söndag 29 mars 2015


      "The Big Fair"
                  in Stockholm ;-)!
                            eller som vi säger på svenska 
        Stockholmsmässan i Älvsjö
        Nordiska Trädgårdar
Väl hemma, utvilad och mer klarsynt än under besöket på mässan känner jag att jag har gjort alla fel som en mässbesökare bara kan göra. "Allt" blir fel när man planerar fel i den brukbara tiden och överskattar sina egna krafter.

Jag åkte dit för att UPPLEVA mer än att vara strukturerad eller målmedveten. Jag ville insupa atmosfären och ändå få en inblick av utbudet. Och det gjorde jag med besked. Det var galet, det var stort och ibland hade jag svårt att förstå det trädgårdsaktiga i utbudet. Men pralinerna är kanske avsedda att ge extra energi åt trädgårdsarbetet ;-)? 


                         De tydliga trenderna är att det är inne att vara ute och att njuta av och i det man skapat. Inget nytt som trend men i år är det kanske ännu mer, ännu svulstigare och större. Gränsen mellan ute och inne suddas ut tydligt och sofforna i glashusvarianterna så som växthus, lusthus eller uterum börjar likna de som vi har inne - fast dyrare ;-)!. 

Det matnyttiga tog stor plats i utbudet.  Undrar om inte mässans absoluta, mest sålda produkt var kryddkartongen med plats för sex frodiga kryddor. Tokigt nog tog jag ingen bild på just den, hjärnan hade liksom slutat att funka samtidigt som ögonen ville se åt tre håll minst, samtidigt ;-)!

Vi är också många som är med antingen något trädgårdsforum  eller skriver  trädgårdsbloggar och som ofta "besöker" varandra sajbert, men sällan ses på riktigt. Då blir mässor av olika slag ett naturligt sätt att ses och förenas runt det gemensamma intresset. Själv träffade jag många kära bloggvänner, tog naturligtvis bilder, men tyvärr i ett så trött tillstånd att bilderna blev suddiga. Med andra ord knappast visningsdugliga. Förlåt Veronica! Ingen vettig bild på dig heller ;-)! Och Laila! Jag tror inte du skulle vilja att jag publicerar en bild där du inte känner igen dig!

Som slutkläm: Det var roligt, det var hemskt och jag lärde lite nytt om mig själv - igen;-)!
Allt är tillåtet och trädgården ska spegla dig som trädgårdsägare. 
Och Karin, mitt ressällskap, som inte primärt var någon inbiten trädgårdare blev det visst nu, under mässbesöket :-)! Heja Karin! Trädgårdssverige behöver en klok och begåvad kvinna som du!. Och, titta vad hon kopplar av i en utställning som hette Det inre Rummet. Fint, eller hur! 

Själv sitter jag som på nålar: Orka, orka, ORKA! Helt slut några timmar före hemresan.
Mitt i det hektiska, stressiga har  denne unge man satt sig ner i en trädgård för att vila ryggen. Han tyckte att det var helt ok att ta bild på honom.
Nu bjuder jag bara på en liten kavalkad av intryck med bilder som blev "någorlunda"! Andra  får bjuda på idéträdgårdar och kulturella inslag som Astrid Lindgren.BOKTIPS
Riktigt stor behållning fick jag av en halvtimmes föredrag om Villaträdgårdens historia - ett 150-årigt perspektiv av Åsa Wilke
Hur många av oss har tänkt att den vanliga villan inte har så jättelång historia i Sverige? Vill du dessutom anlägga en tidtypisk trädgård får du all inspiration och hjälp av boken. Trenderna och idéerna om trädgården har växlat mycket från det luftiga till det lummiga. Från grusgångar till den obrutna gräsmattan. 
Här är ännu en "villha"-bok!
Har du dessutom möjlighet att få lyssna på Åsa live: Gör det! Tydligt, intressant och välartikulerad.

Nu har tanten från landet, det vill säga undertecknad, (jo, det känns så ;-)!) landat lyckligen hem och fått med sig en lärdom: Hon är visst äldre än vad hon trodde!
 ,-))!

                                    Ha det gott 
                   och ta en titt på andra bloggar som bl.a. jag har som favoritbloggar!

                                                     19 kommentarer:

 1. Tack Anja för att du inte publicerade några bilder på mig, suddiga eller inte. Är nog som du i det fallet, ska jag synas på bild så vill jag välja själv!

  Din kavalkad från mässan ger en bra bild av det hela tycker jag - även om det var ovanligt mycket godis och korvar och ovanligt lite trädgårdar.
  Kram

  SvaraRadera
 2. Så där upplevde jag också mässan redan förra året, mindre o mindre trädgårdsrelaterat o mer o mer mat, inredning etc. etc. :( Väldigt trist tycker jag även om mässan är en upplevelse och ett underbart tillfälle att träffa bloggvänner men jag saknar att kunna hitta det där lite annorlunda och udda växterna. Det där med bilder på sig själv vill i alla fall jag slippa om jag kan :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Din beskrivning är mitt i prick, det finns mycket att se, man vill helst titta åt tre håll samtidigt. Jag har alltid känslan av att inte ha sett allt då jag åker därifrån. Föreläsningarna är intressanta,och man har med sig många nya idéer hem. Ha det gott!

