fredag 15 december 2017




                                                        Inreda
 😊Håller på att juldekorera inne och njuter av lugnet och ron i ottan. Pyntar inne för julen och trivseln. En viktig inredningsdetalj är växterna/blommorna.
I går hittade jag ett praktexemplar av den vita julbegonian, vilket gjorde mig riktigt glad.
Mitt blomfönster börjar bli fullt men inte så fullt att jag inte kan knô ett par krukor till... 
Blickfångar är viktiga  både ute och inne. Själv vill jag förlora mig en stund i något som tilltalar i en viss sinnesstämning. Just nu är det en bukett stjärnflockor som jag njuter med ögonen. Några stjälkar i vas och några i en växtgrupp. Hittade dessa i en blomsteraffär.  
Plötsligt slår det mig att det är ingen större skillnad på ute och inne i mitt tänk! För mig handlar det om att inreda. 
Länge har jag försökt att sätta ord på vad jag menar med min trädgård utan att riktigt hitta rätt beskrivning. 
Att inreda i trädgården låter inte särskilt odlar"proffsigt". Snarast som ett "helgerån" om man vill göra anspråk på att vara trädgårdsmänniska med växter i fokus. Men, ärligt jag är lika mycket "inredare" som odlare kom jag på alldeles nyss. Kul. 
Att hitta rätt ord lyfter! Nu vet jag vad jag innerst inne vill med trädgården. Varje rum har ju sin funktion, inne som ute.
  
                              Stjärnflockorna går riktig bra ihop med julkudden - tycker jag
                                                Här har jag stuckit några i oasis.
Den här vita julrosen har jag haft i kruka hela året. Den blommar otroligt fint och har blivit både hög och vid. Den förtäljer att den gillar under sommaren mycket väta. Nu har jag den på dagarna ute om det är plusgrader och tar in den till tidiga kvällen/natten. Mitt blomfönster är stort och svalt.
Min vita julbegonia står ljust och svalt. Själv håller jag på att vänja mig vid 20 grader på dagen. Då håller sig temperaturen på 18-19 grader på dagen och lite svalare på natten. Helt perfekt för de flesta blommande krukväxter nu.


💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚              
Letar du efter att göra pepparkakor som garanterat ingen annan har? Här får du! Kommer också från Ingelövs gömmor.
De sprödaste, krispigaste med smak av ingefära ....oj, oj...riktiga "vuxenpepparkakor"! Passar året om . En fantastisk del av  "sju sorters kakor".

Pepparkakor
8 hg vetemjöl (Kravmjöl räcker med 7hg)
1,5 dl sirap
1,5 dl vispgrädde
3 hg farinsocker
1,5 msk torkad ingefära (mer om den är färsk)
1,5 msk smält smör
15-20 droppar cedro
1 tsk bikarbonat

Ugn 175-180 grader 8-9 minuter
Blanda alla ingredienser, men använd först halva mängden vetemjöl. Arbeta i mer så att konsistensen blir fast. Låt degen vila i kylskåp mellan 7-12 dagar i plastpåse. Degen ska kavlas som lövtunna hjärtan.
Vill du ha några redan till julafton så gör en plåt då och låt resten av degen vila klart.

🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼

Själv ska jag till lilla plastväxthuset och installera mer belysning över sallaten.

                          Ha det gott! Tack för titten!

12 kommentarer:

  1. Låter härligt med pyntandet. Stjärnflockor är fantastiska blommor men en som oftast inte får komma in - för mig en riktig nysblomma. Har aldrig funderat på om jag inreder, månar om växter eller vad som är proffsigt för den delen. Men så klart inreder jag på ett vis - det är ju ungefär samma process som inne. Först grundjobb, färg- och materialval och sist färdigställande :) Men det känns lättare att ändra ute än inne.

    Ha en riktigt fin 3:e advent! Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det har jag inte heller tänkt om trädgården. Där har man projekt eller gräver och planterar...men i slutändan vill jag ändå skapa rum att trivas i. Samma strävan efter balans och harmoni som inne.
      Du har så rätt i din beskrivning hur man går tillväga i trädgården och så rätt att det är lättare att ändra ute än inne. Fast - för i mina unga, vuxna år var jag en fena på att ändra inne genom att möblera om ofta och skaffa "nya" saker och även möbler från Stadsmissionen m.fl. liknande ställen. Möblerna fick ny färg eller klädsel...;-)...annat är det numera :-)

      Radera
  2. Høres ut som du koser deg med julepynting og ikke stresser. Det er bra. jeg også koser meg veldig med det.
    Veldig fin julerose du har.
    Ha en fin helg!
    Hilsen fra Turid.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vid min höga ålder går det inte att stressa längre :-)! Julerosen är fin, ja !
      Ha en fin helg själv Turid!

      Radera
  3. Det var inte dåligt att hitta Stjärnflocka NU!
    Inreda ute är mycket roligare ute än inne, tycker jag:)
    Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hehhee! Själv gillar jag båda: Sommaren ute, vintern inne.

      Radera
  4. Ha ha, jag inbillar mig att jag inreder både ute och inne men misslyckas med bägge. Inne kan jag skylla på familjen som alltid ska lägga sig i med egna 'opassande' prylar men ute är det helt mitt eget ansvar. Tur att man förhoppningsvis har många, långa år på sig att rätta till misstagen... och en vacker dag sitter man där och är färdig... eller?
    Ha en härlig helg //Lotta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter hos dig som i Ikeareklamen: Där livet händer :-)
      Näe - färdig? Vad är det? Kreativiteten kan väl aldrig bli färdig...? Men om några decennier du kanske tycker att det ser hygglig ut ;-)

      Radera
  5. Jag blir alltid så glad att få komma in till dig Anja och läsa dina inlägg. Det här läste jag redan igår men hann inte kommentera. För det första, vilken lycka att hitta stjärnflocka i december. En favoritblomma hos mig i trädgården men jag har aldrig sett den på vintern i blomsterhandeln. Och vilket äktenskap, stjärnflockan tillsammans med din julkudde är ju som skapade för varandra.

    Jag tycker inte alls det känns fel att säga att man inreder i trädgården. Tycker det var en alldeles utmärkt beskrivning. Ord som rum, sittplats, vackra dukar, vackra sittdynor, blommor, buketter. Säger man bara orden så kan dom användas både ute och inne och användas när man beskriver hur man inreder. Jag har ju en annan variant. Jag kallar ju min blogg för "de fyra blomsterhaven" och syftar då på att jag ser inne, uterummet, trädgården och skog och mark som trädgårdar.

    Ja här skulle jag kunna sitta och filosofera ett bra tag till men det är dags att ge sig ut i julrushen. Fler blommor ska införskaffas för att förgylla fönsterbrädorna. Blev väldigt sugen på en vit begonia när jag såg din vackra.

    Önskar dig en riktigt skön 3:e advent!
    /Anita

    SvaraRadera
  6. Vero, si decora all'interno, anche qui è tutto innevato e il giardino riposa sotto al bianco manto.

    Una buona domenica a te :)

    SvaraRadera
  7. Hej Anja!
    Fint du dekorerat, och stjärnflocka är en favorit. Visste inte att man kunde få tag på den mitt i vintern. Mina Julstjärnor och hyacinter har redan gjort sitt, så det blir att skaffa nya.
    Ha en fin tredje Advent!
    Marika
    PS: kunde inte kommentera på ett tidigare inlägg, fick en kommentar att jag måste vara medlem. DS

    SvaraRadera