i husets fönster - min vinterträdgård. Ute i det ogästvänliga vädret längtar jag bara tillbaks in.
Fönstren, som hos mig rymmer rätt många krukväxter så här års, har sin drottning: Den gudomligt doftande gardenian. 
Glänsande, läderaktiga blad som sitter tätt, tätt. Mellan bladen syns knoppar i vridet mönster som sakta, mycket sakta, får vita strimmor och som så småningom slår ut i en bohemiskt, lite nonchalant, sammetslen, fylld blomma. Jag brukar känna på doften i rummet när ny blomma har slagit ut.
En underskön kines, som kom till Europa någon gång i mitten av 1700-talet. Sedan dess har gardenian förädlats och utvecklats för att bättre klara av vårt inomhusklimat. Men, den är fortfarande inte så lätt att lyckas med. 
                     Gardenian har varit en populär knapphålsblomma för herrar vid högtidliga tillfällen. Seden att bära en doftande blomma vid kavajens/frackens bröstficka härstammar egentligen från antikens Grekland. Männen bar väldoftande blommor och örter nära hjärtat som skydd mot onda andar. Man var rädd att oönskade andars närvaro skulle förstöra brudparets kärlek...💕
                     Mitt bästa blomfönster är mot nordost - mer ost än nord. På sommarhalvåret har jag nästan inget alls inomhus, men nu har de flesta, som ska vara inne, fått återvända på blombrädan. Hyllan är långtifrån alla värmekällor och väldigt ljus utan gassande sol. Min gardenia har stått ute hela sommaren och fick flytta in drygt en månad sedan.
                     Det finns en del namnsorter av gardenian, men något sådant stod inte på etiketten när jag köpte min. 
  • Några skötselråd för gardenian
Tål inte kalk.
Spreja med regnvatten (eller kokt, avsvalnat) med fin sprejstråle på bladen dagligen (ej på utslagen blomman). Eller ordna på något annat sätt hög luftfuktighet runt växten.
Vänd inte på krukan när den har knoppar.
Jorden ska vara fuktig men inte blöt. 
Behöver inte beskäras. Efter varje blomma bildas nya skott som håller växten tät. 
Direkt sol, kalk, uttorkning av jorden och för varm och torr luft får plantan att tappa blomknoppar  och blad.


Mitt stora matbordsfönster har hyllor på in - och utsidan. praktiskt att bara flytta växterna på utsidan under sommaren.


Ha det gott! Tack för titten!

6 kommentarer:

  1. Bara namnet - Gardeina jasminoides - gör att doftminnet kommer igång. Underbart!
    TACK
    Susie

    SvaraRadera
  2. Vilket härligt fönster! Praktiskt med hyllorna! Det har jag i tvättstuge fönsteret, där jag pressar in alla mindre pelargoner under vintern.
    Gardenian är väldigt vacker och plus för doftande men låter alldeles för kinkig för mig. Jag har de mer lättskötta poslinsblommorna i mina fönster istället:)
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  3. Hej Anja!
    Ett vackert fönster med alla blommorna. Jag lyckas dåligt med blommande inneväxter, antar att jag inte ger dem den uppmärksamhet de vill ha.
    Ha det bra /Marika

    SvaraRadera
  4. Så fint med hyllan en bit upp i fönstret!
    Gardenia är Johans favorit och mycket riktigt står den en knoppfylld skönhet i orangeriet. Ser av dina skötselråd att vi har gjort helt rätt! Ska spara vatten från de överfulla (40 mm igår) regntunnorna att vattna med i vinter.
    Kram

    SvaraRadera
  5. Bra med flera hyllor!
    Har ett tråkigt minne med en gardenia. Hade fått den i arv, åkte på semester, gardenian glömdes bort av blomstervakten. Preskriberat nu förstås, det hade varit gott att haft plantan eller avkommor av den kvar.
    /Anette

    SvaraRadera
  6. Jag har de mer lättskötta poslinsblommorna i mina fönster istället:)


    เกย์ไทย

    SvaraRadera