torsdag 13 oktober 2016
  Höstens snyggingar-
      ja, några av dem


Senhösten är magisk i år. Ovanligt mycket grönt och en del växter visar höstfärger som jag inte sett tidigare. Förklaringen måste ligga i att det är torrt och milt.
Doften av jord, löv och höstsilverax tilltalar mig och jag finner ro när jag kravlar med alla fyra för att plantera vårens fägring under paraplyalmen. Passar även på att rensa lite ogräs - hur ofta har man lust att göra sådant så här dags på året annars?
Det kännas samtidigt vemodigt och lite sorgligt när ens goda trädgårdsvän, den fyrbenta,  inte längre kontrollerar att "allt går rätt till". 
Men, livet går ändå vidare och att plantera för nästkommande flor är ändå livsbejakande och hoppfullt.
Igår, den första stilla dagen efter 10 dagars hårda, jobbiga vindar, kunde jag så äntligen ta lite bilder utan "blurr". 
Undrar om vi kommer att få ofta höstar som denna? 
Alltså, varsågod! Lite senhöstbilder från trädgården, denna gång perenner, marktäckare och grönt:


         En högrest variant av daggaster tillhörande höstastersläktet. Visade denna nyligen, men den tål att tittas på en gång till ;-)


 Oktoberkrage. Reslig, stolt och ändå med böljande blomkorgar blickar den över andra perenner.


Snacka om prydnadsvärde! Denna relativt soliga och torra hösten har fått floxen 'Natural Feelings' att fullständigt glöda i alla regnbågens nyanser.

Kommer inte ihåg att jag skulle sett gulplistern i så här vacker höstskrud tidigare. Och, till alla som beklagar sig över denna växts invasiva sätt: Rätt växt på rätt plats...;-)

Inga fula fläckar. Inget uppätet av sniglar. En alldeles ljuvlig silvermatta bildar rosenplistern i höst.

De flesta rosor kommer med enstaka blommor.


Kottegranens honkottar brukar vara rosröda på våren. Nu är de pastellgröna.

Vårälväxling är en riktig raring! Med metallicglänsande blad och på våren nästan svarta, svävande blomkolvar är detta en av mina favoriter.Jag har planterat några under paraplyalmen. Jag hoppas att snödopparna, som är planterade emellan, ska göra sig fint under tidig vår. Gräset är städsegrönt och är ca en decimeter högt. Tuvbildande. Vald 2014 till Årets växt..

Japansk zelkova har än så länge bara en antydan av skiftande färgskala längs ut i några enstaka grenspetsar. Här ser det smått sensomrigt ut. Jag gillar min port till Salen. Har dock aldrig hört någon besökare tycka så ;-) Tur för mig att jag tycker om det själv eftersom det är jag som har skapat den och bor här ;-)
Maija sitter och spanar efter något som hon kan jaga.

      Ha en riktigt go'dag!

5 kommentarer:

 1. Hej Anja!
  Det var en hel del som blommar hos dig fortfarande. Har krupit på alla fyra i rabatterna hos dottern idag, rensat och planterat och satt lökar, så roligt att göra det tillsammans. Skaffade mig en gulplister i år, men har inte samma fina färg på bladen, som din. Underbar flox, har inte sett en sådan förut.
  Ingången till salen är fin, ser lockande ut.
  Ha det fint / Marika

  SvaraRadera
 2. Ja vilken höst! Och du har ju fantastiskt fina astrar, mäste försöka få till några i nya rabatten!
  Antecknar Vårälväxling, ett gräs helt i min smak, hoppas den klarar sig i vår växtzon!
  Idag tar vi igen oss efter gårdagens kraftprov1
  Kram

  SvaraRadera
 3. Skönt att det slutat blåsa hos er! Här har vi riktigt stilla dagar nu med lättare nattfrost. Vissa ställen i trädgården ska ses många gånger innan de blir favoriter, tror jag. Det är väl därför besökarna inte "ser" det samma som trädgårdsägaren ser.
  Ha en finfin helg!

  SvaraRadera
 4. Fantastiskt vackra blommor och så många som blommar fortfarande!
  Vackra bilder och porten till salen är helt underbar❣
  Kram��

  SvaraRadera
 5. Gillar absolut din ingång till Salen. Alla är väl på väg in till Salen när de passerar den och tänker inte på hur vacker den i sig själv är. Mycket annat vackert du visar också. Riktigt fina astrar och vårälväxling och snödroppar lät spännande ihop. Hoppas på bild till våren.
  Önskar dig en fin vecka!
  Anna-Karin

  SvaraRadera