söndag 28 januari 2018

                                                Det börjar pirra av
                                                         förväntan
Kan inte hjälpas. Trots att vi är fortfarande kvar några dar i januari och vädret behagar skämta med ömsom vårväder för att strax byta om till midvinter - bultar hjärtat alldeles extra när Livet visar sig över jordytan ute i trädgården. Hos mig mest genom jolrosblomknoppar och ungersk tandrot.

Gammal och klok lär jag visst aldrig bli - bara gammal! Eller vad sägs om att jag har massor av krukor och odlingstillbehör i källaren och rusar ändå oklokt till Blomsterlandet för att köpa ett helt tokigt odlingstråg. Det är egentligen avsett för sticklingar, men jag tänkte lite "annorlunda";-). Eftersom krukorna är modell större så la jag fyra-fem fröer i vardera. Tanken är att jag slipper att skola om så fort, utan att plantorna kan växa en längre tid i samma kruka innan det är dags att skola om dem i separata krukor. Dessutom har det underbevattning med kapillärmatta. Gott och väl! Det är bara det att detta tråg saknar lock!! Tänkte inte på det när jag slösade 200 spänn på det! Och, hur i helskotta kan man ta 200 spänn för lite plast? Och hur kan en gammal och erfaren trädgårdstant gå på det? Dessutom har prylen konstiga mått så att jag kan inte köpa separat lock. Som straff för stolleriet får jag tillverka en själv....få se hur det kommer att gå.
Försöker dock, mitt i förargelsen mot mig själv, sätta det i våryrans konto. Så otroligt roligt att ha blivit nästan bra från influensan och lunginflammationen. Ser inte längre ut som vandrande spöke och igår sken solen med flera plusgrader i luften. Idag är busvädret på G. Dessutom:Det är bra att bli påmind om ens egna misstag när man fördömer andras...;-)!

Vårkänslorna späs på ytterligare när sallatsodlingen ser så fin ut trots vanskötsel under sjukdomstiden. Nu är det dags att skörda!


                                                                             200 spänn...;-(

Hybridjulrosornas knoppar lite varstans i trädgården

Sallat skördeklart

Kryprosmarin blommar i växthuset.

En krasse har överlevt vintern i växthuset

Hjälp!!! Kan ni fatta att jag vet inte vad jag har här??? Kanske paradislilja, Paradisea liliastrum
eller "självmordsgladiolus" , Gladioulus flanaganii.

När solens strålar når skogen skrynklar jag ansiktet i ett leende ! Detta var igår.

En av minafavoritsläkten,  Begonia. Denna heter B. bambusiformis 'Tamaya'. Kan inte verifiera namnets korrekthet. Skriver bara direkt av medföljande namn på skylten. Hur som helst: Helt bedårande!

                                           Ha det gott! Tack för att du tog dig tid!

16 kommentarer:

 1. Hei Anja. Det kan være lett å gjøre dumme innkjøp, de fleste av oss gjør vel det iblant. Jeg har dessverre ikke varme i veksthuset mitt, så det er lenge til jeg kan sette ut planter dit. Men både chili og paprika har begynt å spire under vekstlyset i kjøkkenvinduet, så det går rett vei. Ha en fin siste januarsøndag. Hilsen Anne-Kristin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter härligt med chili och paprika! Men tidigt.

   Radera
 2. Hej Anja!
  Skönt att du blivit piggare. Ser helt fantastiskt ut med salladen, önskar att jag hade ett större växthus. Dina tappra växter, ser ut som gladiolus.
  Vi hade vårväder igår, helt fantastiskt. Har bara sått lite perenner,som får vara ute. Lika spännande varje vår. Ibland kan man fundera varför det behöver vara så dyrt med tillbehören.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mitt växthus som jag övervintrar några köldkänsliga växter och odlar salladen är 3-4 kvm...inte stort alls.
   Vore kul om dessa tre skulle vara mina "självmordsgladiolusar". Benämningen har de fått tack vara hur de växer i naturen: På mycket höga och branta rasbrantsväggar i Sydafrika. Något riktigt svenskt namn har den i nte.

   Radera
 3. Vilken vacker begonia - jag gillar också släktet men är inte lika bra på att sköta dem.

  Såna där stolleinköp gör vi nog alla så här års i rena glädjeyran över det som komma skall :) Jag hittade en låda med lock i robust plast - där ska känsliga meconopsissådder få bo bara fröna anländer.

  Du får ha en fortsatt god bättring! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sorterna och arterna (frånsett julbegonian) som säljs via blomaffärer är lättskötta. Ingen direkt sol och jämn fuktighet i jorden. Själv har jag alltid en hink vatten stående där jag doppar alla mina krukväxter som har hanterbar storlek. Har också en stor benjaminfikus som jag häller resten av vattnet från hinken, när alla andra har fått sitt. Detta har blivit rutin :-)

   Radera
 4. Vilka kul fröodlingar du har - själv har jag inte kommit igång med mina Zinior ännu. Men vilken dag som helst ska jag gå ut i trädgårdsboden och leta fram mina odlingskärl. Hur dom ser ut och var dom ligger har jag dock ingen aaaning om.....Så egentligen skulle jag vilja köpa nytt, men då gör jag väl som dig! *fniss*
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...men då drabbar den kanske inte en fattig...;-)!

   Radera
 5. Vad häftigt att skörda sallad mitt i vintern :D

  Jag tycker bara att det är sunt med tokiga infall och visst är det härligt att få komma igång lite med odlandet och se fram emot våren :D

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk, att jag håller inte med dig om det där med "sunt" ;-)!

   Radera
 6. För det första! Härligt att höra att du börjar må bra igen. Och knasiga inköp har vi väl alla gjort. Men vem vet, det kanske blir hur bra som helst. Grattis till salladen. Min blev inte alls lyckad. Funkar nog inte så bra i inomhustemperatur utan ditt växthus var nog idealiskt. Jag fick dessutom mängder med sorgmyggor och dom vill jag inte ha när det är dags för vårsådderna. Och så måste jag ju kommentera begonian. Vilken snygging!

  Ha det gott!
  /Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är "hon" snygg, ja!
   Sorgmyggor är ingen rolig historia. Min sallat ser fin ut - fattar det nästan inte i och med att jag har inte sett efter den som jag borde ha gjort.

   Radera
 7. Vilken fantastisk begonia! Salladen också fin, och säkert god nu när man längtar efter eget grönt.

  Skönt att höra att till och med en så kunnig person som du kan falla för frestelsen och köpa sånt som kanske inte alltid blir så bra. Men vet vet, det där med bevattningen i botten ser fiffigt ut och när du får till ett lock till så blir det kanske helt perfekt. Hoppas det.

  Skönt att höra att du är på bättringsvägen.
  Allt gott!
  Anna-Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för all positiv respons ;-). Den där
   bottenbevattningen kan man ju ordna själv - till bråkdelen av priset...;-). Jo, jag har löst lockproblemet och det börjar redan gro...

   Radera
 8. Den dagen man inte gör några fel, så gör man inget! Man tänker oftast rätt, men ibland blir slutet bara lite fel. Så är livet!
  Härligt med färsk, egenodlad sallad.
  Sköt om dej!

  SvaraRadera