måndag 5 februari 2018                                                                 

                                                               Odla
chili, tomat och gurka i växthus
Mitt växthus är väl hyfsat stort med sina 23 kvm, men efter att jag gästat en ny webbfröfirma önskar jag mig dubbelt så stort ;-)
Har suttit och blivit smått yr i bollen av alla läckerheterna 
i Chililovers.  100 sorter av chili och mycket annat.
Mitt inlägg är ingen reklampelare åt firman, utan ett alldeles spontant och frivilligt inlägg om en, för mig, ny firma med spännande sortiment.
Om jag inte redan hade beställt en massa fröer skulle jag nog gjort min huvudbeställning här när det gäller ätbart, men nu får det räcka med endast dessa:

Tomat:
Svart plommontomat 'Ukranian Purple'

Chili:
'Variegata Purple Tiger', medelhet
'Jalapeno Early', medelhet
('Devil's Tongue Chocolate', mycket het, var slut - tyvärr)
'Rocoto Brown', mycket het
 Grow Helper, som underlättar groningen av chilifrön

Morot:  
'Rainbow Mix'

Dessutom har de lite odlingstips för chili, tomat och gurka - bland annat. Som gödning för växthusgurka rekommenderas en blandning av 
benmjöl+ blodmjöl och Algomin. Ska absolut testa själv. Odlar en fantastiskt självfertil sort, 'Max'

Just nu njuter jag av tiden. Att vara inne i februari är som ett förspel för vad som komma skall...och det "enda" jag begär inför kommande säsong är: Sol i lagom mängder ;-)! Hur svårt kan det vara, herr och fru Vädergudar?
Jag får roa mig istället med att titta på förra sommarens växthusbilder. Det slår mig åter igen hur stor skillnaden blir mellan en total sommarfiasko på grund av dåligt väder och att ha ett växthus. 
                     


Det är dock ett jobb att underhålla ett växthus. Jag är glad att jag kan köra hela alltet med högtryck! Jag vill inte ha ohyra där inne, därför är hygienen och ventilationen viktiga faktorer.


Utifrån in. Växthuset är ett dekorativt inslag i trädgården. Har dock aldrig fått någon positiv respons på mitt växthus. Undrar varför? Jag tycker att den är himla fin:-) Nå ja, Det är huvudsaken att tycker det själv, så klart ;-)
Provade tomatpaprika - nja....inte i år

Även kryddor i tomatlådorna. Succé!

Att skörda egenodlat en vädertrist sensommar gör att man härdar ut ;-)

            Ha det gott och tack för titten!
ps
Som "väntat" :-( blev det inget napp den här gången heller när det gäller kattvakt...
                       ds

18 kommentarer:

 1. Härligt med ett så stort växthus. Jag börjar nästan redan nu ångra att jag inte tog en storlek större...fast jag är överlycklig att ha ett igen:)
  Måste vara skönt att kunna anända hötryckstvätten vid rengörningen. Gjorde likadant med det förra, men vet inte om jag törs med detta. Får prova mig fram.
  Det är nog första gången jag ser fler bilder på ditt växthus. Ser verkligen fint ut!
  Tråkigt att du inte fått kattvakt! Hoppas det löser sig för er. Barn och barnbarn?
  Nu ser vi fram emot en fin vår och sommar;))
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag hade större tomt skulle jag skaffa ett växthus till, men med mina 800kvm har jag bara ett ställe där jag kunde ha ett 10kvm stort, men där säger grannen nix. Den skulle komma för nära deras tomtgräns - på ett ställe där de aldrig ändå vistas...Nåja. Ja är nöjd ändå. Men du skulle kanske kunna ha ett till - ett enklare för enbart odling?

   Radera
 2. Det är ju ett rejält stort växthus ändå och jag tycker det är väldigt fint. Och jag förstår att du vill ha ett större, jag var inne på chililovers och tittade och jösses så mycket det fanns där. Fast jag har odlat chili i så många år nu att jag bara odlar ett fåtal sorter för ett års konsumtion. Fast en annorlunda ska jag ha i varje fall som jag köpte i Berlin, 'Equador Purple' heter den. Den ska bli spännande att följa. Kryddor med tomaterna låter som ett bra tips. Tack för det. Nu ska vi se hur många stavfel jag har i kommentaren. Har en hund i knät som tycker hon ska trampa på tangentbordet :)

  Ha det gott!
  Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får skicka mina komplimanger till vovven! Den behärskar tangenterna suveränt :-)! Vilken perfekt sekreterare du har;-)
   Jag kan iofs odla "hur mycket som helst" - mitt barnbarn tar tacksamt emot det jag själv inte konsumerar. Din berlinska sort låter spännande! Du glömmer väl inte visa och berätta om den längre fram i tiden?

