fredag 15 juni 2018
  

    "...där längtan efter naturen gror.”


Så här själfullt definierar två systrar sitt konstnärskap. Vackra ting till trädgården, inspirerad av naturen, formas av järn, bland annat.

Maskrosen, den älskade och hatade. Den som man antingen gör något nyttigt av eller gräver upp frenetiskt för destruering. 
Tänk om den vore sällsynt? Svårodlad? Alltså nu tänker jag på den vanliga, gula som invaderar gräsmattor, gatsprickor, dikeskanter och åkrar. Tänk om just den krävde gröna fingrar? 
Jag hade turen att komma över ett maskrosbestånd som varken sprider sig eller stör. Den är inte matnyttig men rena ögongodiset. Jag är väldigt glad över den.
Försommarblomningen är över. Den kom och gick - jag hann knappt uppleva den. Just nu är det mest grönt medan högsommarfloren förbereder sin fest. 
Desto mer betyder krukblomningen, som jag kan styra på ett annat sätt än rabatterna. Skulle jag inte ha dessa hade jag haft endast rosorna, hortensior, stäppsalvior och någon pion kvar att se. Det gläder mig att humlor och bin hittar till krukblommorna.
Längtan efter naturen gror och frodas. I sommar har jag kunnat andas och trivas. Min sollängtan har gjort att jag har bara njutit. Njutit även när torkan och hettan har härjat. Och nu efter 30 mm regn har allt återhämtat sig och naturen och trädgården ler det gröna, lummiga leendet som får mig att må så bra!
"När längtan efter naturen gror"

Tofsliljesläktingen ser ut att trivas i värmen. Stjärnformade blommor slår ut  en efter en.
Inte härdig och förvaras frostfritt över vintern.

Krukblomning som kommer igen år efter år, bara jag förvarar dessa frostfritt

Aah! Glömde att den vita krolliljan har slagit ut - äntligen. ('Norrland' håller däremot hårt på knopparna).

              Ja. Då återstår att önska trevlig helg!

5 kommentarer:

 1. Mycket vackert visar du, men det jag föll för var "stubben" - helt otroligt vacker! Och vad lycklig di måste vara som har fått 30 mm med regn, här har vi fått under 1 mm på över 2,5 månad!!
  KRAM/Susie
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Susie. "Stubben" är en del av en ekbräda som funnits i en mycket gammal båtvrak. En vän, som är konstnär, hade tillåtelse att plocka några delar för att göra konst av dem. En har, som synes, jag.
   Jag ä så nöjd med sommaren hittills även om maj var i varmaste lag. Jag har kunnat vattna och sedan kom det även från himmelen. Gu' så nordisk sommar är häftig - när vi väl får en!

   Radera
 2. Hej Anja!
  Visst går det undan med blomningen, men har en hel del att njuta av.Njuter av sol och värme, men det är skönast i skuggan. Vi hade några lite gråmulna dagar, det var skönt. Vi har inte fått mycket regn men några skurar, känns uppiggande och fräscht efter en regnskur. Idag har det varit en stark blåst men sol och varmt. Vackert i dina krukor och härliga krolliljor. Mina första någonsin kommer att slå ut snart.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men så är det Marika! När det är riktigt varmt på dagarna är kvällarna så ljuvliga. Nu tror jag att knotten också gett upp för säsongen. Sommaren har helt enkelt varit underbar hittills.

   Radera