torsdag 29 mars 2018






                                        
           Krukodling
kräver engagemang - om det var nu någon som trodde något annat :-)


Själv har jag framförallt två tumregler
1)Vattna genom att dränka i en hink - aldrig med en kanna ovanifrån.
   Har alltid en hink med vatten stående inne. Alla, utom de riktigt    stora krukorna och Saintpaulia, dränker jag i det rumsvarma        vattnet tills bubblorna försvinner. Sedan får krukan rinna av i    diskhon.
2)Har alltid en liiiten skvätt flytande näring i vattnet
   Jag "köper" inte rådet att tillsätta näring då och då. Hur skulle vi själva må att få äta som en häst en gång i veckan eller då och då?

Min stora kruka med benjaminfikus, som jag till nyår 2019 haft i 50 år!!, har jag haft problem en gång - för 15 år sedan. Då fick den sköldlöss. Då trodde jag att den var körd. Men, har man haft en inneväxt i decennier ger man inte upp så lätt. Jag "strippade" stackars trädet ordentligt, spritsåpade och skrapade alla synliga delar av denna otäcka insekt. Det tog inte så jättelänge förrän den började vegetera igen - utan sköldlöss ;-). Idag mår mitt träd prima. Det har en stark affektionsvärde eftersom det har koppling till min son, Torbjörn. Så heter även trädet numera :-) Ett nordiskt namn på en tropisk växt. Precis så som jag tycker att det ska vara.
Vattnar den när jorden är nästan torr och då rejält. 
På sommaren får den komma ut ett par,tre gånger när det är milt, stilla och regnar. Då genomvattnar jag även krukan så som det inte går att göra inomhus.

Saintpaulia
Har fått den att blomma om genom att den får suga hett vatten från fatet. Ger aldrig någon näring. Min svärmor var en fena på att lyckas med dessa små prinsessor. Hon förökade dem med bladsticklingar. De ambitioner har inte jag och är måttligt nöjd med mina odlingsframgångar. Tar gärna emot tips!

Bananflugor 
Bananflugan irriterar mest - precis som alla andra "alkisar";-). Bananflugorna känns "tjatiga" med sina ständiga närvaron.
De vill åt alkoholen som bildas när sockret jäser i frukt, vin eller sopor.
Det är svårt att bekämpa dessa insekter när de väl "bjudits" in.
Den bästa metoden är att inte släppa in några.
Lämna aldrig framme matrester, frukt, öppen vinflaska eller glas med söta drycker inne. Speciellt är sommaren den tiden då bananflugorna invaderar fruktfat. Håll även soporna i ett slutet kärl. Följer man dessa små råd känner sig bananflugan mobbad och flyttar kanske till grannen i stället.
Sedan är det där, numera så omoderna begreppet: Renlighet! Den är viktig i framförallt kök, badrum och sovrum. I dessa tre ställen finns ofta fukt en grogrund för bananflugan, när det blir varmt. Lite smuts och fukt är också bananflugans element.
Själv är jag inte något praktexemplar i rena rum, även om jag gillar rent, men på sommaren är jag supernoga att aldrig ha framme frukt grönsaker, matrester eller annat som ger bananflugan en optimal miljö att trivas i. Antigen förvara jag sådant i kylen eller ute. Skulle man mot förmodan få några av dessa objudna gäster i köket är det kanske framgångsrikt att ställa fram ett kärl med ättika och diskmedel. Ättikadoften tilltalar bananflugan.

Sorgmyggor
Dessa är inte bara irriterande utan även att betrakta som skadeinsekter. De gillar luftfickor vid växtens rötter. Där lägger dessa otrevliga insekter sina ägg som förpuppar sig och käkar rötter. En svagare växt dör snabbt och lite mer robusta kämpar för livet med nästan obefintliga rötter. Även de dör om man inte upptäcker detta i tid. Då tar man bort all jord och tvättar de kvarvarande rotstumparna och planterar om i en ren kruka med ren, ny jord.
Ibland har köpejord i påse sorgmyggor, vilket är förstås en styggelse. Var vaksam när du öppnar en ny jordpåse. Flyger det svarta små insekter är de förmodligen sorgmyggor. Är de däremot bunaktiga är de bananflugor. En påse med sorgmyggor går inte att använda till krukor.

