torsdag 17 november 2016

            

              Begonia


Magnus Neuendorf, Botaniskas mångåriga expert på tropiska växter,  här med min favorit bland julblommor. Bilden är från Odla. nu

Nu är jag på jakt efter julbegonia, Begonia × cheimantha. . Den  finns numera
inte på de flesta garden centers, med motivering att odlarna har slutat
att producera dessa för att de är svårodlade. Idag ger jag mig på jakt. Lyckas jag komma hem med några exemplar ska jag skriva allt jag vet om denna juvel till julblomma :-)!
Begonia som släkte är en favorit hos mig bland krukodlade sommar-och inneväxter. Det är få krukväxter som fyller så väl sin plats med exotisk skönhet. Och, som dessutom är lättskötta.
Just nu får tre av dessa övervintra inomhus på fönsterbrädan. Jag har inga element under så att temperaturen och luftfuktigheten är "dräglig" och de överlever bra i väntan på våren då de får komma ut igen. Extra belysning så här års får dem att blomma men det har jag för närvarande inte.


Dessutom brukar jag torka röda vinbärskvistar och låta dem torka. Vackert tycker jag som de är.

Maija är alltid med!

Alltså tänker jag ha en liten serie om begonior i hopp om att kunna förföra någon annan att också gilla dessa skönheter.
Som sagt, jag börjar nästa gång med julbegonian.

 Ha det så gott så länge!


ps
Jag har stora tekniska problem med blogger. Varje inlägg tar en evighet och jag kan inte redigera som jag vill. Är det något som någon annan känner igen eller är det fel på min dator..?
                                                                                                                   ds

4 kommentarer:

 1. Jag har inga om helst problem, så förmodligen ligger det hos din dator eller din anslutning till blogspot.
  Såna här bladbegonior är underbara, brukar alltid ha några i krukor ute. Men i år hittade jag inga hos min lokala växtförsörjare tyvärr!
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 2. Låter spännande med en Begonia serie :) Själv har jag en typ av hängbegonia som jag fått av min syster, knölen är nu vinterförvarad i stallet :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Ser också fram emot din begoniaserie, kanske lyckas du frälsta även mig:-)
  Har inga problem med blogger, det är nog din dator som behöver komma till doktorn?
  Kram

  SvaraRadera
 4. Täällä yksi, jolle begoniat ovat jotenkin erityisiä. Niissä on valtavan monenlaisia lehtimuotoja ja värejä, puhumattakaan ihaniasta kukista :) Olen itsellenikin aika monia haalinut, jotkut lepäävät talvet ja toiset eivät. Kiitos begoniajutusta!

  SvaraRadera