lördag 7 januari 2017
                  Att skriva om sin trädgård på bloggen

                      ger oftast inte så imponerande genklang - inte på min i varje fall. Däremot, när jag skriver i FB blir kommunikationen helt annan. Jag åtminstone vill "prata" trädgård när jag skriver i bloggen.
Många säger att de  inte bry sig. De  jag har pratat med säger att de bloggar om trädgården som en dokumentation åt sig själva. Då förstår jag inte varför man har kommentarformuläret öppet för kommentarer?
För mig handlar bloggen också om dokumentation. Det är kul att se åtta år tillbaka hur vädret t. ex var junimånad eller vilka växter jag visade då. Men, jag ser även bloggen som ett sätt att kommunicera med likasinnade.
Får jag nästan ingen respons upplever jag mina inlägg som ointressanta för allmänheten och har faktiskt funderat på att stänga den för kommentarer.
På FB blir det ofta små diskussioner och jag har även börjat gilla "gilla" ;-)!
Men, jag älskar att blogga. Här skriver jag på ett annat sätt än på FB. Dessa får vara mina kanaler till den allmänhet som delar mitt intresse: Trädgården. Så nej. Jag kommer att tillåta kommentarer även i fortsättning och är tacksam att någon ändå tar sig tid.

Just nu har jag skrivit i FB om genusperspektiv i trädgårdsodling.
Delta om du har lust.

Dessutom, även om du inte själv vill ha en egen sida så finns det fantastiska forum för trädgårdsälskare. Dessa tre besöker jag ofta. 

Trädgårdsamatörerna
Tusen trädgårdar
Woodland Plants for Cold Climate
                          

                   Ha det gott och tack för att du tog dig tid

22 kommentarer:

 1. La traduzione svedese italiano è surreale e comica non si capisce se vuoi o non vuoi i commenti.io ho poco da commentare solo che mi piace quel poco che capisco ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. E 'difficile da tradurre. Si può parlare inglese? Non posso buon italiano.

   Saluti

   Radera
 2. Hej Anja!

  Jag hoppas innerligt att du inte ger upp bloggandet! Jag är inte med på FB men det låter spännande med ett genusperspektiv i trädgården så kanske - om du vill publicera det även på bloggen?

  Bloggandet kanske har minskat till förmån för andra snabba medier men för mig är det nog den trevligaste varianten. Jag skriver ibland om lite allvarligare saker som intresserar mig och jag märker att kommentarerna är färre då - vet inte riktigt varför men det känns så viktigt att skriva om det så jag fortsätter. Kanske ändå någon som läser, som detta är en nyhet för och då har det fyllt en funktion.

  Allt gott Anja!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig om att bloggen är ur många perspektiv den trevligaste. Det är ju trots allt här jag tar ut svängarna om jag får behov av sådant :-)!
   Såklart slutar jag inte att blogga förrän jag slutar att andas...;-)

   Radera
 3. Visst handlar det både om dokumentation och om kontakt med likasinnade. Än så länge håller jag stånd mot facebook efter att ha tappat kontakt med mitt gamla konto där. Vi får väl se...
  Instämmer i önskemålet om att du ska publicera genusperspektivet på bloggen. Låter intressant!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det jag publicera i Fb har jag bara där.

   Radera
  2. ps
   Ursäkta mitt korthuggna svar Laila! Har ju varit lite dålig under den sista veckan.
   Jag ska kanske uttrycka mig så här i stället: Ingen idé att den typen av inlägg här, är min erfarenhet. Däremot blir genklangen en helt annan på FB, vilket känns lite roligare då -om du hajar hur jag menar ;-)!
   ds

   Radera
 4. Hei Anja. Jeg synes det er veldig kjekt, både å kommentere og få kommentarer på bloggen min. Har og laget egen facebookside ofr bloggen der jeg publiserer blogginnleggene i tillegg til litt annet. Jeg gleder meg alltid til kommentarene kommer, og jeg skulle gjerne hatt flere faste følgere. Det får meg til å gjøre mer i hagen, så det er absolutt viktig for meg. Noen blogger har stengt for kommentarer, og flere ganger har jeg ønsket å kommentere der det ikke går. Jeg håper du fortsetter å skrive, det er kjekt å følge deg! Klem fra Anne-Kristin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst är det trevligt när det blir något som liknar tvåvägskommunikation.
   Själv håller jag för det mesta isär inläggen i FB och i bloggen.

