måndag 29 juli 2013

Att svälta

är inte riktigt det samma som att vara lite hungrig.

Min mamma svalt under andra världskriget. Pappa var  vid Karelska näset som frontsoldat och käkade kålsoppa dagarna i ända....
Efter kriget och efter att man släppt livsmedelsransoneringen kunde mina föräldrar aldrig släppa tanken på att : -Tänk om...? De var helt enkelt rädda för att bli utan mat igen. Därför var alla förråden hemma överfyllda med mat: Mest konserver och torra livsmedel. Även hygienprodukterna var i sådana mängder att mamma skulle kunnat starta en kemikalieaffär...typ ;)! Detta höll de på under hela livet.
 Jag själv "svalt" under 2011-2012 av solbrist.
Därför är min hunger efter solen nästan omättlig och varje morgon då solen omfamnar trädgården springer jag, gamla männ'skan, som en yr kalv i gröngräset och försöker fånga ljuset för att lagra den för kommande behov.
Morgonsolen träffar ju samma ställen i trädgården därför är en del bilder repriser från tidigare morgonljusfångster;)! Men! Alla foton är dagsfärska.

Hej och tack för titten!

10 kommentarer:

 1. Härliga morgonbilder! Ja, vem har inte varit svulten på sol efter de senaste somrarna. Men nu äntligen har vi haft en riktigt solig sommar!

  SvaraRadera
 2. Jeg er også spesielt glad i sommermorgene, men aller mest glad i det lyset som favner hagen like før solen kommer inn. Her skal solen runde et fjell før vi den :)

  SvaraRadera
 3. Ljuvliga bilder! Vilka fina färger de har - själv tycker jag det är svårt att fotografera i solsken.

  Ha en fin eftermiddag i trädgården!

  Kram!

  SvaraRadera
 4. Jag förstår att du är som Taube´s "lillkalv" som "kesar och dansar galopp" i din vackra trädgård- varje dag! Inte bara av sol-lust, alltså!! Vilka bilder, vilka växter!!!
  Men denna sommar är solen för häftig för mig (just nu i alla fall)! Och för växterna!!
  Men ack om man kunde samla sol och ljus till senare del av året!!!!! Den som kommer på hur får såklart nobelpris sju gånger om!!!!!!!
  Kram till njutaren Anja!!

  SvaraRadera
 5. Ja, vem svalt inte under de två senaste somrarna:) I år kan vi i alla fall inte klaga på sol och värme:) Håller på att "gå åt" men man är nästan rädd för att klaga för då blir väl resten av sommaren kall och regnig och det vill man ju inte :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 6. Så vackert du fångat morgonsolen i dina växter! Ljuvligt! Ja nu stoppar vi ner lite solsken och värme i våra hårddiskar (alltså bilder) så kan vi plocka fram dem i vinter.

  Kram

  SvaraRadera
 7. Jep, valoa ja aurinkoa pitää nyt saada, jopa varastoon ! Kauniita kuvia ja värejä. Tuo alliumien värileikki alimmassa kuvassa on aivan ihana !

  SvaraRadera
 8. Ja oj så svultna vi varit på sol de senaste somrarna, men nu får vi njuta så mycket vi kan av värmen. Härliga bilder!/ Kram Titti

  SvaraRadera
 9. Kauniita aamuisia kuvia! Kyllä pelkkä ajatus lähestyvästä syksystä ja talvesta, kaikesta siitä pimeydestä ja kylmyydestä, suoraan sanoen puistattaa!

  SvaraRadera
 10. Jag hade en moster (kallad Annavilda av oss) som gjorde precis likadant och när hon i en ålder av närmare 90 avled så hittades det tusentals burkar med konserver och sylter i källaren. Hon tog t.o.m. rätt på fallfrukten i hagen utanför tomten TROTS trots att hon hade frukt på träden att ta rätt på!
  Men hon var en underbar och mysig person som in i det sista tyckte liver var kul och var fortfarande nyfiken på livet, så jag hoppas jag ärvt lite av hennes inställning - dock inte det där med att samla på mig mat!!

  SvaraRadera