måndag 6 april 2015


Sakta, en bit varje dag 
                 fortskrider vårbruket

(Lite väl långt inlägg i min smak egentligen. Hoppas att just Du orkar igenom allt och tipsa mig ang. kållarver)

Mycket kvar att göra, men jag tittar på det som jag har gjort istället för att glo på det 
ogjorda ,-)!
Men, det som gläder mig allra mest är att i vår får vi äntligen börja odla ätbart i ett litet, men naggande gott, grönsaksland! 
När man bor otillgängligt för maskiner blir varje projekt så "oproportionerligt" arbetskrävande. Bara att köra skottkärra kräver sina biceps, triceps och dito benmuskler när den ska köras i trappor m.fl. konstiga ställen nedför;-) Lilla grönsakslandet ligger på tomtens lägsta punkt medan allt som behövs för bygget ligger på tomtens topp.
Men maken Anders strävar på. 
Vem sjutton har kommit på att trädgårdsarbete är nyttigt för kroppen ;-)?  
I stället blir man  ju invalid på kuppen ,-))! - hur nyttigt kan de' va'?!;-)? Nåja. Det är åtminstone självvalt .


Trädgården är rena "Blomsterlandet". Utbudet av växter man kan kruka upp för att njuta av i ögonhöjd är stor. Jag bryr mig inte om "teatern" - har jobb så det räcker ändå, men visst ordnar jag blickfång  här och var ute.
 Nu börjar årets tid för egna snittblommor. Storblommiga penséer köper jag nästan enkom för att få ha som snitt  i små vaser.
Citronträdet (egentligen inte ren citron utan en citronliknande sort som jag glömde kolla namnet på) har klarat strålande bra källartillvaron. Nu får den vänja sig vid lite tuffare liv i den ouppvärmda delen av växthuset.
Nunneörter har jag många. De allra flesta tillhör arten solida. Denna underbara ört måste vara den perfekta vårblomman: Blommar kort men intensivt och vissnar ned "blixtsnabbt" med blommor och "blader". Kan det bli bättre? Nästa år vill jag ha även några av dessa i kruka.
Ungersk tandrot har bildat en fantastiskt fin matta. När den har blommat över tar flox och rosenflockel vid och tandrotens blad försvinner i den övriga grönmassan.


                            Och till sist! Ni ser! Snart klart! Åtminstone snart odlingsklart även om en del av helheten görs klart först i höst. Jord i lådorna och grus i gångarna.
I växthuset har jag redan drivit en del bönor, indiankrasse och kål 'Nero di Toscana'.
Och! Du som har erfarenheter av att bli av med /inte drabbas av de svarta, håriga kållarverna: Tipsa mig!  (Förutom handplock och duk)



                         Ha det gott alla Ni som börjar er arbetsvecka. Trösten för Er att veckan blir lite kortare än vanligt. Lite av en mjukstart för en del. 

                                                          Lev väl!

25 kommentarer:

  1. Vilken underbar design på grönsakslandet! (Och maken ska vi inte ens tala om...) Jag är också inne på grönsaksodling i år, på liten skala, sådde spenat idag på friland, vi får se hur det går. Jag är lite skeptisk, om blommor kräver mycket passning, är det ändå inget jämfört med grönsaker.
    Min ungerska tandrot har inte kommit upp än, däremot den gulblommiga.
    Gulligt av dig att tänka på oss yrkesarbetande. Som det känns just nu, skulle jag inte orka vara hemma en dag till, kroppen behöver vila ifrån grävandet och kånkandet. Men det har varit fyra, helt underbara trädgårdsdagar, vi tackar väder- och hälsogudarna för det.
    Kram
    Marta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Marta! Detta ber ja Anders läsa. Det är bara HANS projekt från början till slut - även designen!
      Du har så rätt ang passning av grönsaker och då inte minst kål! Men den här toscanan är ju så tjusig och kan stå ute över vintern.
      Men, då vill inte jag att det kryllar av de håriga svarta som perforerar bladen. I Botaniska hade de förra sommaren en jääättestor helt utan skador.
      /Anja

      Radera
  2. Underbara vårbilder Anja! Primula marginata, en av mina vår favoriter med farina på bladen, har inte kommit så långt här ännu men när den blommar - då är det vår i trädgården. Den ungerska tandroten har knoppar såg jag i går.

    ...och varje led i kroppen skriker efter barmhärtighet och vila men det går inte an för idag kommer våren på riktigt till Mälardalen, det känns i luften!

    Önskar dig lycka till med nya grönsaksodlingen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mina dvärgauriklar i rabatten är bara i knoppstadiet, men det är därför jag tar några i början av mars (det går säkert att ta ännu tidigare om det inte är tjäle i marken) och driver i krukor. På så sätt förlänger jag blomningen med minst en månad.

      Radera
  3. Så otroligt fint det blommar hos dig! Måste skärpa mig när det gäller vårblomning - utöver krokusar och andra lökväxter. Nunneör och tandrot kanske kunde trivas här?
    Svarta håriga källarlarver - vad är det? Heter de källarlarver eller?
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kära Laila! KÅL-LARVER, min bästa dam ;-)! Aldrig hört talas om sådana??? ;-))!
      Tandrot har jag skickat till damen för några år sedan men jag förstår att de tog sig inte. Ungersk tandrot är lundväxter så att visst borde den trivas hos dig. .

      Radera
  4. Det ser ut til at valg av beliggenhet på grønnsakshage ha vi gjort det på samme sted som dere, helt nederst , på en bratt tomt.
    Lars er imponert over grønnsakshagen, og syntes det er flott å lese om slike ting på blogg.(ikke bare nærbilder av blomster) Så du får hilse Anders fra Lars, som også er en handyman, og liker små og store prosjekter.:-)
    (han skrev et svar til deg på vår blogg ang.en"sokkel"
    Ellers skjønner jeg det er en nunneurt som dukket opp i hagen, en venninnegave fra sist sommer.
    Vår lege sa engang at hagearbeid var ren slitasje for kroppen, for sinnet derimot noe helt annet...
    Ha en fin uke !

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst! Strunt i kroppen ;-)! Det finns ju värktabletter och gel för det onda. Det psyket som är det viktiga och DET är så sant att själen mår prima bland primulorna ;-)))!

      Radera
  5. Verkligen mycket läsvärt och härliga blombilder du har i inlägget. Jag njöt! Särskilt av din ungerska tandrot. Ska ut och visa min hur det ska se ut så kanske den slutar tjura och rycker upp sig. Ökar högst med en stängel per år.
    Visst är det härligt med djur, men det finns ju en baksida också. Absolut. Men den tänker jag bara på när det är ytterst aktuellt och ansvaret för våra älsklingar måste till. Tack för dina rara ord!
    Hej från Törnrosa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja men absolut prinsessa Ruusunen (Törnrosa på finska)! Släng bilden framför den trilskande tandroten så nog 17 kommer det att bli liv i rabatten ;-)))! Den metoden måste jag pröva på vissa, envist vägrande små tussar av växter som inte tagit till sig mitt fjäsk! ;-)))!
      Du kan kanske börja titulera dig för växthjärnskrynklaren;-))!. typ!

      Radera
  6. Vilket grönsaksland - riktigt snyggt! Känner jag dig rätt så lyckas du nog med konststycket att få till snygga grönsaksodlingar också. Här odlar vi också lite ätbart, men så värst snyggt är det inte. Dessutom odlar vi merparten i växthus eftersom jag inte är så sugen på att utfodra rådjuren med grönsaker också förutom alla blommor de tar:-) På tal om rådjuren så äter de tyvärr upp mina Nunneörter så det är sällan jag får se dem blomma. De är ju så vackra, synd bara att jag glömmer bort att skydda dem.
    Kål har jag aldrig odlat så jag har tyvärr inget tips att bidra med ang. larverna. Hoppas du får hjälp att lösa problemet.
    Kram Nora

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Nora! Du har rätt i att jag kommer nog att FÖRSÖKA få det snyggt, men det är definitivt inte givet att det blir så.
      Huvudsaken är dock att odlingarna lyckas och att de SMAKAR gott! ;-))!

      Radera
  7. Vilken fin odlingslåda(or) ni gör. Smart med gångar och odling mitt i och på sidorna. Vad det gäller kålmasken så kanske jag får ett tips i morgon då jag ska gå och lyssna på Sara Bäckmo från Skillnadens Trädgård. Får jag det så återkommer jag och som alltid vilka fina växter du har, otroligt.
    Kram Anna-Karin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj! Tack snälla, gulliga! Just nu är min tanke vitlök. Det får bli "sommarvitlök" som inte blir så stor som den som man sätter på hösten. men kanske kan den ha en avskräckande effekt mot kålfjärilar. Ser dock med riktig spänning framemot vad du har att komma med :-))!

      Radera
  8. Vilken fantastisk fin grönsaksodlingsplats du kommer att få:) Visst får man ont i kroppen, vi gick som två 120-åringar i går kväll :) Tandroten är en mycket kär favorit hos mig, den försöker jag att föröka/dela så mycket jag kan :) Ha det gott/Monne
    Ps. Emellanåt har jag svårt att kommentera på din blogg, har samma problem med några andra :( Ser att du gjort nytt inlägg men får bara upp det "gamla" :( Vill gärna att du ska veta att bristen på kommentarer från mig inte beror på ignorans. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Monica!
      Ibland får jag "höra" om dessa problem. Har ingen aning om det beror på min blogg eller vad? Jag har ett väldigt starkt virusskydd - skulle det kunna bero på det?
      Så himla gulligt av dig att berätta!

      Radera
  9. Det är verkligen skönt att höra att alla verkar ha samma problem; Man känner sig som en 120-åring efter dom första vårdagarna i trädgården. Trodde först att det var så illa att man helt hastigt - fast mindre lustigt - hade uppnått den åldern. *fniss* Det enda man kan trösta sig med är att det brukar gå över efter några veckors hårdkörning.....
    Ett mycket väldesignat och snyggt trädgårdsland, heder åt din "gubbe". Jag har inget trädgårdsland beroende på att så fort jag försöker mig på att odla något så får sakerna en massa otäcka sjukdomar. Alltså har jag bestämt mig, det blir bara tomater - och kanske chili - på altanen.
    KRAM
    Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Va??? Sjukdomar???Mässling eller - typ .-)!
      Nä-ä! Vet du va' Susie?! Mina grödor kommer jag att läsa olika häxramsor över så att sjukdomarna flyr sin kos ;-))! Hoppas jag ,-)

      Radera
  10. Vilket härligt inspirerande och livgivande inlägg, för långt... nej!
    Blir ju en jättefin och gedigen odlingsyta och det är förvånansvärt vad man kan få plats med mycket med lite planering. I mina sju lådor odlas ca 50 sorter på en säsong.
    Kålen, ja... Väv är ju inte särskilt snyggt och inte funkar det till 100 % heller. Jag har goda erfarenheter av att sätta kålen på oväntade ställen, bland färggranna blommor i rabatterna. Nån här nån där. Brukar föröska matcha i kombinationer som jag gillar. Bra kombos: Linnétagetes, kryddtagetes, heliotrop, ringblomma, salvior.
    I trädgårdslandet har jag en låda med blandade sommarblommor och tre kålplantor. Funkar nästan alltid.

    Väljer också att koncentrera mig på det som är gjort och vara glad för det. Har flera projekt av olika karaktär på gång samtidigt för att spara kroppen och få mer allsidiga rörelser. Ser lite uppställt ut ibland, men vad sjutton... bara jag som behöver ha ont av det.

    Varma kramen grattis till nya landet!
    Anette


    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Anette för de fina orden!
      Jag har prövat svartkålen tidigare så som du föreskriver - helt förgäves. Tusen tack för kombo-blomtipsen! Heliotrop och ringblomma, salvia: Wow! Kanske går det bättre i år :-) Jag ska rapportera hur det går .

      Kram själv! Må så gott!

      Radera
  11. Vad härligt att se att våren kommit till din (vår) trakt.
    Jag vet hur det är att bo där inte maskiner kommer intill, det får bli mankraft eller kanske kvinnokraft!
    Ha det bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja,Lena, här behövs alla krafter som det går att uppbringa!

      Ha det fint!

      Radera
  12. Det ser i alla fall ut som om du brukar få lön för mödan!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja lite i varje fall.Annars skulle man ju lägga ned allt ;-)!

      Radera
  13. Så fina vårblommor! Väntar varma dagar här nu till helgen och med dem trädgårdsjobb. Såååå fint grönsaksland ni får! Jag ska odla grönsaker i pallkragar detta är och tar del av de tips du får. Får vänta lite med permanent odlingsyta till lite senare, heja Anders!
    Kram Mika

    SvaraRadera