tisdag 14 november 2017



                         
                            

                                             Att odla sallat inomhus nu

Nybörjare som jag är i genren har jag inga klokheter att komma med.
Uppriktigt sagt har jag inte ens börjat ännu, men har skickat en försiktig beställning på följande fröer (Impecta, frösorter för inomhusodling):
Asiatisk kål 'Asian All Green Mix'
Miniplocksallat Baby Leaf 'Gourmet'
Mini Pak Choi 'Green Fortune'
Jag börjar i liten skala - jag är ju nybörjare och vet inte alls om jag klarar det här på ett tillfredställande sätt.
Hade tänk att odla dessa i en vanlig plastbalkonglåda som jag har haft i källaren oanvänd i många år.
Det nya för mig är däremot att jag tänker ha frostvakt hela vintern i mitt lilla plastväxthus som jag har inuti mitt stora glashus och att jag skaffade en ny belysning som lär vara bra för den här typen av odling. 
Så som jag har förstått blir mitt lilla växthus perfekt, därför att det blir inte för varmt under vintern. Det håller någonstans mellan 12-15 grader vilket skulle ge kompakta plantor.
Jorden till odlingen tänkte jag blanda av kompostjord och köpejord, typ lite kraftigare jord.
Har läst att man kan också odla med näringslösning utan jord, men den låter som en överkurs för en nybörjare.  

Nu undrar jag:
Är någon/några av Er, som läser mina inlägg då och då , intresserad av att "odla med mig", d. v. s. odla sallat under belysning och i jord ? Nybörjare som jag? Van och rutinerad? Lära av varandra?  Hade tänkt mig i så fall att vi kunde byta erfarenheter, heja på och jämföra med varandra våra odlingar i ord och bild i våra bloggar. Jag skulle tycka att det skulle vara så roligt att ha någon att resonera med då och då och även se bilder på odlingarna. Det finns inte så mycket annat i odlingsväg just nu som tar ens tid. Själv älskar jag att käka gröna blad i massor! Jag sätter igång nästa vecka. Hoppas att någon nappar....👍


Här tänkte jag ha min sallatsodling


Trädgården är glad och tacksam om jag lämnar den ifred så att den får sin skönhetssömn.
Dock krattar jag bort löven från marken.

                                       En rosa gentianablomma har samlat regn i sin blomskål
                                           S å här såg den ut förra året en månad tidigare

                                            Ha det gott!

29 kommentarer:

  1. I och för sig så låter det bra att man skulle kunna odla sallat den trista årstiden, men.....jag har alldeles för mycket omkring mig just nu. Har faktiskt inte ens orkat få ner dom uppgrävda lökarna som ligger i en hink sen i våras. Det blir ju så när man har ont och när man oroar sig för sin käre gubbe. Men i morgon ska min han till lasarettet i Visby så då får man väl veta lite mer.....fast det kan ju vara dåliga nyheter förstås! Men vi är och har alltid varit stora optimister och det tänker vi inte ändra på!!
    KRAM
    Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. När du berättar detta så tycker jag att lotten du vann hamnade väldigt rätt. Handla en stor bukett till dig själv...
      Kram!

      Radera
  2. Hej Anja!

    Låter som ett spännande och lagom arbetskrävande projekt under den mörka årstiden. Något för längtande trädgårdsfingrar att sysselsätta sig med.

    Jag har inget växthus och inget annat heller med lämplig värme och ljus så jag kan inte anta ditt upprop men jag hoppas du får respons. Kul om du rapporterar hur det hela avlöper.

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hehhe! Återstå att se hur "längtande " jag är om vintern blir grym - det är ju en bit att gå till växthuset. Jag får lov att säga att jag är lika nyfiken som du hur det kommer att avlöpa ;-)

      Radera
  3. Hejsan Anja!
    Vilket spännande vinterprojekt du startar upp.
    Är helt övertygad om att ni kommer att kunna äta egenodlad god sallad i vinter.
    Tyvärr kan inte jag heller anta ditt upprop eftersom det saknas både utrymme och växthus. Men hoppas på att någon annan vill hänga med.

    Önskar dig en fin dag!

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyvärr säger min magkänsla att jag blir nog ensam med mitt projekt ;-). Lite synd. Det skulle vara så roligt att ha någon att "prata" med under resans gång. Det finns ju flera sätt att odla sin vintersallat än mitt sätt. Många odlar även inne i sitt köksfönster eller något ställe där det är lite svalare än vanlig rumstemperatur.

      Radera
  4. Kaunis Katkero. Mulla on vain sinisiä.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Moi Sylvi!
      Onpa ehtinyt taas vierähtämään pitka aika viimeisestä tervehdyksestä :-)!
      Joo. Tämä vaalenpunainen katkero on hyvin myöhäinen. Viime kesä oli niin sateinen ja auringoton, että kaikki kukki entistäänkin myöhemmin -jos kukki ollenkaan!.

      Radera
  5. Hej Anja!
    Jag har läst alla kommentarer innan min och känner tyvärr att inte jag heller kan hänga på. Trädgård tar tid och vintertid brukar jag ligga lågt med odlandet och försöka hinna träffa släktingar och vänner som jag alltid upplever att jag inte hinner med så som jag skulle vilja. Det får bli lite vintersådder (inte som förra vintern för det blev alldeles för mycket att ta hand om )och lite inomhussådder men sen stannar jag nog där. Har heller inget växthus eller annat riktigt bra ställe att odla på. Har inte heller nån vidare erfarenhet. :)
    Tycker din inbjudan var så himla trevlig och kul så hoppas verkligen att nån hänger på.

    Tänkte också fråga dig en sak. Du skrev hos mig att du gör chilisalt. Hur gör du det? Det låter perfekt för de lite hetare sorterna.

    Önskar dig en fin helg!
    Anna-Karin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hehhee! Uppriktigt sagt trodde jag inte heller att det skulle bli någon större rusning. Jag tror att jag får odla min sallat ensam och göra mina erfarenheter för mig själv - vilket är OK också även om det skulle varit roligt att ha någon med mig.
      Chilesaltet gör jag av flingsalt och torkad chile. Jag mortlar dem ihop och vips, chilesaltet är klart. Att det blev så himla gott till mycket var nästan en överraskning. Proportionerna får man prova sig fram till. Kanske kan man ha två salter - en lite mindre stark och en med mer hetta. Gjorde idag en currysås med magocurry och chilesaltet + riven, färsk vitlök - den blev väääldigt god. Som grund hade jag lite grädde uppblandat med vatten och creme fraiche - den feta. Råris, lite stekt fläskkött i tunna skivor och mandarinklyftor. Denna gången färska.

      Radera
    2. Det lät mums! Magocurry, vitlök, chili, grädde, creme fraiche, fläskkött och mandarinklyftor (har jag aldrig provat att ha i mat men det lät väldans gott) - måste testa.

      Chilisaltet ska också tillredas. Så enkelt och genialiskt, och vad jag förstår supergott. Bara att ta fram morteln. Sånt gillar jag.

      Lycka till med salladsodlingen. Det blir kul att se vad du tycker när du provat.

      Radera
    3. Såsen, när jag läser så här, "låter" väldigt fet. Men, jag gillar inte fet mat så att såsen består mestadels av vatten, liten skvätt grädde (curryn gör sig lite bättre i grädde) och cr.fr. för att den blir tjockare på så sätt, utan redning. Cr.fr. har jag lite mer av.

      Radera
  6. Kul odling. Du följer väl Sara Bäckmo på Skillnadens trädgård. Hon odlar inte exakt så men i "dubbelväxthus" året runt i stort sett.
    //Helene

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det gör jag inte. Hittar ingen vettig länk heller utan en jättesida med Land.

      Radera
  7. Härligt intensivt rosa nyans på gentiana.
    Här ingen odling av småbladigt själv men gjorde iordning i källaren hos äldre favoritsonen för ett par veckor sedan. Två stora låga förvaringslådor med lysrör ovanför. Har fått bild från honom på det nygjorda gröna.
    /Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns säkert hur många sätt som helst! Har grödorna blivit ätstora?
      Jag funderade också härom året att odla sallat i källaren - jag övervintrar växter där med hjälp av lysrörsbelysning. Men, jag får rätt mycket ohyra på växter under vintern (de försvinner på ett par dagar på våren när växterna kommer uti friska luften) och då är det inte särskilt hygieniskt för mig att odla där. Får se om jag slipper ohyra i plastväxthuset.

