måndag 4 juli 2016                                                             
        En kamp mot vädret och hälsan
                      Öppen trädgård.
              Lördagen den 9.7. klockan 15-18
              Söndagen den 17.7 klockan 15 -19

Detta bör du,som eventuellt har tänkt dig att tillbringa en stund i min trädgård, veta: 
                        Trädgården är privat med dess brister och fel. Den är skapad med kärlek till naturen och växtrikedomen så att varje bi och humla ska känna sig välkommen. Jag har en del ovanliga växter men också många som alla kan känna igen.
                         Som trädgårdsperson är ja egentligen någon slags kontrollfreak och olidlig perfektionist. Kanske är det tur, för då finns det någon ordning i alla fall trots min nedsatta förmåga att upprätthålla kontroll och perfektion.
                        Vädret har varit rätt vidrigt på sistone. Ett evigt regnande. Häckarna som för en vecka sedan såg fortfarande nyklippta ut börjar få glädjeyra tack vare all fukt. Ogräsen har bildat anfallsaméer och det hinner jag knappast bemöta på dessa återstående fem dagarna. Kort och gott: Jag har viljan men saknar fysisk förmåga i den omfattning som skulle vara önskvärt.
                          Känn dig välkommen ändå om du tror dig få inspiration från trädgården och vill få lite trädgårdssnack med undertecknad. Jag tycker att det är roligt att få trädgårdsbesök!
                            

Eldkrassen har trivts hos mig nu i 12-13 år. Blommorna är i år större än någonsin. Den är endemisk på några ställen i Chile.

 Ett träd som har fått en perfekt växtplats, vilket man vet först efter några år, är denna härliga rödbladiga katsuran. I 5-6 år har den stått pall för stundtals extrema väderförhållanden av frosttorka, kyla och stormar.

Rosen 'Coral Dawn' behöver bindas upp bättre. Jag är lite ovan att behöva binda upp rosor. Detta år är det första någonsin då de har pockat på så stor uppmärksamhet hos mig.


                          Välkommen!
ps
Den observanta kanske undrar varför jag envisas då under rådande omständigheter med att ha öppen trädgård.Det beror på att jag under de två senaste åren, då jag inte har släppt in någon besökare "frivilligt", fått ändå några förfrågningar. Det dimper en och en annan mejl då och då när folk undrar om de kan få komma och besöka trädgården.Därför bestämde jag mig för att försöka få till det så gott det går.Jag vill ha en viss ordning och reda för att det ska kännas roligt att ha trädgårdsgäster. Men,efter denna sommaren blir det nog inga fler trädgårdsvisningar, skulle jag tro.
                                           ds  

14 kommentarer:

 1. Du har säkert mer än de flesta att erbjuda, även de med hälsa och ork. Viss perfektionism är dock bra för de offentliga gröna rummen, men när det gäller de privata kan det lätt bli tråkigt och stelt.
  Lycka till!

  SvaraRadera
 2. Här är en till som vill mer än kroppen klarar. Det brukar inte vara någon som klagar på att det inte är perfekt överallt :)Huvudsaken är ju att man trivs i sin egen trädgård. Ha det gott o lycka till med besökarna/Monne

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Jag är helt säker på att de som kommer blir nöjda... Mycket nöjda :)
  Att få möjlighet att prata trädgård med dig är inte alla förunnat men om man får tillfälle så glömmer man tid och rum! Så med andra ord: håll konversationen igång så kommer de inte se om det är nåt som hänger eller spretar nånstans

  Kramar till dig och din vackra trädgård <3

  SvaraRadera
 5. Lycka till med dina visningar. Självklart visar du din trädgård på dina egna villkor. Besökarna är just besökare och inget annat. Som inbjuden är det alltid lika fantastiskt att få se en ny trädgård och att få träffa ägaren. Tyvärr bor du för långt bort från mig.
  Kram

  SvaraRadera
 6. Hoppas att de flesta kommer på lördag, dina väderappar hotar ju med regn på söndagen och även om din trädgård är förtrollande oavsett väder så blir det lättare att vimla utan paraplyer. För mycket vimmel blir det, det känner jag på mig!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. ....ähum...alltså söndagen veckan därpå...
   Hoppas att folk observerar detta. Den 10 firar vi dotterns födelsedag här.

   Radera
 7. Håller med Inger, det är en ynnest att kliva genom grindarna in i någon annans trädgård och få växla några ord med skaparen, så känner jag när jag är besökare. Lite svårt att se det så när man är värdinna, jag vet. Jag kan bli mätt på min egna trädgård i perioder och då tycker jag inte att det är något att åka hit för. Men du har verkligen inget att oroa dig för, folk kommer att tappa hakan. Så är det.
  Kram
  Marta

  SvaraRadera
 8. Synd att turen inte går till Göteborg förrän senare i sommar, men jag önskar dig förstås all lycka och tur med vädret. Är övertygad om att besökarna har så mycket att fästa blicken på att de kan bortse från nåt ogräs. Förhoppningsvis har de väl nån slags trädgård själva så de vet vad som händer när det regnar och är varmt samtidigt.
  Jahaja, så finns det en röd katsura också.... ytterligare en valmöjlighet alltså. Jag har plats för ett hyggligt stort träd i varmt läigt läge och det står mellan katsura, valnöt och mullbär. Jag är ju svag för sånt som är ätbart, men å andra sidan är det ju inte fel med kakdoft heller.
  Hoppas nu det blir en riktigt fin trädgårdsdag på lördag och en boost för trädgårdssjälen.
  Kram Anette

  SvaraRadera
 9. Vi åker till mitt hemland just den veckan - va synd! Hoppas du får lagom många och mycket intresserade besökare. Jag har ju aldrig varit i din trädgård, men du ger mig ändå massor med inspiration genom dina texter och bilder.
  Lycka till!
  Kram Nora

  SvaraRadera
 10. Tänker att jag besöker någon annans trädgård för inspiration, samtal, ny växtinspiration och intryck. Inte tänker jag på om det är perfekt, vad det nu är, eller ej. Det är upp till ägaren att ha det som den vill och orkar tänker jag :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla har vi olika visioner om hur trädgården ska vara. Kanske är det dessutom en generationsfråga? Unga människor idag kan ha en ostruken duk på bordet, vilket är helt otänkbart för mig och min stenåldersgeneration

   Radera
 11. Oh, om jag ändå vore närmare dej! Hade varit helt fantastiskt att få se din trädgård live!!
  Sköt om dej!

  SvaraRadera
 12. Jag tänkte besöka dig på lördag men jag hittar ingen adress. Du får väldigt gärna mejla mig på clind2@hotmail.com.

  /Carina

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan