fredag 11 september 2015Nu fortsätter min trädgårdsblogg
                                       med bilder och text
   som är till för alla som har lust att titta och läsa.

(Men, för all del, jag undrar fortfarande varför mitt inlägg till förmån för UNICEF inte fick i princip något gehör bland läsarna??? Jag måste erkänna att det tog lusten  ur mig ett tag att vilja fortsätta vara öppen mot omvärlden. )

Ok. Själv är jag en privilegierad person som får leva i fred och frihet och odla min passion utan fruktan för repressalier. Jag går klädd som jag vill. Jag svär om jag har lust. Och jag får tro på vad jag vill eller låta bli. Och ett av de största privilegierna måste vara att jag får skriva vad jag vill utan att riskera att mina barn kidnappas och dödas eller att jag själv stenas till döds.
Jag behöver inte frukta att mitt lilla barnbarn måste sätta livet till när det flyr med sina föräldrar till en oviss framtid.
Allt detta är självklarheter i Sverige idag, men vad vet vi om morgondagen?

Septemberljuset är magiskt och dofterna helt förföriska. Här några dagsfärska bilder.      Från och med nu kommer jag att svara på varje kommentar. Det är kanske roligare att                                                kommentera om man inte gör det för " döva öron". 

                                                           Tack för att du tog dig tid!

23 kommentarer:

 1. Heja, Anja! Jag läser ...men kommenterar, tyvärr sällan...Kanske det blir mera tid över på nyåret...då blir jag pangschjonär! Tror på all tid i världen, då. Men som sagt, jag tittar in varje dag för att se dina fina, vackra bilder och läsa om växter...som jag aldrig sett eller hört talas om!
  Nu väntar vi in sensommarens vackra blomning, sen tar vi höst!
  Hälsar Lena i Blekinge...
  här blir det väldigt fort mörkt nu...men fortfarande varmt och skönt. Rosorna blommar på för fullt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som pensionär undrar man hur i helskotta hann man jobba? Tiden räcker aldrig ;-)))!
   Mina rosor har surnat och tycks ha lagt av.
   Blekinge??? Var??? Vi hade förr ett ställe i Eringsboda, Norra Blekinge!

   Radera
  2. I Blekinge, lite utanför Karlskrona på "riktiga landet" en by längs med ostkustvägen mellan Torhamn och Kristianopel...Där finns jag!
   // Lena

   Radera
 2. Visst läser även jag alla inlägg, fast ibland får jag läsa ifatt då tiden varit knapp eller lusten legat nere. Gillar dina bilder och förundras över alla ovanliga växter du har sån tumme med! Dagens första bild med kissen är underbar.
  Ha en trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att ha mycket att stå i både med jobb, familj och trädgård kräver sin tid. Det är inte konstigt om du inte prioriterar kommentarer.
   Var rädd om dig!

   Radera
 3. Som vanligt underbara bilder:) Här har jag varken haft tid, lust eller ork att vara i trädgården men kanske det kan bli lite lugnare framöver:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har haft ditt att förhålla dig till och orka med. Ändå har du tagit dig tid att lämna ett par ord...:-)!
   Det uppskattar jag verkligen
   Kram!

   Radera
 4. Den sista bilden påminner om min barndoms sagor det där mörka lite trollska .Fast det skulle ju ha varit en liten prinsessa i nederkant på bilden.Då hade det blivit John Bauer över det hela.Vackert.
  Ha det fint.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gunborg! Jag är en rätt barnslig "själ" och har uppfostrats med de klassiska sagornas mystik. Den delen har jag aldrig lämnat utan dras till sagovärlden även som gamling. Kul att du ser bilden på det sättet.Undrar varifrån jag kan hitta en sagoprinsessa för att ställa den där;-))?

   Ha det fint själv!

   Radera
 5. Det är ofta svårt att få till snygga översiktsbilder från en trädgård, lätt att allt ser ut som en enda grön massa men din trädgård är så väl strukturerad med tydliga (och vackra!) avgränsningar, även på höjden med spännande, skulpturala träd och bilderna återger verkligen en genomtänkt skapelse. Jag gillar ju, som du vet, trädgårdar som tillåter växterna att synas.

  Det känns svårt att kommentera flyktingkatastrofen, orden räcker liksom inte till. Svårt att uttrycka det fasansfulla som pågår varje timme i vår närhet. Jag trodde en gång när Berlinmuren föll att inga fler murar kommer att byggas i Europa, att människor lär av historien. Nu byggs taggtrådsstängsel inom EU som i begynnelsen kallades för Europeiska gemenskapen, byggd på en värdering om att vi behöver varandra och måste hjälpas åt.

