onsdag 12 april 2017
               Att man kan bli så lycklig
                      av ett paket 😂 !

Lite smått och gott från Spezialplant är aldrig fel.
Vill vi ha kvar dessa mindre, privata plantskolor så får man ju stötta dem genom att handla.
Hos Larz i Spezialplant får man plantor som är unika. Men, han har även lite "vanligare" trädgårdsväxter. Lite för var och en, men det roliga, enligt mig, är dessa mer ovanliga, som andra plantskolor inte har.
Jag ger en lista över plantor jag köpte, för dig som är nyfiken:
Androsace tangulashanensis              
Hepatica nobilis v japonica 'Yaibaser'
Hepatica transsylvanica, Pink Form
Isophyrum hallii
Saxifraga sancta
Soroseris sp.  Ex. Kina
Syneilesis palmata 'Kiko'
Trillium angustipetalum

Kommentarer till listan:
 • Släktet Soroseris har sex kända arter. Kanske kommer man att upptäcka fler, så som denna, icke specificerad art. Släktet Soroseris tillhör asterfamiljen, Asteraceae .
 • Den rosa formen av ungersk blåsippa, Hepatica trassylvanica Pink Form tycker jag är jättefin. Har velat ha den länge
 • Syneilesis palmata 'Kiko',japansk parasollstånds förväntar jag mig att den levererar härlig, en halv meter hög parasoll i lite skuggigare rabatt. Den syns bra på bilden med sina gula bladnerver.
 • När det gäller den nordiska blåsippan, Hepatica nobilis, står den för sig i sin klass.Men, det är lite roligt med några "konstiga" blåsippor, så som den jag fick den här gången: Hepatica nobilis v. japonica 'Yaibaser'. Får se vad jag gillar den när den väl har etablerat sig. 

Nu gäller det bara att hitta optimala ställen för var och en och önska dem lycka till. De är levande "varelser" och jag slarvar inte medvetet med placering, men misslyckas ändå ibland - vilket känns som en sorg i hjärtat.

Min tidiga, fina rosenrododendron håller på att slå ut! Finare än någonsin.
Rh. oreodoxa var fargesii, rosenrododendron

Att titta nära späd klockliljans knoppar är som att betrakta en världsberömd designers verk... 

Här parerar amurnunneörten de vilda vindarna och lägger sig helt enkelt mot jorden.
En lungört som jag gillar. Behöver dock mycket fukt för att ha ett fint bladverk hela sommaren.


Som trädgårdsodlare har man hela Livets "register" framför sig med glädje, besvikelse och sorg - men det är ändå glädjeämnen man minns bäst - eller hur?

Ha det gott - gott Folk!5 kommentarer:

 1. Håller med dig om Spezialplant och andra som håller på med ett bredare sortiment för liten förtjänst. Rosenrododendron var en fin bekantskap, den måste jag kolla upp.
  //Helene

  SvaraRadera
 2. Intressant! Lars Danielsson kommer till Hudiksvall den 4 juni, med växter till försäljning.
  Kram

  SvaraRadera
 3. Jag håller med! Vi ska vara rädd om entusiasterna som har det där "lilla extra" i sina sortiment. Jag har också beställt från Larz tidigare (dock inte i år) och har varit nöjd varje gång.
  Lycka till med dina nya fina växter!
  Kram Nora

  SvaraRadera
 4. WOW, klart att man som nörd blir euforiskt lycklig över ett sådant paket :) Riktigt fina skatter du nu är lycklig ägare till:) Du hittar säkert de ultimata platserna till älsklingarna. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 5. De är pärlor de där plantskolorna. Ingen beställning från Spezialplant i år men jag åkte förbi Gerbianska häromdagen... Syneilesis vill jag ha fler varianter av och den rosa transsylvanican... :) Som vanligt alltså.

  Jag förtydligade i mitt svar på bloggen men jag är lite osäker vad du inte förstog. Jag håller på och försöker få tillstånd för bygglov och jag har inte fått igenom förhandsbeskedet hittills pga det jag skrev.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera