lördag 6 oktober 2018
                                                Hösträdgården -
     naturens eget konstverk     
Min trädgård är vackrare nu än i somras. Blomningen är lika dålig nu som då. I somras på grund av hettan - nu brist på sol och ljus. Men till skillnad från i somras spelar träd och buskar en huvudroll med sagolika färger. En blandning av alla möjliga toner från grönt till den mest brännande eldröda.  
                               
Redan från köksfönstret ser jag hur hösten bonar sig i min ryska kornell (vars sortnamn jag inte vet. Lite varmare färger på bladen än 'Elegantissima')
 Det sprakar i Krukträdgården. Är väldigt glad åt mina buskplanteringar i krukor. Dessa står ute jämt. Dahlian får dock flytta till källaren när temperaturen faller medan rönnspirean stannar ute, som vanligt.(Sorbaria sorbifolia, vars sortnamn jag har glömt även här.) Har haft den i 17 år i en och samma kruka.Den kallas för "trädgårdens värsting" tack vare rotskotten som lätt tar över stort i trädgården på friland. Härdig till minst zon 7. Dessa egenskaper gör den perfekt för krukodling.Har aldrig bytt jorden bara lagt någon gång lite extra ovanpå...och den har inte klagat...;-)


Murbinkan (Erigeron karvinskianus)leker sommar oförtrutet. Vilken skatt! (Tack, Birgitta!)Bilden är nytagen trots att den ser ut som från juli.


"Daddy, Daddy cool..." Tänk att få uppleva Hosta 'Big Daddy' så här fin på hösten. Den brukar vara perforerad av sniglar. Den lyser som en guldbrosch mot skogen.

Min japanska konvaljbuske visar en primadonnas höstrobe bland de mer måttligt uppseendeväckande kreationerna. 

En färgpalett från berget. (Är du nyfiken på vilka växter som syns på bild - fråga mig!) 

Några pelargoner har fått flytta in. Upptäckte att trädgården ute blev en fin kuliss till dessa.


Trädgård är ovanligt vacker i höst.Skulle den vara städad och "besöksfin" skulle jag bjuda folk till trädgårdsvandring. Ska faktiskt överväga saken på allvar till nästa höst. Vore lite kul att kunna ha en trädgårdsvisning i oktober :-)? Fast, den skulle få i så fall bli på kort varsel - man vet ju aldrig i förväg hur de olika årstiderna blir, numera. Men, något att tänka på (även för andra).  


  🍂 Bloggportalen TrädgårdsFägring bjuder på mer höstfint!🍄


            Ha det alldeles otroligt gott!
                Tack också för att du tittar in! 
(Utan läsare ingen mening med bloggen. Många menar att de bloggar endast för att dokumentera sin trädgård. Javisst - till en del - men om det inte spelar någon roll  att någon annan läser och kommenterar det jag har publicerat, tja, då kan jag skriva en privat dagbok i stället.)

22 kommentarer:

 1. Vackra bilder på vackra växter - och din header är otroligt fin!
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
 2. Visst är det vackert med alla höstfärger. Och jag kan lova att de som var i min trädgård för ett par veckor sedan verkligen uppskattade alla färger och många blev inspirerade och skulle hem och göra höstfint istället för att stänga som de flesta brukar göra.

  Visst är det lite trist ibland att bara få nån enstaka kommentar men jag vet att för min del är en av anledningarna till det att jag inte hinner, eller inte prioriterar, att kommentera hos andra under säsongen. Och det verkar som om det är den där tiden som aldrig räcker till hos de flesta. Därav detta med insta.... Snabbt och enkelt men inte alls lika kul :)

  Kram på dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, för egen del klagar jag inte. Ville bara egentligen visa min tacksamhet att några alls hänger kvar här - vilket känns viktigt för mig. Har insett att världen har andra prioriteringar än mig ;-), vilket är toppen. Desto större anledning för mig att vara glad när någon tar sig tid och prioriterar mitt inlägg på bloggen framför mycket annat :-)

   Radera
 3. Hej Anja!

  Nog är det vackert så det förslår i din höstträdgård!
  Jag har varit dålig med att blogga och skriva inlägg, tappade lusten helt enkelt när så mycket blev förstört och hur mycket jag än jobbar i trädgården tycks jag aldrig komma i fatt och nu är det höst.

  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gunilla!
   Jag gjorde samma reflektion själv - att aldrig komma i kapp! Efter flera veckors regn frodas ogräset som aldrig i grusgångar och andra svårjobbade ställen. Nu tänker jag strunta i att vara stressad. Jag gör vad jag orkar och förmår. Trädgården får inte bli en stressmoment - vilket det tenderar att göra när man är innerst inne en ambitiös person som inte tolererar slarv. Nu måste jag lära mig att vara slarvig, annars går jag under känns det som. Jag känner verkligen med dig Gunilla och vet hur svårt du har haft det.

   Radera
 4. Anja! Färgmässigt är trädgården underbar just nu, inte minst hos dig. Skulle jag återigen planera en trädgård skulle jag titta mer på höstfärgen än på blommorna. Vet att jag är dålig på att lämna kommentarer men tiden vill inte alltid räcka till trots att jag är hemma på heltid.
  Trevlig helg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Birgitta!
   Jag uttryckte mig inte tillräckligt bra. Jag tycker att det är strålande att någon prioriterar i sin agenda min blogg och tar sig tid att läsa och lämna kommentar. Jag är inte alls bra själv på att lämna kommentarer så att jag har nog inte "råd" att klaga och - som sagt - är glad över att det finns fortfarande folk som läser och kommenterar bloggen.

   Radera
 5. Väldigt snygga höstfärger hos dig. Det är nog lite lugnare i skogen hos dig så bladen blir inte så illa åtgågna som här. Krukor med tåliga växter har jag också börjat med på senare tid. Har också Sorbaria sorbifolia 'Sem' i kruka och den är hur tålig som helst.
  Snygg kornell hos dig också.
  Ha det fint
  Helene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helene! Skogen skyddar mot vindar från väst, men de andra väderstrecken är oskyddade. Här har det stormat och blåst och regnat så in i norden i veckor. Vi ligger rätt högt över havet vilket ger isande vindar från nord och öst.
   Visst är det flott med stora krukor, med stora perenner som står där i ur och skur utan att ta skada. Min vackraste åretomträd i kruka är nog japanska lärk. Grenarna, kottarna både de gamla och vårblomningen, barren - ja allt. Och den har nu stått tio år i kruka. Jag har även ryska kornellen 'Elegantissima' som är nu enorm men inte som krukväxt utan mot skogen i rätt fuktig mark. På Blomsterlandets hemsida står det att den "kan" bli uppemot 2 meter. Min är nog närmare fyra meter och minst lika bred. Har försökt att ta bild på den men det är svårt att få hela alltet med på bild.

   Radera
 6. Le tue piante sono sempre magnifiche! Soprattutto quella Clethra! Complimenti davvero!

  Buona serata e buona Domenica!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ciao Pontos!
   Grazie per il complimento :-)!

   Avere una buona settimana!

   Radera
 7. Åhh så fint! Gillar särskilt färgpaletten från berget. Kraam Pia

  SvaraRadera
 8. Hej Anja!
  Visst är det ett konstverk med alla vackra färger, och dina bilder är riktigt fina. Gillar den första speciellt mycket, med det spröda gräset, och vackra färger i bakgrunden.
  Ha en fin söndag /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Marika! Jo, jag är glad att så många av mina buskar och träd har blivit ett bra höstval också. Och gräs, ja...<3

   Radera
 9. Trädgårdsvisning låter som en bra idé. Det finns så mycket att inspireras av när krafset, blommorna och löven, försvinner och strukturen framträder. Men vi bor i Skandinavien så vädret fpr bestämma.

  Jättefina träd och buskar du visar här idag :)

  Ha en fin söndag! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vore kanske något att ha en trädgårdsvandring i oktober när de flesta inte tänker i de banor? Hoppas att någon med många fina höstträd/buskar också nappar på idén.

   Radera
 10. Så otroligt höstvackert! Vilka färger!

  SvaraRadera
 11. Hej Anja!

  Din 'Big Daddy' ser ut som stora kantareller. Vilken underbar lyster. Hostorna är fina nu men den var finare än fin. Den japanska konvaljbusken var också en sann skönhet. Jag har en vanlig konvaljbuske men den uppvisar bara lite gult och kommer inte i närheten av den japanska. Gör en liten paus här och skriver upp namnet så jag ska komma ihåg det.

  Fina bilder du visar och den första, den med gräset gillade jag skarp. Härliga kontraster.

  Önskar dig en fortsatt fin höstdag!

  Anna-Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anna-Karin
   Jag har även den vanliga konvaljbusken. Den har sin tjusning i blomningen men, som sagt, ingen övrig höstfägring. Den japanska är betydligt pampigare som ett mindre träd (har stammat upp mitt)men trevlig stam och fantastisk höstfärg. Blommorna däremot är inte så märkvärdiga. Dessa står bredvid varandra hos mig och kompletterar således varandras fördelar/brister.
   'Big Daddy' brukar vara en femstjärnig restaurang för alla möjliga slemmiga varelser. Dock i år får jag äntligen njuta av den i sin fulla glans - nästan oskadd. Om jag lyckas få en rotbit av den som tar sig ska jag ha den i en stor urna, långt ifrån alla sniglar :-)!

   Radera
 12. Thank for your very good article! i always enjoy & read the post you are sharing!

  ดูหนัง

  SvaraRadera