  Vi får inte bli historielösa, tappa markkontakten och bli medlöpare. Förlorar vi vår humanistiska människosyn så är vi på väg in i ett samhälle som är väsenskilt från det vi nu lever i. Det är viktigt att tänka långa tankar...

  Allt gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för komplimangen Gunilla! Jag har ett bra läge från altanen.
   Historielösheten är i sig en katastrof som drabbar människors identitet. "Långa tankar" är ett nytt uttryck för mig. Det ska jag ta till mig.
   Ha det gott själv!

   Radera
 6. Första bilden fick mig att le :) Katter och trädgård är något som ligger mig varmt om hjärtat och får mig att må bra.
  Angående avsaknaden av kommentarer till inläggen så kan jag hålla med. Jag försöker kommentera för jag önskar själv få i min blogg. De inspirerar mig att fortsätta och av dem kan jag få feedback. Jag har gjort en sida på Facebook och Instagram åt bloggen och där får jag så mycket mer feedback! Det gillas och kommenteras för fullt! Jag tror att det är för att det är lättare, smidigare.
  Ha en fortsatt skön helg :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, Sylvia, jag vetatt snabba ryck är mer populära än dessa långsamma bloggar som kräver att man läser och kommenterar med flera ord. Det är nog därför som jag vill fortsätta med bloggen. Den är väldigt språkutvecklande :-)!
   Ha en skön helg själv!

   Radera
 7. Instämmer i Gunillas synpunkter på översiktsbilder - du lyckas verkligen, förmodligen tack vare att du skapat tydliga strukturer i planteringarna. Former och färger som möts och "pratar" med varandra!

  Ska gå bakåt i din blogg och sätta mig in i diskussionen (eller bristen på den?) Det är med oro i magen jag följer flyktingrapporteringen och utvecklingen i Syrien, Irak,Turkiet. Vad är det för värld vi lämnar över till barnbarnen? Vad kan vi göra förutom att skänka lite av vårt överflöd till hjälporganisationer?
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är märkligt ur mitt perspektiv att Världssamfundet inte får slut på barbariet. Det är förstås nödvändigt och bra att så många engagerar sig och skänker pengar och/eller förnödenheter , men man borde bota roten till det onda, vilket i stort just nu handlar om krig. Man måste få fred i Syrien. "Konstigt nog" är inte ändå Sverige den stora drömmen för flertalet syrier utan att få återvända hem och fortsätta leva det relativt goda livet man hade där för bara 4 år sedan.
   Kram till dig med

   Radera
 8. Skønne billeder! Specielt nr. 1 og 3 er meget velkomponerede.

  SvaraRadera
 9. Voi että kun siellä on vielä kaunista<3 Syksyn tuloa tuskin kuvista huomaa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sen huomaa ehkä floksien kukinnasta ja syystuoksuista, mutta todellakaan ei muuten. Puut ovat vielä suht'koht' vihreät.

   Radera
 10. Härliga bilder av en vacker trädgård!
  Tråkigt med allt som händer ute i världen. Känner ibland att jag inte riktigt vet i vilken ända jag ska börja. Jag kan inte göra allt, men alla kan vi göra något och jag tycker att jag bidrager ganska väl till vissa ändamål. Därmed inte sagt att jag gör tilräckligt. Och det jag har satsat på är bröstcancer och hjälp till behövande i Wales, där är det kanske inte mat jag tänker på, men hjälp i besvärliga medicinska situationer där staten inte gör det som görs i Sverige. Detta är mitt tack till den waleiska befolkningen som tagit emot mej. Genom att anordna Afternoon Tea har jag gjort utmaningar till andra att samla in pengar till vad de tycker är viktigt. Men idag är svårt att säja vad som är viktigast.
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oja Lena! Du är en driftig kvinna och jag delade förra julen(??) din bröstcancerlänk.
   Jag tror att du är en väldigt fin förebild för oss alla. Man gör det man kan. Om ALLA gör det blir det väldigt mycket gjort. Fast, just nu, vill jag att kriget i Syrien ska få ett slut och barbarerna där ska få sitt straff. Att tycka att 9-åriga flickor är "lovliga" får mig att ligga sömnlös....att det sker i religionens namn får mig att kräkas...
   Ha en fin helg själv

   Radera
 11. Vilken härlig grönska och vilket fint ljus i dina bilder! Och söta katten!
  /Katarina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för komplimangen! Och katten Maija är så söt att snart blir det kattdesert av henne...nä! Jag försöker vara rolig ;-))!

   Radera