söndag 19 juni 2016
                                         Rosornas år
                              
                              Rosorna dinglar och dignar av blomknoppar som aldrig förr i min trädgård.En upplevelse som är lite omvälvande. De brukar belöna mina ansträngningar endast med några få blommor, lite så där avmätt: - Äsch! Här får du ett par att glädja dig åt, men du ska veta att det är ingen höjdare att bo här,säger de ;-)
                              Men årets varma, soliga sommarinledning har gjort underverk för rosorna. Förutom alla blomknoppar har de vuxit något helt otroligt i både längden och bredden. Helt plötsligt börjar jag inbilla mig att mina rosor trivs. Och trots torkan har jag inte vattnat dem alls. De har fått en hård stril mot "ansiktet" där det har suttit en del nyckelpigegodis. "That's all"
                               Så kom regn, dessa välsignade blöta droppar från himmelen. Men redan har jag glömt hur härligt det var med solen och värmen och har intagit min vanliga småfientliga väderattityd.:- Fy, vilket väder!  Som bortblåst är tacksamheten över de blöta dropparna.
Rosorna håller med mig. De har bestämt sig för att "hålla på sig" och inte öppna kalkarna.
Men jag vill ju så gärna visa lite rosbilder. Det får bli några närbilder. I ett senare inlägg kanske kan jag visa hela rosbusken. Då vill jag att jättemånga har öppnat sig så att jag kan impa åtminstone på mig själv i kommande höstmörker hur fina rosor jag hade i sommar.

Här några av rosorna som blommar om och om.
             
Det blåser så hårda vindar att jag får visa de bilder som har någorlunda skärpa. 
'Coral Dawn' med "marzipanrosa" blommor har jag haft i 15 år!!!Under dessa år har jag aldrig fått se att den är en klätterros. Men, i år! Yeah! Från att ha varit en pinne på en meter med tre blommor max per sommar (liiite överdrivet pessimistiskt, kanske) är den i år ca 2.5 meter och full av knoppar! En remonterande ros med underbar doft.
            
Också en klättrare som är mycket känslig för svartfläcksjukan. Den har skjutit i höjder i år som aldrig förr. Också en remonterande ros med härlig gammaldags rosdoft. Än så länge syns inga fula fläckar på bladen, men de kommer kanske lite senare ;-(

Också en klätterros  med randiga blommor. Doftande och himla taggig!

En uppstammad ros. Doftar och blommar om och om.


Men, så kommer rosen som också har haft sin hemvist hos mig i 14-15 år.  För det mesta två taggiga grå pinnar. I år en magnifik blomning med de allra vackraste rosorna. Som unga persikofärgade åt gult som går över i mer rosa ju äldre blomman blir. Den blommar ca en månad på försommaren och kommer ibland med enstaka blommor på sensommaren. Doftar underbart. Mycket taggig som sagt, och ca 2.5  - 3 meter hög.
MEN! JAG VET INTE VAD DEN HETER. NÅGON?
ps
Jo, men snälla nån! Av en helt outgrundlig anledning kom jag att tänka på att:"Visst hette rosen något på Fruhling...? Och! När jag googlat färdigt kom den: 'Fruhlingduft'
ds
Tack för titten. Ha en bra dag.

10 kommentarer:

 1. Härligt när rosorna växer och frodas.Satt ju fyra nya och det är knopp i tre av dom.Längtar som du efter blommor.Även mina gamla rosor har klarat vinter bra även om det såg lite mörkt ut tidigt i våras.Massor med knopp här med.
  Ha det gott.

  SvaraRadera
 2. Så fin den sista du visar, hoppas verkligen att du får hjälp med namnet. Annars kanske du kan konsultera bloggen Kärleksstigen, hon vet det mesta om rosor!
  Vi fick 70 mm regn, tack tack, men det behövs faktiskt mer. Johan gräver just nu ut för elledning till orangeriet och det visar sig att vätan trängt ner bara 5 cm. Under det - kruttorrt! Suck!
  Kram

  SvaraRadera
 3. Jag kan ingenting om rosor men du skriver så fint och visar så vackra bilder så jag njuter gärna tillsammans med dig och dina skönheter en stund.

  SvaraRadera
 4. Visst är det kul när det bara smäller till och växer. I år har jag vattnat nån gång för rosorna har blommat väldigt dåligt här också.Fast jag har inte skämt bort dom för mycket. Men i år ser honungsrosorna ut att ha mängder med knopp. JIPPI:)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 5. jajamäm, visst är det Fruhlingsduft! Och vad den blommar i år, här med! Men skalbaggarna är där o glufsar....
  Så roligt att du får ett riktigt rosenår i din trädgård! Det är ju så underbart att gå runt och "oha" sig över all blomprakt o all rosdoft i trädgården!ma blir alldeles betagen. Jag är ju en rosennörd, har över 100 olika sorter, finns flera på önskelistan! hihi
  Ha det gott i all rosendoft!
  lena

  SvaraRadera
 6. Och jag trodde att jag svarat på detta härliga rosinlägg... Antagligen kom det nåt emellan.
  Bara att gratulera till rosornas år och att de visar vad de går för.
  Angående försvinna... jag är kanske lite som beige mannen i gamla Macken-serien... smyger runt och är osynlig men finns nånstans ändå:-)
  Ha det gott och kram
  /Anette

  SvaraRadera
 7. Även här är rosorna på "bra humör" i år. Ingen har börjat blomma än, men om någon dag eller så börjar nog den första och de allra flesta har stora fina knoppar. Jag är inte så bra med rosor, men som tur är har mannen i huset tålamod med att bekämpa bladlöss och annat som jag inte riktigt orkar engagera mig i:-)
  Kram Nora

  SvaraRadera
 8. Ihania ruusuja ♥ ♥

  SvaraRadera
 9. Håller med dig, rosorna blommar överdådigt i år. Har sprutat dem ett par gånger med Binab så inte ens Louise Odier har särskilt mycket svartfläckssjuka.
  Ha det gott!
  Birgitta

  SvaraRadera
 10. Regn behöver vi inte mer av här i Wales, däremot sol, tack! Men glada är vi i alla fall, vi vann ju gruppen i fotboll!
  Härliga rosor du har! Underbart!
  Ha en bra midsommar!

  SvaraRadera