söndag 20 november 2016

                                                                

                                                         Julbegonia
           Begonia  x cheimantha 
Hur blir man förälskad i en växt? I all synnerhet när man känner sig rätt ensam om att gilla den? Det bara blir så, får mitt svar bli, precis som med andra förälskelser. Antingen klickar kemin eller så uteblir den...fast ibland kan man kanske hjälpa lite till för att öppna ögonen på den "blinda".
I åratal har jag varit förtjust i julbegonian. De där andra, hårt hybridiserade, med grälla färger och oproportionerliga blommor är jag inte förtjust i alls. De passar bättre i slottsurnor än i min kojas fönsterbräda.
                            Här är den vita varianten. Tyvärr finns det aldrig sortnamn med.

Julbegonias enkla, pärlemorskiftande och krispiga blommor påminner om isbegonior - därför kallar jag dessa ibland felaktigt så.
Hela plantan utstrålar sval, återhållsam blomstring - trots mängden av blommor - vilket står i en fin kontrast till julens "hetta". De sidenglänsande bladen är nästan gömda under blommorna.
"Isrosa" - mitt eget hopplockat adjektiv - går jättebra även mot julrött. Själv har jag väldigt lite av just den färgen dock. Och ännu har jag inte ens börjat julpynta - bortsett från just begonian. Försökte googla lite bilder från båda föräldrars habitat, men hittade bara om denna,B. socotrana

B. socotrana bulbils. These sprout from the stem base at the end of the wet season, and remain encased in their dry papery bracts throughout the dry summermonths until the rains cause them to sprout.


Visst får man en hint om att denna juvel inte är alldeles lätt att ha att göra med på fönsterbrädan?LITE FAKTA:

               Trädgårdsföreningen i Göteborg var den första att lansera julbegonian i landet år 1900. 1902 visades den på en utställning i Stockholm, men blev mer allmän i hemmen först runt 1920.
               Julbegonia är en korsning mellan Begonia socotrana (sokotrabegonia) och Begonia dregei (flaskbegonia).
Det var en fransk trädgårdsman som gjorde korsningen 1891. Hur han kom över dessa plantor har jag inte kunnat läsa mig till.
B. socotrana kommer från den jemenitiska ön Socotra, utanför Somalias kust,där den är endemisk på en mindre lokal. Den växer i subtropiskt klimat i torra skogar, torra buskage eller steniga områden.
B. dregei  är en vitblommande art från Sydafrikas östkust. Där växer den i skuggiga sluttningar mot söder.  En ovanlig form av begonia med en svälld stam som påminner om en flaska. Denna art lär även vara jättefin att odla som krukväxt. 

               För att få denna exotiska hybrid, julrosen, att stå sig fin längre än ett par veckor inomhus hos oss, krävs att den står svalt, ljust och med "lagom" bevattning. Med lagom menas att jorden måste kännas lite torr innan nästa bevattning. Att den står väldränerad är en självklarhet.
Kan man uppfylla dessa krav så hart man en tjusig blomma att pyssla om i ett par månader åtminstone. Att lyckas at få den att blomma om är nog väldigt svårt. Själv har jag aldrig lyckats med det.

ALLTSÅ:
Ljust (gärna extra belysning) - dock ingen direkt gassig sol i söderfönstrets januar/februari"gass"
Svalt (ingen element under) 16-20 grader
Försiktig bevattning, men får aldrig torka ut helt
En pysselblomma som gillar både vacker musik, kärleksfulla ord och regelbunden ans av vissna blommor och blad.


Cheimantha betyder vinterblommande.

              
   Blir du sugen att skaffa en? I Göteborg svår att hitta, men Mölnlycke Garden Center har fina ex. Mina kommer därifrån 
           

   Har jag glömt något? Fråga i så fall.

              Ha det gott!
ps
Svårt, tycker jag, att skriva om både "tycke"och fakta när man inte är något proffs och inte har vanan  att göra fina plantporträtt. Hoppas ändå att jus Du fick något bra ut av inlägget
                    ds

11 kommentarer:

 1. Du skriver så lyriskt om denna skönhet att man får lust att skaffa en - men med tanke på alla reservationer du lägger in så vete sjuttom om jag vågar!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut värt att prova och ha den så länge den vill vara med. Ibland kortare och ibland lite längre. Du köper en planta för runt en 100-lapp (av riktigt god kvalité) medan en bukett snittblommor kostar lika mycket - oftast mer. Och hur länge håller de? 10 dagar om du har tur....

   Radera
 2. Jag tycker din förälskelse är vacker och dina fina ord gör den ännu finare. Intressant också att den först kom till Sverige via vårt Göteborg.
  Ha en skön söndag!

  SvaraRadera
 3. Visst är det fina, men jag har inte lyckats med dom tidigare. Brukar mest ha sånt som klarar sig själv typ... Fast jag har en mamma som brukar ha dom länge. Kanske skulle jag ge den en chans till och satsa på en vit:)
  Önskar dig en fin vecka!

  SvaraRadera
 4. Åh den första bilden!!!! Fick en gång en julröd begonia och den blommade i "evigheter" :) efter några månader hade den blivit ranglig och lite tråkig så jag klippte helt sonika ner den rejält och den kom igen och blommade till o med :) Blir riktigt sugen på en nu efter ditt inlägg, skulle inte vara dumt med en ljust rosa/vit :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 5. Dina bilder är förföriska och orden skrivna som poesi men...... det hjälper inte. Jag tycker inte om Begonior överhuvudtaget.
  Får bara minnesbilden från då jag jobbade och lastade ut kartong efter kartong med Begonior, olika sorter beroende på säsong.
  Visst blev det en färgklick i butiken men nej, det fick mig ändå inte att gilla dom.

  Njuter av det jag ser på bilderna istället.

  Önskar dig en toppenfin dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är långtifrån alla begonior jag gillar.
   Men just denna hybrid...<3

   Radera
 6. ALLA blommor är vackra, fast kanske på olika sätt. Jag gillar dom alltså - fast jag reagerade på att du skrivit följande: För att få denna exotiska hybrid, julrosen..... Vadå julros, var det inte en julbegonia!?
  KRAM - susie

  SvaraRadera
 7. Har minnen från mamma o pappas julfavoriter: Begonian och julstjärnan. Särskilt pappa skulle alltid ha julstjärnor i köksfönstret. Hade "tur" med dem...Framåt påsk fick mamma smussla ut dem i soporna, då var hon utless på dem! Begoniorna däremot kommer jag inte ihåg med sån lång varaktighet. Dess blad torkade alltid, var endast blommor kvar efter nån vecka. Själv gav jag upp efter några försök. Julstjärnor vill jag inte för mitt liv ha! Julbegonior däremot är väldigt vackra, men jag köper inga, de vissnar i mitt hem!
  Fina bilder på dina favoriter i jul!
  // Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Lena för ditt engagerade och trevliga kommentar. Roligt att du berättar!
   Julstjärnor är inte min "grej" heller - tills igår. Såg en alldeles underbar variant i Mölnlycke Garden Center. Den var alldeles lysande snövit och uppstammad med riktigt mörkgröna blad. Nu "bannar" jag mig själv. Varför köpte jag den inte? Svar: Antagligen för att jag inte egentligen gillar dessa...;-)Tänk vilken rigid kategorisering... Hoppas de har den kvar även nu till helgen...

   Radera