      Radera
  8. Intressant och rolig blogg. Glad att jag hittade den. Vi siktar på att skriva mer om trädgård och odling inne på www.senior.se framöver.
    Själv har jag problem med min citronplanta som tappar väldigt mycket blad just nu. Funderar på att köpa någon slags växtbelysning till den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Wow, vad roligt att du hittade hit, Fredrik!
      Ang. din citronplanta så tror jag, precis som du är inne på, att den behöver tillskottsbelysning. En tumregel är att temperaturen och ljuset ska matcha varann. Ju varmare desto mer ljus, men även om du har den relativt svalt så behöver bladen ljus.
      Hoppas att du har lust att titta in fler gånger!

      Radera
  9. Igår fivk jag ett fint brev på posten. Det var presentkortet på 300:- från Interflora som jag vann här på din blogg. Jag är otroligt tacksam och när vi ska upp till Visby nästa gång (förmodligen för nån typ av behandling av Rolle) så ska jag köpa mig en tröstbukett! Återigen TACK!!
    KRAM och TREVLIG HELG
    Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för att du meddelar mig! Jätteroligt att du uppskattade presentkortet!

      Ha det himla gott!

      Radera
  10. Skulle gärna kört ett samarbete men om jag är realist har jag inga förutsättningar den här säsongen. Kanske kan lära av dig, förhoppningsvis redan nästa år :)

    Jag hade den rosa gentianan men missade att skydda den mot sniglar så den klarade inte ens första säsongen. Men fin är den.

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den rosa gentianan började blomma med ynka blommor alldeles för sent. Som du säkert har läst här så har sommaren varit usel och solen har behagat visa någon annanstans, men inte här. Stackarn har kämpat mot regn och rusk så himla tappert men beståndet har vuxit till si ordentligt. Kanske får jag njuta av den mer under kommande sommar.

      Radera
  11. Följer med spänning dina odlingsförsök. Jättefin rosa Gentiana.
    Ha det gott och lycka till med odlingarna!

    SvaraRadera
  12. Låter som ett spännande projekt, men kan tyvärr inte deltaga eftersom jag ju lever lite av ett nomadliv, ibland här och ibland där.
    Ha en fin söndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förstår. Självklart måste man vara rätt så närvarande vid sådant här försök.

      Radera
  13. Jag gör också ett försök att odla lite sallad i år, men inomhus, i jord och under belysning. Men jag odlar mest för att få lite späda blad att lägga på mackan eller ha som tilltugg. Jag odlar rucola, en mix som heter Fedco Green Mix och som består av mangold, rucola, körvel, krasse, cikoria och kål. Plus en kryddkrasse som heter Wrinkled Crinkled Cress. Första omgången av rucola har grott och jag skördar den genom att gallra. Några av plantorna ska jag låta vara kvar och se om dom växer till sig. Men som sagt, det här är en inomhusodling i vanlig rumstemperatur så det är ju inte samma experiment som du försöker med. Ska bli spännande att följa hur det går för dig. Jag ska skriva några inlägg framöver om min odling.

    Önskar dig en skön söndag!
    /Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ojdå! Ai lööv juu! Det är visst ungefär samma. Vi odlar inomhus även om mitt "inomhus" håller en temperatur på ca 12-15 grader(förhoppningsvis). Vi kan faktiskt jämföra hur det går! Det beror helt och hållet på vilken belysning som matchar din rumstemperaturodling. Jag vet ju inte heller om mina blad blir mer än "lägga på mackan". Jag kan ju inget om detta. Ska förmodligen på en föreläsning nu på tisdag om som handlar om belysning för året om odling.
      Roligt att du tog dig tid för att berätta om det.

      Radera
    2. Ja men så roligt! Då följer vi varandras odlingar och försöker lära av varandra. Tog just ett par rucolablad, kryddiga och goda var dom :)

      Radera