måndag 1 oktober 2018


      Medan hösten rumlar ute
             sitter jag inne och...trivs;-)! 

Ja visst är det tvära kast från "ångest" till trivsel, men man anpassar sig. Människan söker jämvikt i tillvaron, och att må dåligt över något man inte kan påverka är ju inte speciellt klokt ;-).
Efter en veckas storm, kuling och regn tittar så äntligen solen fram från en molnkant. Det inspirerar. 
Färgerna börjar spraka som aldrig förr och skenkamelians röda färg är ögonbedövande. Det verkar som om årets höstfärger blir starkare än vanligt. Men, än så länge är många buskar och träd gröna ännu. Därför blir kontrasterna starka - så som på min headerbild.
Av dagen hoppas jag en arbetsintensiv dag ute då pelargonerna får åka in, växthuset skördas av godsakerna och berget blir färdigstädat. Men, än så länge är dagen ung och frukosten oäten.


Man skulle kunna tro att jag har boostat bilden, men det har jag inte. Skenkamelians  färger är så här just nu. Det är de unga grenarna som får så starka färgkontraster i svart och vitt när det har precis regnat.                                     Annars ser barken ut så här


                           Det finns mycket grönt kvar ännu


                   Nätterna är så pass kyliga att nu måste pelargonerna få komma in. En del i källaren - andra på fönsterbrädan.I växthuset trivs tomaterna bättre nu än i somras. Det var för varmt och en del tomater fick pistillröta. Nu är alla friska och fina. Synd att behöva släcka ned, men jag funderar på att skaffa luftvärmepump. Då kan jag förlänga säsongen väsentligt nästa säsong.

Här är en del av tomaterna som skall förvaras tills de mognar.   

Rosmarin och chile 'Apache' trivs och frodas. 

Brukar aldrig köpa färdiga arrangemang, men gjorde ett undantag i somras. Tyckte helt enkelt att arrangemanget var jättefint och ett trevligt blickfång i i skuggigt ställe ute.  Nu står den dock på bordet i växthuset.

Höst ute, innanför ännu sensommarkänsla.

Malaberspenaten är hur stor som helst och alldeles fullt av blomknoppar som vägrar att slå ut eftersom solen visar sig så sällan.

                       Undrar i mitt stilla sinne: 
            Hur får man tiden att gå utan trädgård ;-)?

        Önskar alla en trevlig vecka med bra trädgårdsväder!

                          Tack för titten!
      Det finns fler än jag som bloggar om trädgård. Se här.

16 kommentarer:

 1. Anja!
  Härliga höstbilder! Hoppas du fick gjort allt du tänkt idag.
  Regn i morgon enligt yr = innefix, krukväxtvattning och lite annat. På onsdag skall solen skina igen och då vill jag ut i trädgården. Har lökar att plantera och rensning som behöver göras. Helgen som gick klippte vi buskar och träd här hemma. Nu återstår bara klippningen på landet. Hoppas på en lång, solig och varm höst.
  Ha det gott!
  Birgitta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Birgitta! Sommaren gav inte många tillfällen till trädgårdsjobb i någon större utsträckning. All tid gick åt att vattna - sen var orken slut på gamlingen. Men nu. Idag milt ute, himlen håller på att spricka upp och temperaturen ligger på 12. En klagar inte ;-)! Idag får häcksågen sjunga på buxbomparterrerna.

   Radera
 2. Hoppas du fick en fin dag. Hösten verkar vara hos er med allt vad det innebär av regn och mörker. I alla fall har ni haft en underbar sommar att tänka tillbaka på.
  Mycket tomater, härligt!
  Ha en skön dag och hoppas den ger lite sol!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lena! Tänk om det gick att leva på det förflutna ;-)! Men nej. Mycket vill ha mer och jag börjar avsky kyla, regn och stormar mer och mer med stigande ålder.
   Hade jag råd skulle jag gärna bo denna halvan av året i något land med varmare klimat. Sol i sikte spår SMHI :-)!

