torsdag 17 december 2015Vinn en årsprenumeration av

         
                  Natur & Trädgård

   Årsprenumeration för 2016 Värd 279 kr + detta årets sista nummer! 


                               Foto: Richard Bartz/Wikimedia/CC BY-SA 2.5 
   
 Jag skrev för ett par inlägg sedan en liten "lovsång"  om denna tidskrift. Någon hade tipsat redaktionen eller så hade de hittat hit själv, men det resulterade till erbjudandet ovan. Läs vad jag skrev om  N &T HÄR.

 1 lott: Nämn i ett inlägg att du deltar i utlottningen. Länka till min blogg och Natur & Trädgårds hemsida.

2 lotter:  Berätta kort hur du tillämpar biologisk mångfald i din trädgård  med en kommentar här.

3 lotter: Följ min blogg

Tycker du att  begreppet "biologisk mångfald" är jobbigt eller svårt? Ta då  hjälp av denna länk. I länken hittar du en del kriterier vad man menar med biologisk mångfald. Kanske hittar du något i listan som du redan tillämpar?! Eller så gör Du/har Du redan något eget som du vill dela med dig.

Min trädgård ligger "mitt i skogen" så att många av listans kriterier finns utanför min tomt. De flesta som har en prydnadsträdgård vill nog ha det snyggt och städat, antar jag, men alltid kan man göra något  för mångfalden. Själv tänker jag i termer av artrikedom när det gäller växter.Idén om artrikedom har jag haft redan från början. Den ger många olika insekter och fåglar en livsmiljö där de har chansen att överleva och föröka sig. 
Sedan kan jag faktiskt bocka av trädgårdsdammar som finns på listan.I och vid dammarna har jag haft häftiga naturupplevelser, så som när en snok badade i Stora dammen. 
Inga gifter i min trädgård - är helt enkelt väldigt rädd om mina bin, humlor och fjärilar. 
Vi kan alla göra något bra för mångfalden i trädgården. Inspirerande läsning får man genom N&T hemsida och genom deras tidskrift. Det finns alltid något nytt att lära!
Kanske kan jag ha en länklista på Era tillämpningar eller idéer om biologisk mångfald i trädgården i högerspalten? Vi får se först om det finns något intresse för det nu mitt i julruschen.

ps
Undrar du vad jag tjänar på detta? Inte annat än att kanske i bästa fall får ett par till följare. Min prenumeration har jag betalat själv.
                                                                   ds

Dragningen sker den 29.12. 2015 klockan 20.00

Här  några bilder från min trädgård.
Växtmångfalden har varit min ambition, vilket i sin tur kräver att man skapar olika biotoper.Bilderna kommer helt utan en vettig tanke på någon särskild ordning.


Ojdå!  Så det kan gå! Istället för att få ett par följare så har två valt att sluta.
Jag är så nyfiken på : Varför?

25 kommentarer:

 1. Jag funderar allvarligt på att börja prenumerera på deras tidskrift, mycket beroende på din "lovsång". Andra trädgårdstidningsprenumerationer får vila under 2016.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. ---men du vill inte vara med i utlottning?
   Kram

   Radera
  2. Jo, men visst! Fixar länk under dagen.
   Kram

   Radera
  3. Nu har jag publicerat ett inlägg med länkarna. När det gäller mångfalden i min trädgård får jag nog säga att den är blygsam, än så länge. Ett insektshotell, lavendel, myntor & andra blommor/örter som fångar bins intresse kommer till våren.
   Kram

   Radera
  4. ...men du har å andra sidan skogen rätt full av biologisk mångfald - skulle jag tro ,-))! Dessutom har du insektshotell och orter på så här kort tid! Det är väl strålande.
   Kram

   Radera
 2. Svar
  1. Kiitti vaan! Vihdoinkin joku joka huomasi "hienouden" ;-))! Oletan että banneri on sama kuin header?

   Radera
 3. Ett mycket bra inlägg Anja!

  Den biologiska mångfalden är naturens viktigaste resurs och därmed även människans, i nämnd ordningsföljd. Naturen upprätthåller balans om vi människor låter bli att störa den med våra ingrepp. I den biologiska balansen ingår även att det finns sådant som vi kallar skadedjur, deras existens är lika viktig som nyttodjuren, de är varandras förutsättningar. Bekämpar man skadedjur tar det många år innan trädgården åter är i balans, även såpvatten dödar allt som det råkar träffa såsom nyttiga nyckelpigor och deras larver. Det finns egentligen ingenting som dödar selektivt.

  Jag vill inte delta i någon utlottning men det var roligt att göra testet, som en checklista och vägledning på att man gör rätt men även som inspiration att ständigt förbättra och öka kunskapen. När vi började med trädgård flisade vi eller brände upp rishögar för att vi inte hade bättre förstånd, i dag finns här ett flertal stora högar som får förmultna i egen takt och som gynnar både insekter, fåglar och däggdjur. En del fjärilar är beroende av nässelbestånd för fortplantning så någonstans på tomten kan man också spara nässlor.

  Vi borde skriva mycket mera om den biologiska mångfalden på våra bloggar!

  Tack Anja för ett klokt och inspirerande inlägg!

  /Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv Gunilla för din respons! Ja, testet är "gratis" och ger en fingervisning för oss alla oavsett hur mycket vi kan eller behöver lära oss. Och, du har så rätt angående mångfalden av insekter. Även de mindre önskvärda har sin plats i naturen och bidrar till ekosystemets balans (fast i ärlighetens namn: Vad tillför fästingar? Måste googla och lära mig mer om dessa äckel)

   Tack för att du tog dig tid!

   Radera
  2. ps
   Kom att tänka på den spanska skogssnigeln och den lackröda lilljebaggen tycks sakna naturliga fiender hos oss. Dessa sätter ibland tålamodet på prov.

   Radera
  3. Den spanska skogssnigeln är en importerad art och som det ofta är med främmande arter saknar de naturliga fiender i våra ekosystem, detta gäller förövrigt även en del växter som inte hör hemma i vår natur. Kanske kommer evolutionen i framtiden att reglera arten men man får komma ihåg att i evolutionära sammanhang är tusen år en inte särskilt lång tid.

   Ett kännetecken för icke önskvärda arter är deras förmåga att föröka sig på ett för naturen katastrofalt sätt. Liljebaggen tycks inte besitta den egenskapen, kan det månne bero på att födan är så begränsad till liljor och Fritillarior? ..bara en tanke..

   När man funderar över dessa frågor och det komplexa system som våra ekosystem är, vi vet inte allt, kommer man onekligen in på frågan om människans plats i ekosystemen. Är människan överordnad naturen med rätt att se naturen som en evig godisbutik att exploatera ändliga resurser från och därmed bestämma vem som har rätt att leva utifrån den nytta arten tillför människan eller har levande varelser rätt att existera enbart för sin egen skull?

   Jag vet var jag själv står i den frågan men jag säger som Bamse " Den som är stark måste också vara snäll"

   Kram!

   Radera
  4. Ja Gunilla. Nu berör du de riktigt stora, filosofiskt-etiska frågorna. Frågor som även jag har i min tankerepertoar. De stora livsfrågorna utvecklas i takt med trädgården. Man lever så nära Livet.
   Men, Bamse sammanfattar det fint :-)!

   Tack för att du delar av dina tankar!
   En Bamsekram!

   Radera
 4. Det här gick jag riktigt i gång på känner jag... Ett ämne som jag intresserade mig! Är gärna med i utlottningen och slår till med tre lotter. Dagen blev räddad med inlägg om detta. Kan vara svårt att hitta på nya inlägg just nu. Stora träd, buskar, snår, stenmurar, fågelbad, stubbar finns hos mig. Fick 18 poäng och ska jobba för att öka den:))
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow Merja! Du har ju ALLT! Så roligt också att du vill vara med på utlottningen.Ingen rusning - som vanligt - ska jag väl säga. Dock har jag aldrig kunnat erbjuda något så här flott på bloggen ;-))!
   Ha en bra dag själv!

   Radera
 5. Natur & Trädgård är jag också mycket förtjust i. Den går på djupet och det gör inte de andra trädgårdstidningarna alls på liknande sätt.
  Ha det gott!
  Birgitta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, hej Birgitta! Ja, det är en del saker som vi tycker lika om :-)!
   Ha det gott själv!
   ps
   Det blir inget av Liseberg för min del.
   ds

   Radera
 6. Givetvis vill jag vara med men jag återkommer när huvudet känns lättare. Har åkt på en dunderförkylning efter en tung arbetsvecka. Gillar verkligen N&T!
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken oläglig tid att bli dålig på. Krya på dig!
   Ha det så fint det går!

   Radera
 7. Har prenumererat på N&T i flera år och det är den bästa trädgårdstidningen! Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
  Svar
  1. ....eller lika bra som TA ;-))!
   Ha det gott själv Monne!

   Radera
 8. Jag kom upp i 25 poäng på listan :)
  Jag vill såklart vara med i utlottningen och kommer att länka mitt nästa inlägg. Jag är trött på de vanliga trädgårdstidningarna och har testat några andra men kände inte att de gav mig någon inspiration alls. Kanske N&T gör det?
  Jag tänker mycket på biologisk mångfald i trädgården men några högar med grenar eller döda träd får inte "plats" här ;)
  Jag har oxå fått färre följare men har förstått att det är personer som slutat blogga helt...

  Kram
  PS. Bilden med alla humlorna på vädden är underbar! DS

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan du Söta!
   Vad du är duktig som kommer upptill 25! Vore lite kul att veta vad du har gjort:-)?!
   När det gäller följare så har jag aldrig gjort ett "jota" för att få fler. Förrän nu. Och då tappar jag två istället ;-))! Det är sådant man får ta ;-)! Jag överlever säkert på något sätt även denna förlust ;-)) Det var bara så lustigt sammanträffande...;-)...!

   Kram!

   Radera
 9. Nu hade jag gjort en jättelång kommentar som bara försvann och nu orkar jag bara säga att testet var intressant och gav fina tips om vad man kan göra för att gynna mångfalden i trädgården.
  Vill självklart vara med i utlottningen och tar tre lotter.
  Kram Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så synd att jag inte fick läsa den! Du som alltid skriver roligt och tänkvärt! Men, jag har råkat ut för samma flera gånger och reagerat precis som du.
   Roligt att du vill vara med!
   Kram

   Radera
 10. Du har en trädgård som är både vacker, spännande och mångfaldig! Där ligger vi andra i lä. Gjorde givetvis testet och fick 49 poäng tack vara alla vilda "stökiga" inslag här!
  Deltar gärna i utlottningen även om jag nyss på din uppmaning prenumererat på tidningen - det kan bli en fin present till min goa granne! Tre lotter tack!
  Kram

  SvaraRadera