onsdag 30 mars 2016                           
                               Jag är inte ensam!
Det finns många med mig som älskar passionerat sin bit av jorden. Som arbetar oförtrutet mot målet om "mitt paradis". Och, som likt mig inser att ju mer man jobbar mot målet desto längre bort tycks den vara...Men, man skapar ramarna och där innanför får fantasin sitt spelrum.   
Lusten och inspirationen behöver fyllas på under resans gång och det finns oändlig många sätt. 
Ett är att läsa inspirerande trädgårdsböcker och ett annat att läsa bra bloggar. I båda fallen flödar idéer och kunskaper med texter och bilder.
Jag har läst och bläddrat under påsken i Camilla Danielssons nyutkomna bok Känn trädgården. (Klicka)
"Den här boken handlar om att hitta sin egen trädgårdsidé och använda den som kompass när man utvecklar sin trädgård, och om man är uppmärksam och om man vill, även sig själv. Så har det varit för mig och nu vill jag dela med mig av den upplevelsen  till dig.....Oavsett var du bor finns skönheten nära, det gäller bara att öppna dina sinnen och förstå hur du kan göra i just din trädgård för att uppnå det som du vill."
"Inspirationen finns nära dig, kunskapen har du i dig" finns att läsa som sista mening i förordet. 
 Det unika, och i mitt tycke mycket tilltalande tema, är hur Camilla har hämtat inspiration till sina sex olika trädgårdsrum från Botaniska i Göteborg. Varje rum har en motsvarighet i Botaniska.
Boken är fylld av oerhört vackra och stämningsfyllda bilder och tydliga, kortare informativa texter, tips och härliga funderingar.
Det var verkligen inte svårt att ta till sig denna bok. 
              I avsnitt Vitt skimmer i sagolandet har Bambulunden I Botaniska varit  förebilden.  Det är intrycken som fått utforma Camillas sagolund i den egna trädgården och jag som läsare får veta exakt vilka intryck det handlar om. Detta gillar jag skarpt. Här har jag mycket att lära!

Det slår mig, hur mångfasetterad kunskap är. Den är ingen rak linje mellan två punkter. Kunskap är så mycket mer än fakta. Den är inlevelse, känsla,förståelse, fantasi och summan av dina erfarenheter. Kunskapen finns på många nivåer. Första steget är att öppna sinnena, ta till sig och sortera intrycken.


Nej. Bilden förställer inte Laila;-); men väl bilden på hennes inlägg Veckans vilda växt. Första örten ut är superörten nässlan.
Lailas har passion för läkeväxter, som hon hämtar från den egna vilda naturen. Inläggen är vetenskapligt understödda, pragmatiska och raka. Hon är mycket påläst och har djupa egna användarerfarenheter. 
Läs och lär! Vi kan alldeles för lite om vår vilda flora och hur den kan hjälpa oss till bättre hälsa. Del 1 om nässlan gör att jag kommer att försöka ta tillvara så mycket som möjlig av denna superväxt. Dessutom får jag ta del av ny forskning om nässlans nytta.Tack Laila för din bildande insats.
Rådet jag fick av dig en gång att bottna tomatplantgropen med nässlor har jag följt. Vilken succé för växtstarten. I sommar ska jag använda både nässelvatten och Bokashivätska till tomaterna.
Tänk så fantastiskt kreativa vi är - var och en. Vi lär av varandra och vi upptäcker hur fruktbart olikheterna är.(Bilderna är inte lika - upptäck skillnaden ;-)!) 

                         Här en av mina passioner. Nu har "fru Helen Terry" slagit ut nästan helt.

                                                        Ha det gott!15 kommentarer:

 1. Du har verkligen rätt i att det är inspirerande och lärorikt att läsa både böcker och trädgårdsbloggar:) Trädgården och dess skapande känns lite som de där ritleksakerna, där man "ristar" fram ett mönster på en skrivram och sedan skakar på den för att få ett helt nytt ark att rita på :) Man blir med andra ord aldrig klar, man får nya intryck och lär sig som du säger efter han och gör om och det är det som är så kul med trädgården :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Amei conhecer o seu blog, já fiquei por aqui!!!Achei maravilhoso!!!
  Visite-me:http://algodaotaodoce.blogspot.com.br/
  Siga-me e pegue o meu selinho!!!

  Obrigada.

  Beijos Marie.

  SvaraRadera
 3. Trevligt att läsa dina betraktelser Anja! Du är en reflekterande person.

  Och vilken underbart vacker Saxifraga, förstår din passion.

  SvaraRadera
 4. Hej Anja! Nu är jag på gång igen med min (köks-)trädgård. Våren låter vänta på sig här i Västergötland, men lite lite har det börjat komma i gång. Min största spänning den här våren är att se vad som klarat flytten från Gården och som har klarat vintern. I dag blir det arbete med "Örtagården". Sen ska jag börja jakten på fler pallkragar.
  Kram

  SvaraRadera
 5. Vet inte vart den här hösten och vintern tog vägen. Har inte öppnat en endaste trädgårdsbok...
  Söt Saxifraga!
  Följer Lailas intressanta inlägg:) Det där med brännässlor o tomater låter bra. Mina blev det inget med förra året.Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 6. Tack goa Anja för de värmande orden om mitt blogginlägg!
  Den där boken skulle jag ha behövt för många år sedan när vi satte igång att göra trädgård av vår förvildade tomt! Men förmodligen behöver jag den nu också! Hamnar på inköpslistan till trädgårdsmässan om några veckor - vilket påminner mig om att jag har glömt att fråga om du tar dig till Stockholm då. Hoppas!...
  Kram

  SvaraRadera
 7. Tack för boktipset. Alltid på jakt efter böcker som kan öppna sinnena och inspirera till nya tag. Nässlorna här har jag nästan utrotat i min iver att göra nässelvatten. Hemskt, eftersom jag vet att fjärilarna behöver dem..... får väl plantera in nya!
  Ha en fin helg /Lotta

  SvaraRadera
 8. Ett fint inlägg Anja. Det är bra att ha sina drömmar men ännu bättre om man har både dem och kunskap. Lyssna på andra och läsa gör att man får sina drömmar förverkligad.
  Tack
  Anje

  SvaraRadera
 9. Du ger verkligen inspiration!
  Så vackert skrivit!
  Ha en fin söndag!

  SvaraRadera
 10. Jättebra skrivet! Och tänk om man kunde minnas allt man läser. Bottna tomatgropen med nässlor måste givetvis provas- får notera det för säkerhets skull.
  Tack Anja!

  SvaraRadera
 11. Fint och som vanligt klokt inlägg. Kunskap är verkligen inte en rak linje och det är en lycka att få ta del av vad andra lärt sig, vad du kan, Laila med flera.
  Tyvärr har det blivit allt mindre bokläsande här, inte ens alla tidningar blir öppnade för sociala media får den tiden istället och det är ju egentligen sorgligt.

  Ha det så gott
  /Anette

  SvaraRadera
 12. Som jag känner igen känslan av att ju mer man jobbar med sin trädgård desto längre bort tycks målet vara! Jag lär mig visserligen under resans gång men kunskapen och tidens gång gör att jag upptäcker mina misstag och måste göra om och förbättra och jag bara springer runt som en tokig höna och fixar och donar tills jag stupar och kroppen värker och paradiset känns långt borta. I såna lägen känns inspiration som salt på såret, men jag kan inte låta bli, för det är kanske där lösningen finns. Och mycket riktigt, jag mår bättre nu, när jag har tittat in hos dig och förstår att jag inte är ensam med min upplevelse.
  Jag ska genast beställ boken. Har precis fått hem Karin Berglunds nya, "Det var en gång en trädgård", men har bara hunnit bläddra i den. Men i paradiset ska jag ju läsa böcker hela dagarna....
  Planterar du saxifraga i rent grus? Eller blandar du i lite jord/sand?
  Mina få har överlevt vinter, men ser inte så välmående ut. För fuktigt? Hur är det med näringsbehovet? Du har säkert skrivit om det, men jag kommer inte ihåg/missat.
  Hälsar
  Marta

  SvaraRadera
 13. Om någon undrar varför Anja inte har bloggat eller kommenterat den senaste tiden, så beror det på att vägarbeten i hennes område lyckats skära av alla förbindelser med yttervärlden. Varken internet eller fast telefoni fungerar. Det kan ta upp till fem dagar innan problemet åtgärdas. Dessutom har hennes mobil fått spader och måste sitta fast i laddaren hela tiden för att fungera. Anja hälsar dock att vädret hos henne är fantastiskt med sol och 16 grader!

  SvaraRadera
 14. Tack för ditt inspirerande boktips. Beskrivningen av boken lockade verkligen mig. Tack också för tipset om Lailas blogg om läkeväxter. Ett område där det verkar finnas hur mycket som helst att lära sig till både nytta och glädje om man säger så.
  Läser att du är avstängd från yttervärlden pga vägarbeten. Hoppas de lagar det snart och att du får en fin vårvecka! Anna-Karin

  SvaraRadera
 15. Hej super hyggelig blog du har her
  god aften
  Annette

  SvaraRadera