onsdag 2 oktober 2013

                                                            DEL 1

Lite trädgårdstänk

eller funderingar om vad det betyder för en trädgårdare att fritt få skapa i en trädgård utifrån sina förutsättningar på alla plan. 

För mig är det inte en lätt sak att formulera, men jag vill gärna försöka, dels för min egen skull och dels för att inspirera någon annan att tänka i lite nya banor,  kanske?
Jag börjar med helheten.
Varför har man trädgård? Löjlig fråga, eller? Jag tror faktiskt att många har ställt sig frågan när orken eller tiden tryter. Vad har den för funktion i praktiken, i  vårt medvetande, vårt intellekt och våra känslor? Finns det några speciella kriterier för en hänförande trädgård? Går det att räkna upp dem i så fall och skriva en lista där man kan bocka av alla avklarade kriterier? 
Vad gör en trädgård till just vacker eller bedårande eller betagande? När berör trädgården? 
Här har jag en bild från min "enklav" från i morse. Alla tycker nog att fotot har rätt usel kvalité, det gör även jag,  men den här lite otydliga, ofotografiska bilden berör mig ändå. Och då är det framförallt den mycket amatörmässigt fångade ljuset och stämningen som berör trots alla tekniska- och andra brister. 
Därför blir min första konkreta, helhetsfråga: Hur skapar Du olika "stämningar"  med hjälp av det naturliga ljuset i trädgården?

Jag kommer att fortsätta på mitt Trädgårdstänk allt eftersom jag får inspiration att skriva.

                             Ha't!

10 kommentarer:

 1. Intressanta funderingar (...tankar i trädgården....)

  SvaraRadera
 2. Bra att du tog upp det viktiga ämnet; Varför har man en trädgård - eller kanske ännu mer rätt: Varför älskar man att påta i sin trädgård?
  För det är ju tyvärr många som verkar ha sina trädgårdar till att stjälpa ut skräp i, eller också bryr man sig inte alls om att sköta ens det grundläggande.
  OK, om man inte har tid att sköta den, men man ser ofta hur folk ligger i solen och steker sig hela dagarna. SÅ mycket vila behöver man väl inte. Det är faktiskt ganska vilande att påta i trädgården!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Susie!
   Roligt att du ville kommentera mitt knäppa inlägg;)!
   Dock rör vi oss i olika"ämnen" när du frågar:"Varför älskar man att påta i sin trädgård?" vilket i sig är också ett bra ämne. Själv hade jag inte riktigt tankarna åt det hållet, men kanske är det fler som tolkar mitt inlägg så?

   Radera
 3. Oj Anja vilka frågor du ställer:)Svaren du kommer att få är många och beror nog på vilken person du frågar. En del har trädgård för skönhetens skull en del för att det ska se ”fint” ut för andra. En del(som jag) har trädgården som terapi för själ, hjärta, kropp och skaparlust. Sen har vi de som vill ha en massa växter för att imponera på andra trädgårdsnördar listan kan göras lång varför man har trädgård så något entydigt svar kan du nog inte få. Det beror alltid på vem du frågar vad svaret blir.
  Jag har också funderat lite på det men kommit fram till att det är i betraktarens öga som svaret är…det finns nog ingen riktlinje för hur en vacker trädgård ska se ut och det är upp till den som tittar att antagligen hänföras och förföras av skönheten eller förfaras över att hur kan de ha så här i sin trädgård.
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har så rätt Berit! Vilka knäppa funderingar! Men, även när det är så att skönheten sitter i betraktarens öga, finns det något gemensamt för det sköna.
   Någon sa någon gång om Picasso att: Om han och en "vanlig" människa ritar ett streck så kan man se vilket av dessa Picasso har dragit.

   Radera
  2. Ja om man gillar den stilen av "konsten". För jag tror att vi människor har olika känslor för vad som är vackert och skönt, se bara hur en konstutställning kan väcka känslor av både hat och kärlek.

   Radera
 4. Intressanta tankar och frågeställningar, Anja!
  Om jag tänker från mitt eget perspektiv så är min trädgård en plats jag längtar till när jag är borta och en plats jag njuter av när jag är hemma. Den är långtifrån fin eller "perfekt" men den är min, och där gör jag som jag vill utan tanke på trender eller "måsten". Trädgården är mitt stora intresse och en plats där jag hämtar energi och dessutom lär mig massor om både växter och natur.
  Det naturliga ljuset är en annan intressant aspekt. Hos mig varierar det väldigt under året. Trädgården ligger i en sluttning mot öster som badar i sol på sommaren, men som knappt får någon sol alls på vinterhalvåret. Närheten till havet gör också sitt till att färgerna varierar. Efter att ha lusläst Peter Korns bok lägger jag numera märke till ljus och skugga på ett annat sätt än tidigare - som sagt; man lär sig saker:-) Den egna kameran är ett bra verktyg att försöka "fånga" ljuset och stämningarna. Någon duktig fotograf är jag inte - men ibland lyckas man skapligt.

  Ser fram mot flera tankar från dig, Anja!

  Kram Nora

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina trevliga synpunkter Nora.Så som du beskriver din längtan tror jag att alla vi som gillar att hålla på med trädgård gör
   Med din östertomt har du ju en riktig morgonträdgård;)!

   Radera
 5. Hei Anja! Hvorfor jeg har en hage? Det er nesten umulig å svare på. Det er så himla mange svar.
  Det er nok mest følelser. Den overrasker meg og det skjer masse jeg ikke hadde trodd var mulig eller tenkt på . Jeg blir så vanvittig glad av å se igjen planter etter en lang vinter eller faen, den klarte det ikke.
  Jeg planlegger, men hva som foregår i mitt eget hode, blir veldig ofte veldig annerledes i hagen. Det er ikke alltid opp til meg, jeg prøver å legge forholdene til rette, men at hagen lever sitt eget liv er så deilig.
  Farger, lukter, former ,oppturer,nedturer og ikke minst årstider er ikke akkurat kjedelig.
  Selv om det å tømme krukker, bed og kjøkkenhagen er ganske vemodig. Det blir fin kompost da.
  Jeg legger meg som følger, jeg kommer svært gjerne tilbake. God helg! Anne

  SvaraRadera