torsdag 27 april 2017
                                            Arbetsinsatserna
i trädgården började lovande i mars och tog abrupt slut i april. Vädret har behagat skämta alldeles ovanligt mycket.
Kalla nätter, sol, regn, hagel och snö om vartannat har begränsat min lust att jobba ute. Arbetsinsatsen har bestått i att försöka skydda växter mot nattfrost. Men, stora rododendronbuskar går inte att skydda och redan på en har blommorna fått sätta livet till för nattfrosten.
Det är inte för inte som som det heter aprilskämt. Men, jag som anser mig ha en god portion humor har tröttnat och ser inte längre det roliga med denna månads mycket ansträngande humör och humor.
Tack och lov har vädergudarna bestämt sig för tvåsiffrigt och sol efter den 1 maj! Det ser jag framemot! Arbetsinsatserna i trädgården får då en annan, lustbetonad karaktär.
Det fantastiska är att Livet, den vädertrotsande,
som bara vill få grönska eller blomma inte bryr sig så mycket om vad vädergudarna hittar på bara Ljuset är som den ska - och det är den ju. Dagen är längre än natten och det räcker för väldigt många.


En ovanligt lång blomning av nunneörten

Olika vivor börjar sin högtid nu. Nattfrosten rår inte på dem. Här en vit rosenaurikel.

Vitsippor av olika namnsorter trotsar de kalla nätterna. Här en som har mörka blad.

Varietet av snödroppslök 


Gamla, vanliga godingar, som dekorerar ett slitet bord. Mitt showbord består i princip av samma växter som för en och halv månad sedan...

                Ha det gott och se inlägg på vilka arbetsinsatser andra gör hos Bland rosor och bladlöss!

25 kommentarer:

 1. Detta väder!! Ja en lång vår vill ju vi alla ha men inte så här kall. Vi får verkligen hoppas att att det blir varmare nu men för egen del passar dagens väder perfekt, ska rostskyddsmåla bron idag :) Då måste jag stå inomhus och temperaturen bör vara minst tio grader för att färgen ska torka så detta blir nog bra :) Blev så förälskad i din snödroppslök och den vita rosenaurikeln, vilka skönheter du har :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas att du har en bra ventilation där du håller på att måla. Det blir jättefint och ska bli kul att få se bilder av den färdigmålade på plats.
   Ja, de här två vita är väldigt fina. Det är roligt med tidiga blommor - även i andra "färger" än de vanligaste.

   Radera
 2. Liknande väder här också. Har fått tagit itu med göromålen om vädret varit tillräckligt bra. Hoppas verkligen maj kommer med värme. Har bara bokat en vikariedag och fyra barnbarnsvaktsdagar, resten går till arbetsinsatser för trädgården.
  Bladen på snödroppslöken liknar så de på en av mina snödroppar. Nunneörten har blommat en vecka. Vitsipporna har precis börjat. Fin de där vi får se på bilderna dina.
  Trevlig helg!
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nunneörten började blomma i mars hos mig och fortsätter ännu - en del av dem. Kan inte minnas att de skulle ha blommat så här länge. Även vitsipporna är ännu kompakta och fina.

   Radera
 3. Instämmer i varenda ord om denna så kallade vårmånad!
  Så fin nunneört! Monne skickade mig några knölar av vit nunneört men de har inte behagat visa livstecken ännu. Själv skickade jag krypkaprifol till dig i förrgår, hoppas försändelsen kommer fram idag, paketerade inte superproffsigt men den verkar ju ganska tuff.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. För en gångs skull tycks aprilvädret drabba landet i stort ;-). Annars brukar det vara vi här Västkusten som får allt väderelände.

   Radera
 4. Visst är det bedrövligt med vädersvängningarna! Tycker minsann att det blommar väldigt vårlikt hos dig trots allt. och så påminner du mig om att jag ska dela på mina snödroppar idag. Tack för det.
  Önskar dig en skön valborgshelg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamen jag är själv så häpen över växtviljan hos perennerna. Vilka väder"hjältar" ;-)

   Radera
 5. Ja detta väder! Vi har haft precis likadant. Senast igår flög snöflingor omkring i luften ... och hagel. Men jag såg också de positiva väderprognoserna för nästa vecka. Så tråkigt med dina rhododendronblommor. Här är det som tur är inte dags ännu så dom är bara i knopp. Men annars är det väldigt grönt och frodigt hos dig. Den översta bilder är bara så härlig! Det verkar vara ett nunneörtsår i år. Har sett massor av nunneörter på olika bloggar.

  Önskar dig en skön helg!
  /Anita

  PS! Tänkte bara tala om att din länk i Blommig Fredag inte fungerar. Det har kommit in ett http extra som ställer till det. Bara så du vet. Jag vill ju att alla ska hitta till din härliga blogg och se ditt inlägg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag är själv förvånad över den växtvilligheten, trots kylan.
   Tack för att du uppmärksammar mig ang. länken. Vet inte varför jag inte får den att funka.

   Radera
 6. Ja, disse frostnettene, sludd og snø, tærer både på oss og plantene. Det er en tålmodighetsprøve og vente på varmere vær,og å kunne gjøre mer i hagen.
  Ha en fin helg.
  Eirin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha! Ni har det också så. Inget att göra. Bara natt vänta. Förr eller senare blir det vårvärme - tror jag :-)

   Radera
 7. Att vi har vinter och aprilväder på samma gång är väl en sak det får man ju räkna med här uppe men att ni har så kallt det väntar man sig inte alls. Hoppas vi får varmare i hela landet lagom till första maj nu!
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det varma vårvädret har jag beställt lagom till 1 maj ;-)!

   Radera
 8. En bra summering i alla delar :) Fina bilder på växterna. Den vita primulan hamnar på önskelistan. Visst har vädret gjort att allting blommar längre men till slut så kompenserar inte ens det...

  Ha en fin helg! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. En hyfsad kompensation är dock att om ett par da'r vänder det och vi får äntligen lite milt. Och, det otroliga är att så fort vädret blir bättre glömmer man den här trista månaden ...;-)

   Radera
 9. Ja, denna april månad var inte mycket att hurra för. Här har det stannat av totalt och det är bara Julrosor och Påskliljor som behagar blomma. Torrt i marken, låga temperaturer och iskalla vindar för havet bidrar nog till att växterna bidar sin tid. Nu hoppas jag att Maj förstår att den ska vara så där lagom varm och fin så man äntligen kan lägga bort långkalsongerna och mössan när man ska ut i trädgården:-)
  Ha en fin helg!
  Kram Nora

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...och jag är en sån där hårding som inte behöver bylta på mig särskilt mycket...;-)

   Radera
 10. Ja vilket aprilväder! Här fryser knopparna sönder på löpande band, men nu ryktas det om varmare nätter tack och lov.
  Ha en fin valborg /Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alldeles nyss, när klockan var nästan 23 hittade jag en bruuun, låång,slemmig som målmedvetet hade vägarna mot min Meconopsis zhongdianensis. Haa! Jag ströp den. OCH! Det är bara ynka 2 plusgrader...Dessvärre finns det många fler....

   Radera
 11. Det är verkligen inte roligt alls med denna kalla vår. Jag längtar efter värmen och hoppas verkligen att meteorologerna håller det de lovar!
  Varje gång jag går in och läser din blogg så hittar jag växter som jag inte hört talas om förut! Jag längtar tills torsdag... Kram! Syns snart <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du tycks ha prickat rätt! Tvåsiffrigt och sol om nu inte meteorologerna har behagat att skämta med oss ikapp med aprillo ;-)! Ska bli så roligt att få träffa dig!

   Radera
 12. Hej Anja!
  Ja inte är det roligt, men vi kan inte göra så mycket mer än att vänta på bättre tider. Börjar tröttna på eländet. Ikväll sjunger vi in våren så kanske vädergudarna blidkar sig och skickar lite värme.
  Oikein Hauskaa Vappua /Marika

  SvaraRadera