lördag 30 juni 2018





                                                            Detaljer
Hade tänkt att skriva om "pyntet". Men, den tenderade att bli "undervisande" och jag har ingen riktig kompetens på området att undervisa om och i  så att jag låter ämnet bero.
Om man däremot tar en promenad i trädgården, i långsamt tempo fastnar blicken lite här och var och några av de ögonblicken kan jag ju kommentera och visa och berätta om. 
Det är kanske det som gör att man blir så fäst vid sin trädgård. Man jobbar och nöter på stigarna och ser allt på ett annat sätt än när någon endast besöker den en stund. 
Jag tror också att vi söker olika saker vid trädgårdsbesök. Någon vill se hur man kan kombinera en perennrabatt medan en annan vill se hur man lyckats med en raritet. Eller så vill man bara uppleva atmosfären: -Finns det ett uns magi? Själv vill jag bli berörd. Betagen av trädgårdens själ. Och den kan bara trädgårdens ägare/skapare ge. 
Vi är också olika duktiga på att berätta för besökaren om våra drömmar och visioner. De som kan konsten underlättar besökarens helhetsupplevelse. 
När jag tänker efter vilket trädgårdsbesök som gett mig mycket - inte bara för dess inspirerande atmosfär utan för ägarens sätt att berätta om den så dyker det bara upp en enda person...
Hoppas att jag också kan berätta för den som vill lyssna...för nästa besökare, om det blir någon...


 Jag visar ofta detaljer från denna rabatt. Jag tycker själv mycket om den, men jag minns inte att en besökare någonsin har kommenterat den.


Här har jag en gammal ljuskrona för större värmeljus. Istället för ljus har jag varje år små krukor i den. Den är inte heller något  man  upptäcker när man besöker trädgården
.
I Krukträdgården har jag två olivträd. Den äldsta är 18 år och den yngre kanske 13 år.  Den yngre har jag själv sticklingförökat från den äldre. Nu blommar den yngre helt otroligt.

Julen varar inte endast till "påska" utan till nästa jul...Kottekransen är dekorativ året om.

Äntligen har krolllijan 'Norrland' slagit ut ! Lite lustigt att den har stått i knoppstadiet "hur länge som helst"

Gillar denna kombon färg och formmässigt. Just denna rabatt, vilken är den näststörsta av mona perennrabatter har jag faktiskt fått lite positiva kommentarer om. Kul!
En liten detalj från min gula rabatt - eller egentligen - Gula rabatt - ett egennamn som skrivs då med stor begynnelsebokstav.  Den blekgula, höstöga, Coreopsis verticillata 'Moonbeam' är perenn om man lyckas att plantera den mycket väldränerat så att vintefukten inte förstör den. Min blommar andra året. Den starkt gula är en sommarblomma, vars namn jag inte har lag på minnet ;-)


I samma rabatt en vitgrön tuva av hakonegräs och färgkulla vars sortnamn har glidit med teflonen i hjärnan. Färgkullan benämns som kortlivad perenn. Hos mig 10 år och visar inga tecken på att vilja upphöra.
En sommarblomma, bärnstensvippa, Talinum paniculatum, en sommarfavvo som "lättar upp" kompakta "stämningar".

          F.Ö borde klimatet vara en betydligt större valfråga i höst än migrationen!
                                                        Ha det super gott!

            Läs fler trädgårdsbloggar
     http://tradgardsfagring.blogspot.com/

5 kommentarer:

  1. Jag tänker att det du upplever som 'undervisande' kanske bara är din bild... Och något som jag skulle uppskatta. Det är nog den olikheten som gör att en del av dina favoriter missas av en del av oss andra. Men du har en fantastisk helhet men det som poppar upp på näthinnan är din härliga gård vid entrén :) Och den magnifika och beskurna Zelkovan... Det sista för det ger mig hopp om ett långt liv med mitt egna pytteexemplar...

    Ha en härlig helg! Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Krukträdgården (entrégården) är i år finare än någonsin vilket beror mycket på tillgängligheten i att få vara ute. Jag övar väl också upp min "smak". Ja, vad vet jag. Jag trivs där enormt i alla fall. Däremot kan jag inte minnas att någon besökare någonsin skulle kommenterat det. Jo, förresten ;-)! En person sa för några år sedan att -Oj, vad många prylar...;-)! Jag vet inte riktigt hur jag ska tolka den ,-)?
      Zelkovan fick en ny frisyr häromdagen när jag anlitade en arborist som frisör.
      Men tack Carina, för din rara kommentar!

      Radera
  2. Hm. Jeg har det med å bombardere hagebesøkende med navn på alt vi passerer... Høres veldig fint ut å vandre i din hage :) Mange fine ideer. 'Norrland' er jo fantastisk. Kan det være Hakonechloa macra 'Aureola'?
    God helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hejsan! Jag har 'Aureola' också vilket har gulare ränder. 'Albostriata har alldeles vita.
      För mig är de som "bombaderar" mig med namnfrågor en mardröm. Jag har helt ohyggligt svårt att "spotta" fram namn. Däremot, när jag får hålla på i lugn och ro kommer jag på namn och de jag inte minns själv har jag namnet i min dator. Därför gör jag ibland så att besökaren få ta bild på växterna hen vill veta namnet på, som jag inte kunde leverera vid besöket, och jag mejlar dem istället.Ingen optimal lösning, men kanske bättre än inget alls ;-)?

      Radera
  3. Hej Anja!
    Gillar dina detaljer, kottkransen gav mig en idé, samlade kottar på mitt besök i Hangö. Det får bli en krans. Otroligt fin, Norrland hamnar på inköpslistan.
    Ha det fint /Marika

    SvaraRadera