torsdag 13 oktober 2011

VARFÖR HAR JAG INTE GJORT SÅ HÄR TIDIGARE?
Plötsligt kom jag att tänka på hur lätt det är att lyfta de flesta storväxta plantor ur krukan så här på höstkanten. Krukan är fylld av rötter och de allra flesta växter släpper lätt. 
Då är det bara att placera tex änglatrumpeten i plastsopsäcken och bära den ner i källaren i stället för en hel tung kruka. När rotklumpen är relativt torr väger växten inte mycket.  Då vattnar jag först i källaren. Plantan får ha kvar sopsäcken som kruka. Jag begriper inte varför vi har slitit med tunga krukor....Antagligen har alla andra 'hajat' detta för länge sedan.....;)))! Visst kan man ha plastkruka i ytterkrukan, men det är inte alldeles lätt att hitta sådana som passar i ytterkrukor speciellt när det gäller riktigt stora växter.
Här har en änglatrumpet fått en svart  plastsopsäck runt rötterna.Den blå senettin tar plats i fönstret inomhus.
Närbild på denna ljuva glädjespridare.

Det är rena rama bukettfrosseri så här dags när perenner och annat klipps ned.
Rosmarinen som stått ute sedan tidiga våren är fullt av blomknoppar nu. Här har redan ett par små blommor slagit ut. Den får fortsätta att blomma i växthuset veckan ut. Sedan beror det lite på hur kallt det blir om den får stanna där eller hålla sällsakp med de andra i källaren. 
Maija har förstås stenkoll på allt jag pysslar med;)))!

Ha det gott  - gott folk!

10 kommentarer:

  1. Men du är väl en smart böna, du!! :D Jag har precis som du släpat tunga krukor. Nu blir det sopsäckar istället!!! Tack och kram!

    SvaraRadera
  2. Det var en god idé, jag har inte så många övervintrande växter ännu och krukorna åker med lätt med säckkärran. Men som sagt en god idé jag ska lägga på minnet! (:D
    Lilla misse, klart man har stenkoll om man är katt. Här byter inget plats utan att det noteras av kattherren i mitt hus! (:D
    Ha en trevlig helg!

    SvaraRadera
  3. I år provar jag att skaka bort mycket jord på de största pelargonerna och sen trycker jag ner flera i samma kruka...få se till våren om det var bra eller inte. Smart med sopsäckarna:)
    Söt blomma på Rosmarinen och begonian.
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  4. Nej det hade jag inte alls tänkt på. Tack för tipset. Jag har min änglatrumpet ute fortfarande, undra om den klarar natten...
    Hm, min Rosmarin har också stått ut sedan i våras, men inte blommar den inte...
    Söt kisse!!
    Kram från Maria

    SvaraRadera
  5. Mycket bra knep för kommande år då jag förmodligen har mer att plocka in;) Klart kissen ska vara med. Här har jag nästan alltid sällskap av någon av våra 4 katter då jag är ute i trädgården. Man känner sig aldrig ensam.
    Blå Senetti??? Heter den något mer. Tror jag är kär.Kom gärna in till mig och berätta mer om den vackra blomman.Underbar! Kram/Fia.

    SvaraRadera
  6. Det var verkligen ett bra tips. Där har man gått och burit och lösningen är så enkelt.Undrar hur min trädgård ser ut. Nästa vecka åker vi ner. Hoppas det finns några blommor kvar.
    Ha det fint
    Anje

    SvaraRadera
  7. Så smart....
    min Salza liknar din Maja i färgen....grå med inslag av lite aprikos....
    Ha det bra :)

    SvaraRadera
  8. Sulla on hienoa seuraa puuhatessasi! Maija on varmaankin parempi kaveri kuin moni ihminen. Minäkin kerroin vähän kissoista blogissani, tosin en tiedä niistä niin paljon ... Meillä ei ole kovin monta isoa kasvia jotka pitäisi pitää talven yli, jotkut viemme meidän tyttären luo jolla on maakellari. Siellä näyttää kaikki säilyvän aika vähällä hoidolla. Meidän autotalli taitaa olla liian kuiva paikka.

    SvaraRadera
  9. Hejsan Livsnjutaren!
    Om du skulle klickat på bilden skulle du sett vad den heter på 'vetenskapska', nämligen: Pericallis x hybrida 'Senetti'
    Jag har sett den på våren i blomaffärer. Den betraktas som rumsväxt, men min är ute från frostfria våren till dito hösten. Under högsommaren har den blommat klart första omgången och då bör man klippa bort allt ofräscht. Efter cirka fyra veckor är den 'nedlusad' med nya blomknoppar och fortsätter att blomma hemma hos mig, nu på fönsterbrädan, fram till december, ungefär. Jag klipper bort allt som vissnar hela tiden och den svarar med enstaka blommor även under vintern. I januari tar jag sticklingar av den eftersom jag gillar just den här färgen (den finns i många färger). Nu har jag flera plantor och har kunnat dela med mig av dem.
    När det gäller uteplaceringen är flytande ljus, och sval placering den lämpligaste. Den gillar inte stark sol. Senettin får heller aldrig torka ut. Inomhus är den bästa placeringen i fönstret utan någon element under fönsterbrädan.
    Här får du en länk till Odla som har skrivit något om den:http://www.odla.nu/fragor-svar/v/vad-heter-vaxten/pericallis-x-hybrida-senetti /Anja

    SvaraRadera
  10. Finurligt! Det gäller att spara ryggar, armar & fingrar så gott man kan (när man är 50+).
    En skön fredag och helg önskar Eva Linnea

    SvaraRadera