tisdag 19 februari 2013
TRÄDGÅRDEN -
en "färdiga lösningar"- trend ?

Jag känner mig lite vilsen i trädgårdstidningarnas "trendspan".
Ett av dem tycks vara "Färdiga lösningar, proffshjälp...".*Befrämjar den här trenden till ökad trädgårdsintresse?
 Som tur är - är vi olika men, för mig känns färdiga lösningar ungefär lika upphetsande som  arrangerat, resonemangsäktenskap ...
Hur kan jag lära mig att förstå min trädgårds inneboende väsen om jag inte självfår undersöka dess hemligheter?  Kan trädgården som någon annan skapa åt mig kännas nära? 
Trädgårdens uttryck har 'vi' skapat tillsammans - "vi" är jag och min bit av jorden och alla de drömmar jag har haft om vad trädgården är. Ingen sanbbfix precis...
Nu sticker jag ut hakan. Hoppas ni förstår hur jag menar...


Själv fick jag hjälp av proffs i Allt om Trädgård att rita en översiktsbild över min trädgård för ett år sedan....Det är jag väldigt tacksam och glad över...;)!


Mitt inlägg skall dock ses mot bakgrund av att jag har  all respekt för yrkesfolk som hjälper andra att forma sin utemiljö. Jag förstår att många är tacksamma över hjälpen de får att forma sina drömmar av ett proffs och som i slutändan känns bra för alla parter...precis som många arrangerade äktenskap slutar i ömsesidig kärlek...:) 
Men att det har blivit en trend har jag svårt att begripa. Hur tänker man om trädgården? Som en accesoar ?  Trender följer en ström som ändrar snabbt riktning åt något annat håll....och trädgården handlar om en levande miljö och inte om färgen på köksluckor.


Jag läser gärna Allt om Trädgård! Den ger mycket inspiration;)!
                          ( * Allt om Trädgård nr2 )

10 kommentarer:

 1. Huomenet Anja! Onpa sulla hieno pohjapiirustus pihastasi:) Pitäisi minunkin yrittää, mutta kun ei ole kovin taitoa eikä kärsivällisyyttä ;) Metkaa, että ajattelen samalla tavalla tuosta puutarhuroinnista kuin sinäkin. Meillä ei ole mitään tänne suunniteltu, eikä missään tapauksessa pystyttäisi toteuttamaan mitään toisen tekemää suunnitelmaa. Ihan hävettää joskus väittää vastaan, kun joku vieras kehuu, että on teillä hienosti suunniteltu kaikki. Voisin joskus omassa blogissani kertoa enemmän ;) Mutta sen sanon, että tosi kaunista olette saaneet aikaan, sinä ja maapalasi ;)

  SvaraRadera
 2. Min trädgård den vill jag själv forma.Varför ska allt delas upp i trender?Allt är väl bra om det är det jag vill ha.
  Kram Gunsan.

  SvaraRadera
 3. Bra skrivet Anja! Jag retar mig också på denna trenden. Senast i torsdags på vårt årsmöte i trädgårdsföreningen hölls det föredrag om den lättskötta trädgården....allt skall göras som ett "quick-fix" och sen skall man ligga i hängmattan. Man får gärna göra så om man vill, men JAG vill det då inte. Jag vill lära känna min trädgård från grunden och göra mina egna misstag och lära mig längs vägen. Dessutom skall vår trädgård spegla oss som bor här, inte någon vi har betalat för att göra det fint.
  Kram Nora

  SvaraRadera
 4. Tack Tylsä Mörökölli, Gunsan och Nora!
  Skönt att inte 'alltid' vara ensam om en åsikt. Men, det är som sagt vad jag tycker och resten av världen struntar i vad jag anser.
  /Anja

  SvaraRadera
 5. Håller med dig. När vi går våra promenader ser alla trädgårdar i vissa områden precis likadana ut.Det är så skönt med Mon Jardin att jag får och kan göra precis som jag vil.
  Kommer till att i den lilla bondby är det ingen som bryr sig om trender.
  Anje

  SvaraRadera
 6. Många intressanta tankar du har!
  Jag tror att det måste få finnas alla typer av trädgårdsvänner och de som är som vi, som vill lära känna trädgården i grunden, som bryr oss om sol och skugga och som vill odla den och vårda den och hjälpa den framåt under många år, kommer alltid att finnas! Och intresset för egenodlat och att flytta ut på landet är faktiskt också en trend bland unga idag, som andas frigjordhet och framåtanda.
  Sen kommer de alltid finnas som har råd att köpa sig en "färdig" trädgård, men där de egentligen kanske inte är så intresserade av själva trädgården och växterna som gör den.
  Klyftorna i samhället ökar och de rika blir rikare, det märks även på trenderna tyvärr eftersom det är pengarna som styr vårt samhälle...
  Bara några spontana tankar från mig...
  Ha det bäst i din trädgård!
  Kram Maria

  SvaraRadera
 7. Jahapp! Håller med, inspiration behöver man massor. Men att någon skulle komma och bestämma hur det ska se ut i min trädgård? Grrrrr.
  Men jag vet de som inte är så trädgårdsintresserade som har tagit hjälp av yrkesfolk för att få en bra grundstruktur i trädgården. Det tror jag är smart.
  Näej, jag gillar de mest underliga saker i min trädgård, saker som en trädgårdsdesigner aldrig kunnat placera där eller tänka ut. Som vilda gräs och frörymlingar från grannen. :-)

  SvaraRadera
 8. Mmm, vännen, du sticker verkligen ut hakan. Jag håller med dig till 100% och det gör säkert de flesta av oss som blogger eller läser trädgårdsbloggar! Men, jag har en vän som köpte ett gammalt hus från 50-talet förra sommaren med väldigt misskött uppvuxen trädgård. Hon vill få ordning med bra jord, rabatter med vackra växter...Trädgårdsland och "tänket" men kan inte själv för hon aldrig gjort något sådant förut. Hennes önskan är att nån bara kommer och fixar och i dessa lägen kan jag förstå att man vill ha hjälp. Och antingen köper man hjälpen eller så har man en god vän som kommer att hjälpa till och och visa hur man kan göra och på det viset ge vännen världens härligaste intresse ! Nämligen jag ;)

  //Veronica

  SvaraRadera
 9. Man kan , trots att man inte är vidare trädgårdskunnig ändå uppskatta det vackra. Har man möjlighet att köpa sig en vacker trädgård, ja varför inte? Jag säger inte att jag själv skulle göra det för jag håller med dig Anja om att man måste hitta trädgårdens själ och det tar sin tid. Det här med trender; vi är så ängsliga! Vad ska folk tänka om jag ställer ut tomtar i trädgården? Tänk om jag har förra årets färg på dagliljorna? Dagliljor, är de ute eller inne? Vi måste slappna av och ta ut svängarna lite och låta våra trädgårdar spegla våra personligheter. Det blir roligare så! Fortsätt sticka ut hakan Anja:)

  SvaraRadera
 10. Väl formulerat! Min trädgård kanske inte är något mästerverk av planering och plantering, men den är min! Här gör jag som jag vill, det är liksom själva poängen.

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan