söndag 15 mars 2015

(X - Faktor) VITT

Att välja en favoritväxt i vitt är omöjligt för mig därför att det finns en vitblommande växt för alla trädgårdens miljöer.
Jag börjar med "woodland" där det är skuggigt och svalt och jorden är humusrik med förna från barr- och lövfällande växter.

Jätterams, Polygonatum x hybridum, lyser upp ett mörkt hörn. En lättodlad och ståtlig försommarblommande ört, som trots de små,droppaktiga blommorna drar ändå blicken till sig, förbi den mindre diskreta rododendron  
  I woodlandmiljö trivs även vit praktviva vars blommor är nästan overkligt vita.

En solig och väldränerad rabatt gillas av sjömanhjärta  och av rokujohjärta 'Ivory Hearts'.
Det typiska för dessa solälskande vita växter är de silvriga bladen. Bladfärgen skvallrar om att de tål sol. 


Sedan finns dessa, antingen mattbildande eller kuddformiga som tillför ett stenlandskap skönhet och spännande dimensioner. Dvärgnejlikan 'Berlin Snow' ser mest död ut på vintern för att sedan under försommaren "blomma ut" i en grön matta där de stjärnformiga "snöflingorna" breder ut sig.
Min underbara vitblommande sammetskudde, en förgätmigejsläkting från Nya Zeeland gladde mig i ett antal år. Den tynade nästan bort den hemska vårvintern 2013, men är på gång igen! Till min stora glädje. Den vill ha ständig tillgång till fukt för rötterna men sol till överdelen.

Bland vitblommande träd och buskar är nog pärlbusken, Exochorda 'The Bride' en av favoriterna.(Är inte alldeles säker på namnet då jag har fått den som namnlöst, rätt gammalt exemplar.) Jag har stammat upp den vilket gör den till ett litet träd. Ett vackert träd, i mitt tycke, året om.
När den blommar stjäl den blomningsföreställningen i Krukträdgården totalt! Knopparna som ser ut som riktiga sötvattenspärlor skimrar i solen och de utslagna blommorna lyser upp denna lite dystra hörna.Neutral,humusrik jord i skyddat läge hos mig har varit lyckat tills vidare.

Dessa får bli mina bidrag till x-Faktorns Vitt. Jag har inte valt ut speciellt några växter utan tagit lite slumpmässigt vad som ramlat på när jag har tittat igenom mina bilder. Jag är som mamman i en barnrik familj: man älskar alla sina barn, även om särlingen, den vitblommande sammetskudden, har en speciell, hemlig plats i mitt hjärta ;-)!


ps
Detta inlägg var avsedd för X-Faktor, men jag ser att jag är för sen. Får inte vara med i avsnittet Vitt..
Tyvärr går dessa olika avsnitt för fort för mig. Förra avsnittet var gult och skulle vara klar i torsdags kl.12 senast och detta vita avsnitt ska redan vara klar plus det orange i morgon klockan 12, Känns lite snopet då jag har jobbat i timmar med detta vita avsnitt och inte få vara med.
Varför denna stress? Alltså får X-Faktorn vara för min del.
  ds 

12 kommentarer:

 1. Oj, det låter onekligen stressigt... Hursomhelst så blir jag glad av ditt inlägg. En del finns här också, såsom jätterams och sjömanshjärta, dina bilder får mig att längta. Annat borde finnas här, såsom den där som liknar, men ändå inte är, väl... Rukojohjärta? Du fick mig att googla, vill veta mer. Aha! Japanskt fänrikshjärta! Visste inte att jag saknade den... förrän nyss. =o))
  Allt gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
 2. Så fint du har gjort ditt inlägg med vita blommor jag njuter i alla fall och hittade en som jag fastnade stort för.Praktvivan. Är den liten? som så många av dina fia växter är.Får leta lite om den. Har du sett tidningen. det var ett fint reportage
  Ha det gott
  Kram Meta

  SvaraRadera
 3. Jag har svarat dig undrar var det tog vägen då...
  Det är i Drömhem och trädgårds extratidning Trädgård och blommor.
  Det är ju lustigt att de inte berättat för dig att de skall visa det.
  Hoppas du hittar tidningen annars får du be dom skicka den till dig
  Ha det gott
  Kram Meta

  SvaraRadera
 4. Den där förgätmigejsläktingen var otrolig vacker för att inte tala om praktvivan, men jag som ÄLSKAR träd och buskar måste ju välja pärlbusken. Eller ska den kallas pärlträdhos dig!? Helt otrolig......
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
 5. Så fina bilder och växter!
  Trevlig vecka! Hälsningar Ewa :)

  SvaraRadera
 6. Mamman i en barnrik familj - det är just vad du är, det vet alla dina skyddslingar! Herregud vad du kan om växter!
  Kram

  SvaraRadera
 7. Ambitiöst och vackert inlägg och så bra att du berättar om växtbetingelserna också.
  Tråkigt när man lagt ner mycket möda och det inte blir som man tänkt för det tar ju rätt mycket tid att göra bra inlägg.
  Hoppas många får läsa ändå.

  Köpte Trädgård och blommor häromdagen för att läsa om Elins växthus och vilken bonus att överraskas av ett reportage från dig också. Verkligen kul!

  Ha det så gott
  Anette

  SvaraRadera
 8. Vilka fina växter du har. Alla du visar, i vartenda inlägg, väcker längtan och lite habegär. Man ska väl inte ha habegär men det kan inte hjälpas. Praktvivan var nog allra finast eller kanske rukojohjärtat. Köpte Trädgård och blommor i helgen och har nu i kväll kommit fram till reportaget från din trädgård. Väldigt fint!

  SvaraRadera
 9. Glömde avsluta men önskar dig förstås en fortsatt bra vecka!
  Anna- Karin

  SvaraRadera
 10. Har inte sett artikeln själv !!!??? Vet bara att den är gjord för 5 år sedan!!!
  Mycket har hänt sedan dess.
  /Anja

  SvaraRadera
 11. Jätterams var väldigt trevligt att få se på bloggen. För det gör man ju nästan aldrig. Vad kan det bero på tro? Bortglömd? Eller anses den oansenlig? I så fall visar din bild, att den verkligen inte skäms för sig, utan i stället är den väldigt dekorativ. Och din har fått en väldigt bra placering, ser det ut som. Nu hoppas jag mina blommar lika fint i sommar.
  Vad synd att du inte hann få med ditt bidrag. Du får pris utom tävlan från mig. Du gör alltid så genomarbetade och fina inlägg.

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 12. Otroligt snyggt uppstammad Pärlbuske. Det är nästan så att jag springer till handelsträdgården och köper ett på stubben!

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan