lördag 26 maj 2018

                                  Historisk maj

Har vaknat varje morgon till solsken, fågelsång och luften har vibrerat av förförande dofter. Enligt SMHI är denna maj den varmaste sedan mätningarna började. Menar de 1881?
Dagarna har varit varma. Det har tagit lite tid att vänja sig vid värmen - känns som sydsemester. 
Men nu, nu vill jag bara att det fortsätter. Det känns så obeskrivligt att få äntligen uppleva sol. Som ni kanske kommer ihåg så regnade förra sommaren bort för mig.
Visst. Det är torrt och man måste vattna. Än så länge har jag inte vattnat perennrabatter men krukor och bergsplanteringar måste vattnas så att alla småväxter får sin dos av fukt. Jag kan unna mig att njuta av solen och medförande torkan tack vare vår badsjö som även förser mig med bevattningsvatten.                                    Växthuset är städat. Hoppas att persikorna mognar i år.
Berget har börjat blomma. Jag har många dvärgarter av Rhododendron/Azalea. Är mycket förtjust i dem.

Buskpionen har uppenbarligen gillat vintern. Det var ett antal år sedan den var så här fin.

Det känns bra just nu även om "vår"bruket är sen i år.  Det är trots allt helt underbart med riktig sommar. Jag njuter. Återstå att se om jag kan bjuda "allmänheten" till trädgården den 1 juli.

Ta en titt på vad andra trädgårdsbloggare skriver i sina bloggar  just nu i TrädgårdsFägring


                        Ha en fin helg!
                   17 kommentarer:

 1. Hej Anja. Har du dina små Rhododendron på berget också? Hur djup är jorden i så fall?
  Jag förstår att ni i västra Sverige njuter av denna väderleken. Här i öster är vi mer vana och drömmer snarare om en regnsommar - så olika det kan vara:-)
  Kram Nora

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de växer på berget. Där har jag byggt "rabatter" som ska se ut som naturliga biotoper med torvkanter och fyllt i med grusblandat surjord. Bra oftast hos mig tack vare det myckna regnandet normalt.Men nu när det är mycket torrt och varmt behöver jag vattna minst en gång i veckan. Då låter jag spridaren gå på kvällarna eller tidiga mornar. Tror inte att just min modell är optimalt för dina torra somrar. Kanske våtbäddsrabatter i stället? Dessa små tål precis vad som helst men inte svår torka.

   Radera
  2. Tack Anja! Ja, hos mig får de små skönheterna växa i våtbäddar. Men ett berg med Rhododendron på låter ju helt underbart. Berg har jag ju gott om här, men tyvärr inte vattnet som behövs.....vad är väl en bal på slottet :-)
   Kram Nora

   Radera
 2. Hej Anja!

  Ser jättefint ut hos dig, jag förstår att du njuter av värmen och solen efter fjolårets regniga sommar. Dina växter njuter också vad jag kan se från bilderna. Du är lyckligt lottad som har sjövatten att vattna med.

  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. Dessa trivs väldigt bra i sol, men inte i kombination av torka. Här måste vattnas nu. Visst är jag lycklig över vår sjö.

   Radera
 3. Hej Anja!
  Jag njuter mest tidigt på morgonen eller på kvällen, blir lite för varmt mitt på dagen, men kanske skall börja ta en siesta i växthuset, för nu är det färdigt, förutom markarbete. Är så himla glad för det, ungdomarna kom hem och hjälpte till så gick det på ett litet tjilivipp. Underbart vacker buskpion, och de små på berget, är riktigt fina.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehhee Marika! Undra om det inte är för varmt i växthuset mitt på dagen? Så är det i alla fall hos mig. Däremot på hösten förlänger man utekänslan. Då kan man sitta där dygnet runt ;-)

   Radera
 4. Blir du trött på värmen och torkan, kan du komma över till mig i Wales, här öser regnet ner och det blixtrar! Vill aha värme och solsken som du har det!
  Förresten, jag har varit på Chelsea Flower Show, vilken utställning, wow!
  Ha en skön söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oh, Lena! Så klart besöker du CFS ! Vilken lycka!
   Nej, du får behålla din vattenfestival, tänker passa på att njuta av värmen så länge det nu varar. Pessimist som jag är tror jag att vi får ihållande regn resten av sommaren eftermidsommar ...;-) Snacka om att gardera sig ;-)

   Radera
 5. Vi fick faktiskt hela 4,5 mm med regn natten till lördagen - och då hade jag vattnat i tre hela dagar, så det var perfekt! Men...nu måste jag klippa gräsetr som verkligen gillade vattnet!!
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi fick 13 mm! "Spanjorerna" vaknade till liv...:-(.

   Radera
 6. Jag hoppas också att värmen ska fortsätta. Det där vädret har en konstig förmåga att fastna i ett läge när det väl börjar...
  Så kul att se bilder från ditt fina växthus!!!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...men visst är det märkligt att det nu mera handlar om extremväder? Landet Lagom har blivitlandet Extrem...;-)

   Radera
 7. Upptäckte igår att även vår Rockii har slagit ut, alla blommor på en gång! Som du vet hör jag till dem som tycker att det här vädret är förfärligt och mycket oroande. Läs min kommentar på Gunillas blogg!
  Fått kallelse till MR om en månad. Bättre än ingenting.
  Kram

  SvaraRadera
 8. hej vännen, Javisst är det lätt att vänja sig med detta :)
  Det är otroligt skönt och man får väl njuta så länge det håller.
  Här har det inte kommit en enda droppe regn i maj och jag är glad att jag har vatten i kran :)

  Kram och såklart du ska visa trädgården 1:a juli <3

  SvaraRadera
 9. Hej Anja!
  Jag förstår att du njuter och det är dig väl unt för jag vet hur bedrövligt det var hos dig förra sommaren med regn, regn och åter regn. Vi hade inget regn då men vi hade inte speciellt varmt heller. Det känns som sommaren som vi blev snuvade på förra året kom i maj i år istället. Men jag ska vara ärlig och säga att jag längtar efter regn. Har nog aldrig sett så många bruna gräsmattor och torr sprucken jord förut den 1 juni. Men nog om det. Nu till dina fina bilder. Jag bara njuter. Det ser så mysigt ut i ditt växthus och ditt berg blommar så vackert.

  Jag hoppas du får fortsätta att njuta, tror väl att värmen kommer att stanna ett tag till!

  Önskar dig en fin helg!
  /Anita

  SvaraRadera
 10. Härliga blommiga bilder :) Hoppas du får en skön ny sommarvecka! LOVE Maria på Inredningsvis

  SvaraRadera