lördag 21 april 2018
Tips för nybörjaren:
                        
    Den tidiga vårblomningen

Knappt har snön lämnat trädgården förrän de otåligt "stampande" vårblommorna börjar trängas.
Vet inte om det är överensstämmande med verkligheten, men jag kan inte minnas just denna trängseln inom bara ett par dagar från tidigare år. 

Alla har vi varit en gång nybörjare och det tillkommer nya, entusiaster hela tiden. Kanske är det någon som undrar vad kan blomma tidigt som inte kräver lång odlingsvana?
Krokus känner de flesta känna till, men att det finns så otroligt mycket mer som kommer upp varje vår, är kanske inte så allmänt känt om man är nybörjare. Därför tänkte jag visa en del av mina som just nu har börjat blomma, men dessa är långt ifrån alla.
Att skapa lundmiljö under ett lövfällande träd är perfekt för den mindre trädgården. Vårsolen får vårvivor, kungsängsliljor och doftvioler att trivas. Under sommaren får de välgörande skugga så som lundväxter föredrar. Kungsängsliljans blad tynar dock ner efter blomningen och är inte beroende av skugga på sommaren. Den samlar sin näring via bladen som lagrars i löken.

Bollvivor kan man inte ha för många av. De frösår sig där de trivs och fördubblar antalet varje år. Se så fin knoppen på en blå sort är - som en blå safirbrosch glittrande i solen. Man känner sig förmögen med "ädelstenar" i rabatten :-)  

Julrosor av alla arter och sorter finns hur mycket som helst. Själv kan jag snart skryta med att även jag har "hur många som helst". Min erfarenhet är att de vill ha mycket näring och vatten under sommaren för en riklig blomning året därpå. Förra sommaren som regnade bort hos oss har gett en enorm julrosblomning i år.

Julrosor och nunneör i samplantering är en lyckad kombo.


 Nunneörten sprider sig sakta och ploppar upp lite här och var i trädgården. Den trivs i lucker jord, men  ibland väljer den själv ställen som är långti från lucker, så vitt jag kan se. Blomningen är relativt kort så att alla nya fröplantor är välkomna. De vissnar sedan "blixtsnabbt" ned efter blomningen. De är med andra ord aldrig i vägen för annan vegetation.
Vitsippor finns i massor av olika sorter. Här en mörkbladig.

Min lilla älskling, vårblommande viva 'Johanna' vill bli ofta omplanterad för att den ska orka/vilja blomma. Jag har dem lite varstans från kruka till olika rabatter.

Jag visar en omgång till av vårblomning så fort tiden och orken räcker till att fotografera och skriva inlägg. 

                Ha en riktigt fin helg
   - både nybörjare och nestorer :-)!
               
                             I bloggportalen TrädgårdsFägring hittar du fler vårinlägg

15 kommentarer:

 1. Blir störtförälskad i bollvivorna! Upp på önskelistan! Och så inser jag varför våra Helleborus ser så ledsna ut i Söderrabatten som är torr och solig! De ska få flytta till Woodland när ryggen tillåter! Alltid lär man sig något:-)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Laila. Vänta med flytten tills ryggen känns bättre och när blomningen är över (om de nu blommar alls?)
   Bollvivorna gillar också mer fukt än torka.

   Radera
 2. Julrosor kan man inte få för många av, jag har också ganska många numera men det finns alltid plats för flera :-)
  Kram Nora

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det otoliga är att de blir bara fler och fler - av sig själva :-)! De frösår sig något kopiöst och i år ska jag kruka upp ett antal. Ibland får man någon fin hybrid.

   Radera
 3. Hej Anja!
  Vilket härligt inlägg. Jag upptäckte bollvivan för bara några år sedan, när jag skaffat den första var jag helt såld, och nu har jag fler. De är planterade i "lunden" under den stora eken, och trivs. Julrosorna är en annan favorit.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för komplimangen Marika! Visst finns det så många fina vårblommor för trädgården?!

   Radera
 4. Hej Anja! Det här var mycket bra tips och inte bara för nybörjare. Till exempel fick jag nu reda på varför jag knappt har några blommor alls på mina julrosor. Vi hade ju snustorrt förra året och dessutom bevattningsförbud. Och så inser jag ju nu att jag måste satsa på nunneört igen. Hade det för många år sedan men dom har försvunnit. Men dom är ju så fina.

  Ett väldigt bra inlägg och dessutom fantastiskt fina bilder!

  En skön söndag önskar jag dig!
  /Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för fina ord!
   Jämte julrosor, ungersk tandrot och blåsippor är nog nunneörten en favvo hos mig.

   Radera
 5. Fikk først til primula for et par år siden, etter at jeg begynte å dele og flytte.
  Herlig vår blomstring hos deg:-)/Eirin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nu går det fort. Vårblomningen går fort över.

   Radera
 6. Härligt inlägg :) Jag satte mina första bollvivor förra året och nu står de där läckra knopparna där. Hade för längesen men de försvann på vägen nånstans. Julrosen var också ljuvlig.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Torkan är nog den värsta fienden för bollvivor. Julrosorna kommer igen men efter en torr sommar utan bevattning kan blomningen utebli eller bli "konstig".

   Radera
 7. Jag har inte en endaste liten bollviva. Och inte heller mer än någon enstaka nunneört för de vill inte sprida sig hos mig.
  Varje vår bestämmer jag att jag ska sätta massvis men jag har en förmåga att glömma de tidigaste vårlökarna när hösten kommit :(

  Det var en helt underbar helg men nu är temperaturen helt "normal" igen. Typ 6 grader!
  Men förr eller senare :)

  Kram och tack för senast <3

  //Veronica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har kanske en massa tidiga lökväxter istället?
   Ja, nu är det "tryggt" svinkallt igen - så att man känner igen sig i klimatet ;-)!
   Kram och tack detsamma!

   Radera