Hinkmetoden
 gör att jag får aldrig sorgmyggor. De har ingenstans att leva i     när  det gäller blomkrukorna. När man vattnar ovanifrån bildas små  luftfickor vid rötterna - perfekta små bon för dessa förhatliga insekter. Där lägger de sina ägg som så småningom förpuppas till larver som glufsar i sig rötter. 
Hinkmetoden tar bort luftfickorna. En blomkrukas jord får aldrig vara blöt. Den ska vara fuktig utan luftfickor.

                                             
Min stora benjaminfikus "Torbjörn" eller "Tobbe" till vardags ;-)

Välmående växter är en stor "må bra"  faktor för mig  under vinterhalvåret.. De flesta flyttar ut sedan när ljuset och värmen återvänder.
(Så svårt att fota blomfönster. Det blir starkt motljus.)

Denna pelargon blommar hela året. Den är en hybrid, som jag glömt namnet på. Korsad av en gammal (yngre än jag ;-)!) trädgårdsvän,  Katarina. Pelargoner är jag rätt tuff emot. De doppas i spa't när jorden är kruttorr - i det närmaste.



Till sist, men inte minst. Tesen om att fler krukväxter dör av för mycket vatten än av torka stämmer rätt bra. Dock bekräftar undantaget regeln: Har glömt att vattna mitt eucalyptusträd...
;-(...hej då du fina.  Snustorra blad som rasslar på golvet...


                                                             Ha en fin påsk!

6 kommentarer:

  1. När jag bodde ensam i lägenhet för drygt tio år sedan hade jag mängder av krukväxter och pysslade om dem noga. Numera har vi bara ett fåtal och det är mest mannen i huset som sköter om dem måste jag erkänna. Det är lite som att trädgården tog över allt av skötseliver och intresse hos mig. Jag gillar verkligen krukväxter men har totalt tappat lusten att hålla på med dem. Märkligt hur det kan bli......
    Minns att jag som barn tog bladsticklingar av Saintpaulia hos min farmor och sedan drev upp dem i mitt rum. Glädjen var stor när man lyckades med bedriften att få till en planta som så småningom blommade :-)
    Glad Påsk!
    Kram Nora

    SvaraRadera
  2. Hej Anja!

    Min historia är nog ganska lika Noras, jag pysslade väldigt med mina krukväxter innan trädgården kom in i mitt liv men nu har jag inte den driven längre. Men jag ogillar i högsta grad att plåga växterna så jag vattnar och byter jord ibland och gödslar sådär som man inte skall göra. Men trots allt, jag vill inte vara utan dem.

    En riktigt Glad Påsk till dig!

    SvaraRadera
  3. Du har fantastiskt fina krukväxter Anja och dom lever ett fantastiskt liv hos dig. Själv har jag bara några små suckulenter inomhus, mina krukväxter lever i uterummet där en del flyttar ut på sommaren och en del stannar kvar för att vi ska ha ett prunkande uterum. Och snart måste jag komma igång med omplanteringen. Tiden har liksom bara runnit på p.g.a. den sena våren.

    Önskar dig en riktigt skön påskhelg!
    /Anita

    SvaraRadera
  4. "Inneplantene" får nok ikke det stellet de fikk tidligere.. etter at det er blitt mer hage. Men de fleste plantene er store, så jeg vanner på skålene, og lærte av en gammel nabo at en teskje salmiakk i et par liter vann en gang i mellom, holder bananfluer og sorgmyggen unna.
    Fint innlegg !
    Ha en fortsatt fin påske.
    Eirin

    SvaraRadera
  5. Haha... ja tänk - människor behöver extra näringstillskott varannan vecka under tillväxten sommartid. Under vintern dras näringsnivåerna ner och de gödslas högst en gång i månaden... Typ så skulle det stå!

    Det var så självklart första gången jag läste om promillegödning :)

    I stort sett alla mina stora, faktiskt jättestora, krukväxter har dött sen jag flyttade. Det har inte gått att sköta de här :( Men vattnar gör jag gärna som du.

    Ha en riktigt härlig och Glad Påsk! Carina

    SvaraRadera
  6. Du har så rätt - speciellt under punkt två! När man vattnar ska man ALLTID blanda i ett allsidigt gödsel i vattnet (1 kryddmått/1 liter vatten). Det fick jag lära mig för många år sen av en docent som kom och höll ett föredrag för oss i bonsaisällskapet. Och det fungerade på bonsaier också, det använder jag numera till allt jag vattnar.
    KRAM/Susie

    SvaraRadera