tisdag 10 juli 2018

                                               Trädgården lever!
Här finns liv i alla dess former. Jag är lycklig som får i alla fall just denna sommar uppleva en trädgård som lever gott. 
Så många håll i Sverige och i världen dominerar olika former av extremväder. Inte bara djur och växter som dör utan även människor får sätta livet till i skyfall.
I dessa tider blir min trädgård helt plötsligt inte bara mitt privata intresse utan kanske bidrar den att bevara insekter som annars skulle bli en brist"vara"? Att jag ser till att trädgården lever på alla sätt och vis kanske gör att en del arter som annars skulle ha det väldigt svårt nu kan föröka sig? Vad vet jag. Kanske drar jag för stora växlar.
Men jag är väldigt glad när jag ser nu hur växterna liksom reser sig extra efter gårdagens åtta millimeter regn. 
Håller tummarna för alla med trädgårdsambitioner att ni får den nederbörd som krävs för att trädgården ska överleva eller kanske helst - leva. Det som alla kan göra är att ha små vattenblänk för insekter. Har man ont om nektarrika blommor - några droppar honung i vattnet kanske gör susen?
         
                         
Denna är magnifik i år. "Hon" heter stor styvklematis på svenska. Problemet som jag haft är klematisstekeln, som hittar hit varje år, vilket har gjort att jag har fått klippa ned den nästan helt. Men, i torkans spår, förmodar jag, har stekeln inte överlevt och jag får äntligen njuta av denna prakt. Egen sådd för ca 15 år sedan.
Klematisen som jag tycker är så fin, men har tappat namnet - för länge sedan. Tacksam för förslag.

Solbruden "levererar". Aldrig har den visat sig trivas så här bra tidigare. Solbruden vill nog ha sol...:-)


För ett antal år sedan då jag höll på med frösådder i lite större skala var en av mina favoritleverantörer Gardens North. Där hittade jag denna turkiska varianten av dagglök som i katalogen heter Mix. Dagglöken är normalt gul men i mixen ingår flera pastellfärger. Kanel är nog den mest spektakularä av dem som jag är speciellt rädd om. Nu har jag fått en spontansådd mitt i den silvriga , låga vindan som inte sprider sig …:-) Färgerna kollidera i den milda graden att de blir riktigt intressanta...;-)

Även denna lilla bräcka har klarat både kyla och "torka" - jag har ju vattnat den. Mitt "woodland", som alla andras, är ju i extremt behov av vatten.

Ha det gott och tack för att du tog dig tid....

Jag länkar också till Nordiska bloggare i Trädgårsdsfägring.

14 kommentarer:

 1. Fina klematisar och kul med lyckade frösådder! Tur att vissa odjur inte verkar gillar den varma sommaren:) Sniglarna har varit väldigt få vad jag sett här, vilket är glädjande.
  Inget regn här, tyvärr. Jag har fått flytta på Zinnia och Heliotrop i krukor som stått i gassande sol på altan. De tyckte inte alls om den starka solen. Det fick bli Pelargoner där istället. Det tål nästan allt. Kanske därför jag gillar dom;)
  Ha det fint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Merja! Pelargoner är aldrig fel :-)

   Radera
 2. Vissa växter trivs verkligen denna varma och torra somrar men inte clematis. de torkar bort. Jag har inte vattnat dem tillräckligt. Visst gör det skillnad med alla trädgårdar för insekter och andra djur. Varje yta räknas. Jag tänker också på det när jag väljer växter. Din solbrud ser verkligen läcker ut och färgen tar för sig på ett vackert sätt. Vi fick tyvärr bara 4 mm men det var välkommet det lilla som kom.
  Ha det fint.
  Helene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helene, jag har valt hittills mindre av torktåliga och mer av regndito ;-) Undrar om jag får börja tänka om...;-)?

   Radera
  2. Tror jag inte. Klimatförändringen består väl i mer av extremväder - åt båda håll. Trädgården ska klara både torka och översvämning.
   //Helene

   Radera
  3. Du har så rätt Helene! Dock för sent för mig att ändra hela trädgården. Allt är faktiskt gjort för att klara "översvämningar". Då skulle jag vilja återigen hänvisa till Peter Korns sandodlingar om man startar från början eller har möjligheter att ändra rabatter i trädgården.

   Radera
 3. Hoppsan, här är en som inte vill ha regn, eftersom jag är på väg till dina trakter snart, fast okej några skurar klarar jag nog, för naturens skull.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lugn, bara lugn Lena! De närmaste 18 dagarna inget regn i sikte...!

   Radera
 4. Hej Anja!

  Din prunkande trädgård är en källa till liv för många insekter, tro aldrig något annat. Nu finns det knappt några blommor i naturen så allt är viktigt.

  Kram!

  SvaraRadera
 5. Interesting information and attractive.This blog is really rocking... Yes, the post is very interesting and I really like it.I never seen articles like this. I meant it's so knowledgeable, informative, and good looking site. I appreciate your hard work. Good job.
  Kindly visit us @
  Sathya Online Shopping
  Buy AC Online
  Buy Split AC Online
  Buy Window AC Online
  Buy LED TV Online
  Buy Laptop Online

  SvaraRadera
 6. Nice blog, it's so knowledgeable, informative, and good looking site. I appreciate your hard work. Good job. Thank you for this wonderful sharing with us. Keep Sharing.
  Kindly visit us @
  SATHYA Technosoft - Singapore
  Digital Marketing Agency Singapore
  SEO Company Singapore
  PPC Services Singapore
  Social Media Marketing Singapore

  SvaraRadera
 7. Great article..I am looking so forward to your blogcomment and
  I love your page on your post.. That is so pretty..
  ดูหนัง

  SvaraRadera