lördag 12 mars 2016                                         Viola odorata
       Luktviol/doftviol
Många av oss har den vanliga, småblommiga, vintergörna och väldoftande blomman någonstans i trädgården.
Men,har ni tänkt efter var den verkar trivas?
Hos mig har den intagit sydrabatten där jag har örtartade perenner. Miljön är ljus och solig under vinterhalvåret. De höga växterna vissnar ned på senhösten då ljuset och solen når ända ned till den bara jorden, medan pernnernas frodiga grönska ger svalka och skugga åt luktviolerna på sommaren. 
Rabatten jordförbättras varje vår med egen kompost och kogödsel i påse. Jag skulle vilja påstå att den här typen av växtmiljö ger de optimala förutsättningarna för luktvioler. 


 Lyon, Frankrike 1893.

Men, ändå tänker jag krukodla mina 19 nykomlingar. Jag vill komma nära blomman Se skillnader i både färg och form, vilket jag inte gör om de växer på marken. 

                                                        "Baronessan" Frankrike 1894

Jag valde sorterna huvudsak utifrån hur länge de har funnits i odling. Det måste ändå betyda att de är rätt pålitliga som hängt med 100 år eller mer...!
              Namnet är efter en australisk botanist från 1800-talet

Många är gamla sorter från förra sekelskiftet och ännu tidigare. De har kultiverats i Frankrike, Tyskland och England då romantikens idé hade ett starkt fäste i dessa länder till mitten av 1800-talet. Kanske levde den kvar till sekelskiftet. För visst är violen en romantisk blomma. 
Tyskland 1900                           Tyskland 1925

"Vad ska du ha så många till?" frågade Birgittas man när jag hämtade min del av vår sambeställning. Vad ska man svara på det? Det  finns inget vettigt svar. Kanske odlar jag på detta sätt min romantiska sida? Eller därför att "ingen" tycks ha luktviolen som odlingsobjekt. Vad vet jag. Jag tycker bara väldigt mycket om dessa väldoftande små "älvor".


                               England 1881

Har även du en släng av denna ådra så här finns en fin, engelsk plantskola som jag varmt kan rekommendera.
                          Frankrike 1902Nu återstår att komma på ett trevligt sätt att presentera violerna i Krukträdgården under blomningen. Har inte kommit på något ännu. Så här har jag i all hast placerat några.

                      Ha en go' helg!

10 kommentarer:

 1. Vakre fioler !
  Og, jeg lærer stadig noe nytt. Var ikke klar over at de er vintergrønne , at det finnes så mange sorter, og at de har historie så langt tilbake.
  Får nok få noen inn i hagen.
  Ha en fortsatt fin helg:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Av någon anledning är denna art lite bortglömd. I handeln hittar du inte många sorter heller trots att de är rätt härdiga.
   Ha en fin helg själva!

   Radera
 2. Har "bara" den vanliga blå och några andra "fådda", en vit o någon orangegul men jag har ännu inte fått tummen ur att odla någon av dem i kruka :( Din samling blir jag riktigt avundsjuk på ;) "besattheten" av att samla på vissa växter/saker är omöjligt att svara på men jag förstår dig så väl :)Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar.
   Ha det gott själv!

   Radera
 3. Här växer mina luktvioler som ogräs nedanför vattentappen där det är stenigt och torrt - året runt!
  Man vackra är dom, så jag förstår precis varför du ville ha så många!!
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där ser man! Hos mig vill de vilda bara växa i fet jord om jag vill se många blommor på dem.

   Radera
 4. Så vackra och så många! Jag hade ingen ide att det finns så många sorter luktvioler. Jag har bara en sort som jag själv sådde. Men det är vacker och luktar så gott, jag måste lägga ner och bara sniffa och sniffa...:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Joo! Se tavallinen tuoksuorvokki on hieno jos sen saa kukkimaan monin kukin. Vaatimus oikein hienoon kukintaan om ravintorikas multa. Aurinkoa/valoa talvella ja keväällä - varjoisaa kesällä.
   Kiitti käynnistä!
   Arvostan suomenkielisä kommentteja. Saan nykyään niin harvoin tilaisuuden käyttää vanhaa äidinkieltäni.
   /Anja

   Radera
 5. Så lustigt! Samma dag lade vi upp violer på våra bloggar. Jag tog fram en artikel från förr och stoppade in. Så har jag gjort med flera artiklar och det gör jag för att visa att det är en fröjd att äga sitt material, nu när alla stackars frilansare ska bli av med sina rättigheter. Dina är riktigt vackra!

  SvaraRadera
 6. Igår tittade jag till de violer och andra växter jag fick av dig i fjol. De står fortfarande i barnkammarpallkragen men så snart jag orkar ska de varsamt flyttas till en rabatt i närheten - solig men skuggad under värsta sommarhettan, tror det blir bra.
  Kram

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan