fredag 12 maj 2017
                            Ingen växtexplosion,

  men det händer hela tiden något litet, nytt i rabatterna.

Det är nästan mer njutbart med denna makliga växttakt. Ögonen har lättare att vänja sig vid årstidens grönskaliga skiftningar. Våra väderproblem har också varit måttligt irriterande jämfört med många andra som fått snö och rysligt kalla nätter.
Jag blir så glad när "lilla 'Oban' " börjar dansa i sina hallonröda kjolar och som danskavaljer har hon furirhjärtat med grå kostym och grårosaröd kravatt.
Försiktigt tittat blad och knoppar upp en efter en och många bladutspring är så vackra precis så som de är just nu.
Japanska lönnar har hunnit en bit-dock inte helt utslagna än.  
Vildtulpan, Tulipa sylvestris, kan vara en tråkig bekantskap om den bara breder ut sig utan att blomma. Själv har har fått en blomvillig klon via Botaniskas Vänner. Och, jag måste tillstå, att något så fulländat vackert i form och färg redan på knoppstadiet har jag svårt att hitta bland tulpaner. Jag älskar den här rena formen och färgen som inte är "vulgogul" utan ett skimmer av det vi kallar färgen gul.


En dvärghybrid, ca en decimeter över jordytan.

Kavaljeren bugar artigast till dans


De ljusgula knopparna tillhör Rhododendron 'Wren'

Va? Vågar man tro att det börjar våras på riktigt?

Bäst att skynda långsamt


Jag är vild och vacker!


 Ormhasseln och stjärnmagnolian glor ogenerat in i mitt sovrum...,-)

Hur har andra med sina rabatter? Händer det något nytt där? 

Ta en titt i Blommig fredag!

20 kommentarer:

 1. Ja frågan är om vi törs andas ut nu. Jag håller nog andan ett tag till för säkerhets skull och låter täckväven ligga kvar på mina rhododendron. Så vackert med stjärnmagnolian med den skira grönskan som bakgrund. Dina bilder andas i varje fall skön vår. Jag njuter!

  Ha en skön helg!
  /Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anita! Har för mig att jag har meddelat någon gång tidigare - rätt nyligen - att jag kan inte kommentera dina inlägg. De godtar inte mitt lösenord och jag kan inte skaffa hur många som helst. De andra med World Press är inga problem men hos dig måste jag verifiera med lösen att jag är jag.

   Radera
 2. Ja det går onekligen långsamt framåt men det går framåt i alla fall :) Härliga närbilder på dina dansare :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Framåt går det ju men oj vad jag längtar efter värme.

   Radera
 3. Nu känns det som om våren är här för att stanna men den får gärna skynda långsamt, inte bevöver det inte blir sommar direkt. Vackra dansare - trädgårdsvärldens Let's Dance kanske? 😊 Trevlig helg!
  Birgitta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det behöver inte bli sommar på direkten men nog skulle jag vilja slänga längs in i garderoben de varma ytterkläderna...

   Radera
 4. Ormhassel och stjärnmagnolia utanför sovrumsfönstret, låter inte fel. Har en liten stjärnmagnolia, tror inte den vuxit något på de år jag haft den, men den har några blommor och knoppar.Så glad över att den överlevt. Du har en hel balett med små fina primadonnor.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, otroligt nog händer det lite i rabatterna!

   Radera
 5. Aha! Det är därför jag har massa tulpanblad i rabatten utan knopp!?
  Jag planterade ett gäng Sylvestris i höstas och det är bara blad. Eller så tar det ett tag innan de blommar??

  I Helgen får vi njuta av vårvärme igen och Ja: Vi slipper reklamera :)

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har ingen egen erfarenhet av sylvestris, men enligt vad jag har läst så är det sällsynt att se dem att blomma. Just denna selektion av lökar från Botaniska kan jag vara mycket glad över, för jag har rätt många som blommar nu. Men, det återstår att se hur det ser ut nästa vår. Efter blomningen ger jag till hälften en dos benmjöl eller Chrysan och den andra hälften får inget extra. Vet inte riktigt hur dessa vildarter trivs bäst med: Med eller utan fjäsk ;-) Värme å värme! Nätt och jämt skulle jag vilja påstå åtminstone här hos oss.

   Radera
 6. Vakker beretning...
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 7. Skjønner godt at du er begeistret for "lille Oban" !
  Ellers er gul villtulipan en av mine favoritter akkurat nå. Får håpe vi slipper mer snø denne våren :-)
  Ha en fin helg.
  Eirin

  SvaraRadera
 8. Magisk utsikt från ditt sovrumsfönster! Och magi hittar du överallt i ditt paradis, önskar jag hade ditt sinne för alla minidramer som utspelas bland växterna i trädgården! Fortsätter du så här så börjar jag snart tjata igen, du vet om vad...
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Laila, Och du vet redan vad jag svarar på det "tjatet" ;-))!?

   Radera
 9. Med den ormhasseln och stjärnmagnolian som "glor" in i ditt sovrum så kan man väl säga att de är otroligt vackra att "glo" tillbaka på. :) Så vackert att vakna till! Wren och Oban också något man gärna fäster blicken på, liksom den vilda tulpanen.

  Det är kallt och torrt och går långsamt i år, vilket är vackert, och jag är liksom du förskonad från det värsta. Har dock läst hos andra att de har det så torrt så torrt och att de nu dessutom har fått bevattningsförbud. Det gör ont!

  Allt Gott! Anna-Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar din empatier! Håller med dig om att det gör riktigt ont när man läser om att folk inte får bevattna ens nu, på våren. Det kommer att bli en del ledsna "miner" bland trädgårdsfolk. Å andra sidan är det många som hittar på lösningar- åtminstone till de mest känsliga...Nej. Jag ska verkligen inte klaga för egen del. Skönt att höra att du inte är drabbad så jättehårt.

   Radera
 10. Lite bra är det faktiskt att våren är långsam, men det hade ju inte behövt vara så kallt om nätterna.
  Underbar utsikt du har från ditt fönster, vilken lycka att vakna till den!
  Och din lilla Oban, så söt den är!

  SvaraRadera
 11. Underbara bilder!
  Här har tulpanerna börja blomma lite smått men burr så kallt vi har!
  Tror att värman kommer till helgen och det är ju toppen i så fall.
  Ha det gott��

  SvaraRadera