   Radera
 5. Nej, satsa på bloggen! Jag är inte alls förtjust i FB utan gillar de här långa berättande inläggen med många fina foton. Sen läser jag bloggarna ofta på lunchen på min lilla mobil som är helt hopplös att skriva på, så det blir ofta att jag hoppar över kommentarer. Skulle finnas en 'gilla'-knapp för bloggar så man kan visa sitt intresse utan att behöva visa upp en massa konstiga autokorrigerade ord så man tycks lida av svår dyslexi. Tack för påminnelsen att så svartkål i ditt förra inlägg. Den är så lätt att glömma men ett måste, även om det bara är för att glädja rådjuren.
  Ha en härlig vecka

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycket att båda fyller en funktion för mig.
   Dessutom, så som jag har länkat till några trevliga sidor, där diskussionerna är rätt livliga och trevliga.

   Radera
 6. Det här med kommentarer eller inte är svårt, har själv märkt en stor förändring de senaste åren. De är bara ett fåtal som lämnar en kommentar så jag håller med om att det ibland känns lite trist men än hänger jag med :) Håller till på fb också men det skulle vara tråkigt om alla slutade att blogga och bara höll till på fb. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äsch Monne! Vi håller oss till båda:-)!

   Radera
 7. Läste men drog mig tillbaka och funderade... För mig är bloggen ett behov av att skriva, av att uttrycka mig. Jag blir glad bara någon läser. Och det blir en grund till diskussion men andra i andra forum eller ännu bättre möten i verkliga livet. FB är snabbare, många gånger ytligare, men också lättare att diskutera något snabbt. Så jag ser nog att båda är bra och fyller sin funktion.

  HA det gott! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. De kompletterar varandra.
   Visst vore idealet att kunna umgås med likasinnade på riktigt. Men, har man grannar som har slutat att hälsa på en tack vare ens trädgårdsintresse (Obs! Jag stör inte mina grannar!) och man bor mitt i skogen så är utsikterna 0 att kunna ha utbyte av en levande tvåbening ;-) Därför är det så viktigt för mig att ha kommunikation via nätet.

   Radera
 8. Hej Anja!
  Jag har en FB sida till min blogg, men den blir nästan inte uppdaterad. Gillar bloggen bättre. Det är precis som du säger, trevligt att gå tillbaka några år och se förvandlingen i trädgården. Enklare att hitta i bloggen också.
  Kommentarer är alltid trevligt, och försöker göra återbesök, så fort jag får tid.
  Ha en fin vecka /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Måste säga att jag gillar båda - fast på olika sätt.

   Radera
 9. Jag gillar också kommunikationen även om jag kanske inte har så mycket att ge i mina kommentarer på trädgårdsbloggar, så lär jag mig massor av intresse och genom min blogg visar hur årstiderna är i både Wales och Spanien och vad som växer där. Så något kanske jag tillför till alla som är kunniga inom trädgård.
  Men för mej är det inte bara kunskap jag får,utan också skönhet i form av vackra bilder och hoppas också att de som kommer till mej känner samma.

  SvaraRadera
 10. Älskar din fina blogg där jag lär mig massor😀
  Hoppas att du inte ger upp bloggandet!
  Ha det gott🙏

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för komplimangen :-)! Men, uttrycker jag mig så illa att man får en känsla av att jag håller på att lägga av?

   Radera
 11. Eftersom jag har barn i tonåren kan jag konstatera att det går mot snabbare och kortare kommunikation, eller mot sådan med rörliga bilder. För dem är t.o.m. fb totalt ute. Jag är nog lite konstig för jag lägger nästan aldrig något om trädgård på min vanliga fb utan bara på bloggen som i och för sig är kopplad till fb. De av mina fb-vänner som är intresserade av trädgård följer mig där och de andra slipper mitt trädgårds"tjat" :). Även om jag inte själv lägger ut om trädgård på fb så får jag förstås från andra och det tycker jag bara är kul. Tycker om att läsa blogginlägg eftersom jag gillar det lite långsamma och eftertänksamma, det soger lite mer än en snabb bild, men har tyvärr, som alla andra många gånger tidsbrist. Hoppas du fortsätter med bloggen. Den har inspirerat mig många gånger.
  Önskar dig en trevlig helg!
  Anna-Karin

  SvaraRadera
 12. Visst är den här utvecklingen allt mer mot FB tråkig. Allt ska gå så himmelens snabbt och att skriva ett svar tar alldeles för lång tid. Hm!!? Fast jag måste erkänna att jag ibland har saknat den där GILLA-knappen när jag av någon anledning iaf vill visa att jag har varit inne på bloggen och läst, även om jag inte orkar/tar mig tid att skriva en kommentar. Många bloggare svarar på kommentarerna, som du gör, och det tycker jag har ökat under förra året. Jag klickar alltid i avisera mig, så jag inte missar om du skriver ett svar till mig.
  Allt gott till dig Anja! Kram

  SvaraRadera