  SvaraRadera
 4. När jag läser vad du skriver blir jag tyvärr inte förvånad. Eftersom, som jag ser det, hela samhället bygger på ökad konsumtion och tillväxt så måste det nog bli större och svulstigare för att hålla igång viljan att handla mer och mer. Vem tjänar på att jag gläds åt de första humlorna eller åt hackspettparet som flyttat in i grannens holk. Det gäller att få mig att förstå att jag måste sitta i en soffa för 60 000 typ och inte i min favoritvilstol som jag haft i många år för att kunna avnjuta min humla. Eftersom jag är ganska trög så kommer jag nog aldrig att förstå. Ursäkta att mina känslor skenade lite och vill avslutningsvis bara poängtera att det bara är mina tankar, så att inte någon annan behöver få något ont av vad jag skriver. Även om jag inte brukar shoppa så mycket så hade det varit kul att vara där och insupa atmosfären och få en glimt av er som har så fina trädgårdar och så mycket erfarenhet.
  Allt gott! Anna-Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din fina och engagerade kommentar Anna-Karin!
   Jag håller med dig i precis allt du skriver.
   Hem kom jag med vita kungsänsliljor och svarta violer ;-)!
   Men, måste ändå erkänna att vissa flotta rostiga prylar är jag svag för ;-)!

   Tack så mycket för kommentaren! /Anja

   Radera
  2. Jodå, jag har också saker som jag är svag för och kan få svåra habegär ibland. En fin kruka eller en kudde som jag bara inte kan motstå eller något annat fint som hamnar på shoppingkontot då och då. Att handla något man gillar är ibland underbart men när allt bara handlar om att man ska köpa så blir jag lätt lite less.
   Tack för ditt svar! Anna-Karin

   Radera
 5. Jag skulle ha velat se dig, Anja, när ögonen pekade åt tre olika håll! ;-) Inte så konstigt, det är ju mycket man skall hålla koll på, särskilt folk omkring så man inte välter omkull någon. Synd att du inte har något kort på Veronica! Dock är det inte ovanligt, att hon blir lite suddig, särskilt på fredagskvällar i trädgårdshuset. Haha!
  Fantastiskt fina inlägg du gör – och man kan ju inte fotografera allt!

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
  Svar
  1. ;-))! Äsch! Det finns redan så många fina bilder på det tjejen ;-))!
   Och tack för komplimangen!
   /Anja

   Radera
 6. Hej Anja, skönt att vara hemma igen med några erfarenheter rikare. Jag själv är en riktigt tråkig person som reagerar mot alla säljbudskap som haglar över mig så fort jag öppnar morgontidningen tills den sista reklamen på TV innan jag lägger mig. Fynd har jag aldrig förstått mig på och jag har aldrig blivit lockad av alla fina presenter som t.ex. en rosa blyertspenna som medföljer en tidningsprenumeration.
  Mässan representerar allt det som jag ogillar, trots det åkte vi dit i fjol ändå, jag tror det berodde på någon form av trädgårdsabstinens. Jag kom hem med en fågelbok, inget fel med det men den hade jag kunna köpa likaväl från nätet. Nåväl, jag kommer aldrig mer att åka till mässan, gott så! Jag skall köpa växter för pengarna...!

  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. ....och jag kom hem med Den hemliga trädgården - om trädgårdar i litteratur och verklighet av Ronny Ambjörnsson. Åtta spänn billigare än på Adlibris ;-)!

   /Anja

   Radera
  2. Åh, den där boken läser jag också just nu, mycket trevlig. I klass med Lotte Möllers böcker.

   Radera
 7. Eftersom jag tidigare bodde precis mitt emot mässan så sprang man ju där väldigt mycket. Tyvärr tycker jag att den har förändrats från att vara en TRÄDGÅRDSMÄSSA till att få lite för mycket tingeltangel, men ibland blir man ju väldigt inspirerad av sånt också. Det där svarta bordet med rosa dukning var så otroligt läckert - fast det skulle jag vilja ha inomhus, inte ute!
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trädgård är idag så mycket mer än växter. Som tur är har vi alla tingetangelfria växtmarknader att tillgå flera gånger per sommar ;-)))!
   Där fanns flera jättefina dukningar - jag fotade några till, men med darriga händer ;-)
   /Anja

   Radera
 8. Känner igen mig själv. Jag blir lika förvirrad på den väldigt lilla mässan här på hemmaplan. Det blir bara för mycket när jag ska se och fotografera på samma gång. Har glömt kameran hemma någon gång och det blev nästan bättre upplevelse då. Lugnare :)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag bara inte hade lovat mina läsare skulle jag kanske glömt också kameran ;-)))! Samtidigt är det lite roligt att ha några egentagna bilder som minne.
   /Anja

   Radera
 9. Kul att se bilder därifrån, eftersom jag inte var där. Tyckte redan förra året att det var mer grejer än blommor på mässan. Gillade de rostiga pidestalerna!! Och visst tar det på krafterna att vara där.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det som du säger, men trädgård är så mycket mer än växterna.
   Kul att du gillade att se bilderna.
   /Anja

   Radera
 10. Jo, det är ett helt dagsverke att gå på mässa, men det verkar ha funnits en hel del att titta på.
  Glas påsk
  /Anette

  SvaraRadera
 11. Åh, Anja, modigt av dig att åka, jag backade ur. Jag var i Stockholm på jobb på tisdagen, innan mässan och då insåg jag att jag inte skulle orka med en resa till. Till råga på allt var tåget försenat på vägen hem, så jag var helt slut. Men nästa år ska jag försöka samla mig.
  Tack för de fina bilderna, jag blev genast sugen på en hängmatta.
  Kram
  Marta

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan