tisdag 15 januari 2019

                                                Inspiration
Den här tiden på året är min favorittid. Vi är på rätt sida av året. Julen är bortstädad. När vädrets, för det mesta otrevliga, humör växlar ute och kvällarna är ännu mörka, kostar jag på mig att bläddra och läsa på Elmia Garden på nätet. Jag låter mig inspireras av spaningen av årets trädgårdstrender. Alla härliga vårmånader  ligger framför en och tiden går så fort att rätt som det är - är det ändå midsommar ;-)! 
I år är miljön och klimatet en viktig tråd. Mycket av årets trend är sådant som vi trädgårdsfolk redan har tillämpat, så som att odla från fröer, skott, sticklingar och kärnor. Men, nu är det "inne" att samla kottar, ekollon och/eller bokdito, låta dem spira och ha som dekorationer både ute och inne. Ett miljövänligt sätt att skapa vackra blickfång. 
(Det enda som jag inte har provat ännu är att låta en tallkotte spira. Har sett bilder på den i Printerest och de ser ut som små bonsaier. Riktigt snyggt.) 
Det nya är alltså presentationen. Inte köra bara på gamla, vanliga rutiner utan hitta på lite nya sätt att odla och dekorera. Jag personligen tycker om att försöka hitta ett nytt sätt att använda gamla saker. Kanske en helt ny användning för fat, skålar och burkar som man redan har hemma? Att dekorera ute är mitt sätt att berätta min trädgårdsstory. Ibland undrar jag om inte mitt sätt att vara trädgårdsmänniska egentligen är ett obstinat uttryck för att tillåta mig allt det som en gång i "fattigfinland" var förbjudet.      
Visst är det är märkligt att just ordet/begreppet trend väcker känslor av "fnys" bland folk. Går man på konstutställningar eller konstmuseer ser man olika epokers "trender". Ännu har jag inte träffat någon som fnyst åt dem...;-) Vad är det för skillnad mellan att skapa trädgård eller en tavla? I min enkla värld är det bara materialen som skiljer dem åt....eller? 

Här följer tre bilder som jag har kopierat från nätet.Titta så fint det ser ut när tallkottar börjar grönska! Bilden är tagen från PrinterestFrån Elmia Garden:Kanske kommer detta att tilltala någon? Själv är jag mera vän av ordning i min trädgård.

Vilt är vackert i trädgården under 2019. Vi odlar på friland som mer liknar en prärie än en trädgård och använder oss av de vilda som finns i vår omgivning i maten. Det är dags att damma av gammal kunskap om vad man kan plocka i naturen och använda till både mat och dryck. Vi välkomnar också både den vilda floran och faunan in i våra trädgårdar samtidigt som friluftsvärlden integreras allt mer i trädgården, både när det gäller praktiska funktioner och material.

Foto: Helena Kaasik


Då är den perenna ängen mer i min smak.

Den perenna ängen - rabatterna blir sömlösa och växterna planteras för att efterlikna den vilda naturen så mycket som möjligt. Inom det begränsade rabatten gör det ingenting om växterna frösår sig och blir fler, så länge det inte är en sort som tar överhand. Trädgårdsdesignern Marika Delin arbetar gärna med det här formspråket när hon designar trädgårdar. Bilderna är från hennes trädgård utanför Stockholm.

Foto Helena Kaasik.

Dessa två är bara två av många. Är du intresserad av att veta mer registrera dig HÄR.
Sist vill jag också nämna att enligt Elmia är "fredagsbuketten", den köpta, på väg ut. Istället satsar vi på krukväxter eller buketter av torkade växter och mer hållbara blommor på grund av miljön.

Jag låter mig inspireras av trädgårdstrender. Har väl aldrig tagit efter något men ändå haft dem i bakhuvudet om jag har skaffat något nytt.

Den starkaste trenden 2019 är tanken på miljön och att vi ska tänka efter hur vi använder våra resurser. Hur vi lever och konsumerar är egentligen ingen privatsak. Våra handlingar har konsekvenser som berör vår jord.

Det här är fullständigt gratisreklam åt Elmia Garden. Har inte haft kontakt med dem, men tycker om att titta in på deras hemsida och ta intryck av deras trendspaning.

Min trädgård vill jag helst inte ha vild, men jag har nära till den Stora Trädgården skapad av Naturen själv. Vår "egen" Långevatten i Gunnilse.

                           Tack för titten!
                            Ha det gott!
              Länkar som vanligt till Trädgårdsfägring

4 kommentarer:

 1. Hej Anja!

  Ett välskrivet och genomtänkt inlägg. Jag förstår mycket väl att du vill spana på det som kategoriseras som trender. Du är en konstnärlig själ som söker inspiration och drömmar är minst lika viktiga i den processen som verkställighet.

  Trevligt är det förstås att klimat- och miljöfrågor äntligen får ett genomslag i hur vi planerar våra trädgårdar. Men, jag vet också att marknadskrafterna alltid står beredda att slå mynt av olika trender så det gäller att vara både vaken och påläst.

  Jag vill inte heller ha en vild trädgård, vad som nu menas med det. Det låter enkelt och möjligen som ett löfte om minskade arbetsinsatser men hur realistiskt är det ? Ett attraktivt budskap utan tvekan men trädgård är en hårt tuktad natur, den naturliga trädgården finns ju runt om hörnet för oss som har glädjen att ha naturen som granne och det är ju något helt annat.
  Och själv njuter jag lika mycket av arbetet som att lukta på blommorna.

  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gunilla!
   Det är så trevligt att få en kommentar med innehåll:-)
   Marknadskrafterna utnyttjar allt som det går att profitera på.
   Jag har varit och är medveten över mina handlingar och konsumtion - för det mesta, ska jag säga. Miljömedveten i någon mening har jag nog alltid varit. Kanske beror det på att jag tyckte så mycket om skog, mark och blommor redan som liten. Dessutom fanns det redan ett miljömedvetande redan på 70-talet i vissa kretsar som jag hakade på efter kunskap och förstånd.
   En sak måste jag erkänna att jag inte ägnat särskilt många tankar åt och det är köpta snittblommor, speciellt så här års. Jag älskar att få buketter, men nu får jag skärpa mig.
   Kram!

   Radera
 2. Jättefina kottgroddar - och jag har prövat att så pinus, det är inte lätt. Perenn äng - de utklippta orden känns återanvända i sig. Plantera tätt, låt det fröså sig lagom... osv. Det som är bra är att lyfta fram det igen.

  Jag tröttnade på trender i trädgårdstidningar men inte på det som trender kan föra med sig. Ofta så gör en trend att det kan komma in någon ny växt som haussas till exempel. Det bejakar jag. Min trend är att nogsamt odla det jag gillar och vill ha :)

  Ordning - hyfsat gillar jag också. Jag har inte jord för någon vild äng eller gräsäng.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kom att tänka på att min"ordning" är nog en slags o-ordning - men på mina villkor :-). Trender, strömningar, idéer är inspirerande och inget som man måste följa.

   Radera