   Radera
  2. Jag ska hälsa vovven :) Och bara min Berlinska chili behagar gro ska jag definitivt skriva om den och visa bilder. Jag såg den på plats och den var väldigt spännande. Massor av färger på frukterna innan dom slutligen blev lila i moget tillstånd.

   Radera
 3. Vilken fin headerbild du har!! Den känns vårlig och, och alldeles underbar.

  Du har ett jättefint växthus så jag förstår att fler chilisorter lockar. Jag pausar i år för jag kan inte ge plantorna den värme de behöver.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åå, vad jag har väntat på en liten komplimang ang. min header :-) Nu kom den! Tack!
   Mitt växthus är ja nöjd med. En present av maken när jag slutade förvärvsarbetet.

   Radera
 4. Hos oss är det Stefan som odlar chili! Med all rätt eftersom jag inte tycker om stark mat. Men eftersom vi bor tillsammans och äter samma mat så blir det ju mängder torkade chilis överallt som aldrig går åt :)

  Bättre med tomat och gurka!
  Jag köpte några svindyra plommontomater häromdagen och tänkte att de skulle vara goda. Men NEJ! Egentligen borde man hålla sig till säsongerna och låta bli att köpa dyrt importerat! Jag blir alltid besviken!

  Men vet du Anja, jag svär på att jag varit positiv till ditt fantastiska glashus. För det var med den inspirationen jag blev tvärsäker på att det var ett större växthus jag ville ha. Efter en kväll i i ditt växthus med ett glas vin :)

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att krydda med chili behöver iofs inte bli "stark mat" per automatik. Jag gör chilisalt och maten får en pikant "hetma" utan att bli så värst starkt. Dessutom gillar mitt barnbarn använda mormors chili i sin restaurang.
   Vi har hittat väldigt goda tomater på kvist på Lidl -men, i princip håller jag med om dig ang att hålla sig till säsongens grödor.
   Visst smakar ett glas rött annorlunda i ett glashus ,-)?
   Kram!

   Radera
 5. Åhh vilket bra tips om chilisidan! Den måste jag kolla in...älskar chili!! Ditt växthus är helt underbart, visa gärna mer bilder, så kul att se :)
  Ha en fortsatt härlig vecka, här har vi snö och isande kallt, burr!
  Kram från Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...och inte bara chili, tomater av alla de sorter också! Jådå.Jättekallt även hos oss.

   Radera
 6. Att odla chili och tomat i växthuset har jag lagt ner i år - jag har fortfarande både syltade gröna tomater och massor av chili kvar sen förrförraåret. Då hade jag c:a 30 plantor av 11 SORTS chili och ett 10-tal tomatsorter. Det blev tydligen för mycket och alla chili fick bladlöss som spred sig till annat - och som visade sig omöjligt att bli av med. T.o.m. för en vecka sen hittade jag bladlöss på bägarrankan!
  Så i vår gäller det att allt åker ut (utom vinstockarna förstås, men dom fick aldrig bladlöss) och sen ska det saneras riktigt ordentligt. Fast vi försökte ju förra våren utan att lyckas.....
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, säkert klokt att utrota ohyran innan du börjar odla ätbart igen. Har du kollat att dina vinstockar inte har sköldlöss? jag menar att det kan vara lätt hänt om man haft annan ohyra i växthuset.
   Färska tomater finns i affären och chili har du så att du kan börja sälja ;-)!

   Radera
 7. Härligt med en fröfirma som vågar satsa på så många chilisorter! Jag är dock lite kritisk mot vissa saker hos Chililovers: Dels tycker jag att de är dyra i förhållande till antal fröer man får. Exempelvis Chili 'Espelette' kostar 32 kr för 6 fröer, hos Runåbergs får man 15 fröer för samma summa. Och så säljer de kaliumnitrat i små påsar under namnet Growhelper när det går precis lika bra med vanligt simpelt bikarbonat för en bråkdel av summan.
  Nog gnällt för idag! Nu ska jag blötlägga några av mina 'Espelette'som kom med posten idag:-).
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter på dig som om du var väl bekant med Chililovers. Ja visst är de dyra - men med mina volymer så blir jag inte så mycket fattigare än vad jag redan är ;-) Tack för tipset om bikarbonat! Ska aldrig mer falla för dumheter så som Growhelper. Nu känner jag mig som en urbota idiot. Å andra sidan. Jag börjar bli van ;-)!

   Radera
 8. Härliga planer! Trevligt veckoslut!:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kiitos kommentista! Hyvää ystävänpäivää!

   Radera
 9. Spännande!
  Synd att du inte fick något napp på kattvakt. Du får slänga in en blänkare igen senare.
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera