torsdag 23 juni 2016


Några av mina midsommarblomster 

Pioner, rosor, "blå viol", stjärnflocka - ja, även aklejor och den vita krollliljan är några som ser ut att förljuva midsommaren. Men, dessa kommer att visas av många. Därför passar jag på att visa sådant som är lite ovanligare och som också blommar nu.
Visst syns det på klockan att den skulle trivas bland gräs och andra midsommarängsblommor? Men, hos mig växer den under min stora amerikanska blåbärsbuske. Den har grannar så som dubbel blodört, en alpin småbladig rododendron,japansk porslinsanemon, 
vaktelbärplantor och och kantljung.Ingen av dessa blommar nu utan en del har blommat redan och efterlämnat en fantastisk grönska, andra kommer att slå ut senare. Därför kan skäggklockan lysa i ensam högvördighet. Den fröar av sig och nya små bladrosetter bildas.
I Norge, där den har vuxit vild i 40 lokaler har bestånden minskat till endast 10. Den är rödlistad i Norge som sårbar. Skäggklockan finns tydligen inte i Sverige naturligt. 
Förutom Norge finns den  även i Alperna och Karpaterna. 


Fläcknycklar är en orkidéart som har gemensamt namn för två orkidéer: Jungfru Marie nycklar och skogsnycklar. Även den fröar av sig och bildar nya små fläckiga rosetter.


Blå bergvallmo hittar sina boplatser på egen hand. Alltid roligt när den väljer ett synligt ställe. Ofta gömmer den sig under rododendronbuskarna. 

Filigransbräckan har hittat också platsen själv - och tur är väl det eftersom den har försvunnit från sin ursprungliga plats i rabatten.

Uppstånden ur döden, eller bara frösått sig själv. 
Välkommen igen du kinesiska bräcka som saknar svenskt artnamn. 

                                               ÖNSKAR ALLA EN FIN MIDSOMMAR!

8 kommentarer:

 1. En skäggig blåklocka, en orkidé med fläcktyfus, en kringstrykande vallmo och en gengångare! Himmel och pannkaka vilket midsommarsällskap du har!
  Önskar dig, Anders, och katterna en härlig midsommar! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kunde inta ha sagt det bättre själv ;-)))!

   Radera
 2. Niin nättiä! Tuosta muistinkin partakelloni, se on menehtynyt :( Leppoisaa juhannusta!

  SvaraRadera
 3. Vilken häftig klocka, den har jag nog aldrig sett förut :) Önskar dig och din familj en trevlig midsommar också :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 4. Vilka rara midsommarblomster du bjuder på. Vilka underbara och ovanliga växter du har. har inte sett någon av dem tidigare förutom Jungfru Marie Nycklar som jag har sett i vilt tillstånd hela min uppväxt. det var länge sen nu så det var ett kärt återseende.
  Önskar Trevlig midsommar! Anna-Karin

  SvaraRadera
 5. En riktigt glad och trevlig midsommar Anja!

  SvaraRadera
 6. Här var det som vanligt mycket spännande att se! Hoppas du har en riktigt skön och trevlig midsommar!

  SvaraRadera
 7. Dina fina bilder och ditt enorma kunnande gör din blogg till en njutning för dian läsare!
  Ha en fortsatt trevlig midsommarhelg!

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan