torsdag 10 mars 2016   Dvärgaurikel
           Primula marginata 
Nu när ljuset har återvänt med besked och dagstemperaturerna orkar en bit upp finns  synbar liv ute.
      Så här ser dvärgaurikeln ut i rabatten just idag

Av alla Primula-arter är dvärgaurikel, Primula marginata kanske den tidigaste att blomma hos mig. Detta ex är krukodlad som stått i källaren frostfritt och hyfsat ljust. Blommorna är lite blekare än på dem som fått ordentligt med ljus och även dessa har mörknat något i växthusets ljus.

Den är lättodlad både i kruka och på friland. Det viktiga är att den står väldigt väldränerad.I sitt naturliga habitat, på Alperna, växer den ofta på branta klippors skrevor. Där blir aldrig vatten stående. 
Jag odlar på friland i djup rabatt med god jord. Rabatten står rätt soligt. 
Arten växer annars gärna på norrsidan av branter, men då måste man tänka på att ljuset är så oändligt mycket starkare där i Alpernas branter än i min trädgård. Därför har jag placerat den rätt soligt. Jag kan ju pröva att odla ett par ex på norrsidan någonstans i trädgården, bara för att se vad som händer med blomningen och farinan. 
Så vitt jag förstår är inte dvärgaurikeln så populär bland "konnässörer". Den beskrivs som blaskig i färgen, tråkig med den kala stammen när den har blivit ett par år och att den inte får tillräckligt mycket farina på bladen på friland.


Min erfarenhet är att om man rensar de kala stammarna från döda växtdelar vegeterar stammen rätt så snabbt med nya blad och sidoskott. Snyggt, enligt mig
.
Vissa tar jag och skär av den gröna toppen och trycker den i jorden bredvid stammen. Stammen får snart små gröna "prickar", d.v.s. nya skottanlag, och topparna bildar rötter. Vips! har jag snart en hel Primula-buske i kruka ;-)!Och så här ser det ut i min Krukträdgård just idag ;-((!


                       Ha en go' dag! 

4 kommentarer:

 1. Oi hvor mye snø du har! Her har vi ikke snø men bakken er enda dypfryst. Nå skal vist endelig våren komme, 8 varme grader i dag :-)) Min Primula marginata har også dukket frem i stinbedet :-)) God helg!

  SvaraRadera
 2. Även om din krukträdgård är full av snö ser det ändå väldigt varmt o inbjudande ut, beror nog på solen som strålar mot väggen o muren längst fram:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Den lilla har jag odlat ser jag när jag läser. Men den trivdes inte hos mig. Antagligen för fuktigt... nu när jag läser hos dig. Tycker den var söt. Krukgården såg spännande ut :)

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 4. Jag ska testa, för mina är nog rätt placerade (klarar sig år efter år i alla fall) men är kala vid fötterna. Jag misstänker att det rätt årstid att göra detta nu.(?)
  Nu tror jag är snön borta från din krukträdgård och det roliga kan börja. Just nu drömmer jag om att vi slipper minusgrader på nätterna. Sol på dagarna är jag inte så noga med innan dess. Vissa delar av trädgården har tjälen gått ur, underbart!
  Kram
  Marta

  SvaraRadera