   Radera
 3. Hej Anja!
  Härliga bilder från växthuset, vilken otrolig spenatplanta. Jag har mina pelargoner i växthuset, de är så fina, men det är nog dags att ta in dem.Jag har inte många gröna tomater, de flesta har fått färg och är plockade.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Marika! Nu klippte jag ned den höga malaberspenaten (som inte är någon spenat - det svenska namnet till trots) till en mer beskedlig höjd och kommer att ha den inne i ett rum som jag håller svalt.Veckan som kommer spås av väderkunniga att bli kanon! Pellisarna får vara i växthuset en vecka till och några får varan tom ute.

   Radera
 4. Tänk det har jag också undrat och det mer än en gång :) Och förutom tidsfördriv ett roligt och givande pyssel.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 5. Your garden is turning out lovely. It looks like you are having some great growth in your garden as well. Thanks for the share, have a fantastic rest of your day. Keep up the posts.

  World of Animals

  SvaraRadera
  Svar
  1. Thanks for your comment! I'm happy to see your here :-)!

   Radera
 6. Skenkamelian ser verkligen overklig ut. Och en kameleont är den också. Byter skepnad efter förhållandena. Alltid mer sorgligt att flocka ur växthuset än att flytta in på våren men så är det ju med mycket. Du har nog rätt om höstfärgerna, de börjar visa sig. Här har det blåst något helt otroligt i flera veckor nu. Bladen blåser av grenarna utan att de är höstklara.
  Ha det fint
  Helene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. helt otroligt som det har blåst och hos oss också regnat. Vi har haft bara några få lite regnfria dagar sedan sista veckan i augusti. Hela september regnade bort. Som vanligt - typ ;-(. Men nu verkar det som om det skulle bli en lite ljusare och mildare vecka. Vi håller tummarna för det :-)

   Radera
 7. Hej Anja!
  Skenkamelians stam och grenar är nog bland det finaste som finns. Har aldrig sett den efter regn med de röda löven till förut. Din bild är superläcker och ser som du skriver nästan lite overklig ut. Den är häftig men de är fina när de är bruna också. Jag har planterat en liten skenkamelia i år. Något att se fram mot, om den klarar sig.

  Jag har haft mina tomater ute och har aldrig tidigare varit med om en sån skörd. De har gillat sommaren och värmen och förmodligen mått bättre ute än inne i år, detta år som inte varit riktigt som det ska, om man säger så. Jag fick ta bort dem för en vecka sedan och har också en massa gröningar på mognad ....

  Hoppas du fick en riktigt skön trädgårdsdag!
  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anna-Karin!
   Tänk om man visste i förväg vilken sommar man får. I år skulle tomaterna mått definitivt bättre ute. Gurkan gillade däremot hettan.
   Skenkamelian vill ha mullrik, sur, jord i någorlunda skyddat läge. Detta vet du säkert redan.

   Radera
 8. Skenkamelian är verkligen en energiinjektion! Hoppas du fick gjort allt du planerade. Jösses så mycket tomater! Synd att säsongen är slut. Hoppas nu att dom snällt mognar som dom ska inomhus. Jag har fixat "gardiner" av mina. Hänger i fönstren i väntan på mognad.

  Hoppas du får en fortsatt skön vecka!
  Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anita!
   Egentligen, så här efter ett tag, är det rätt skönt att det blir tid för återhämtning. Att få tid och ro att gå på gymmet, vilket är nödvändigt för min hälsa är faktiskt rätt härligt. Ja, tomaterna kommer att mogna i lagom takt (tror jag ;-)!)

   Radera
 9. Nu är jag än med övertygad om skenkamelians skönhet! Den ska jag ut och leta efter på söndag när det ska regna här. Jag fördriver tiden med att sortera frö som plockats, lägga i påsar, vintersodder och däremellan svära över vintern ;=)

  Kram

  SvaraRadera