lördag 2 december 2017
                                               
  
           Första advent


Ja, så har det hetat när jag har bott i Sverige. I min barndoms Finland hette det lilljul (pikkujoulu).
Strunt samma. I mitt tycke en rätt härlig tid då mörkret förvandlas till ljusfest av slingor, levande ljus och ibland även av kalla stjärnnätter. 
Jag gillar när julrekvisitan kommer ner från vinden. Roligt att leka med prylar som i övrigt skulle kanske ha stämpeln av kitsch och dålig smak ;-)? 
Hela hemmet får lite av festkaraktär och när glöggen avger doften av julkryddor känns allt lite "som förr".
Visst finns det något "visst" över traditioner? De är inte till för att följas slaviskt utan som en fingervisning att här får du idén att fira. Förverkliga den på ditt sätt. Gör adventet till det du själv tycker om utan "måsten". Jadå. Jag vet. Lättare sagt än gjort för många. 
Även om prylarna från vinden är viktiga i advents- och julfirandet så är blommorna det allra viktigaste. I år - och kanske aldrig mer - kommer jag att ha den rosa julbegonian. Förklaringen är att odlarna tycker att den är svår (ja, det är den!) och de vill hellre satsa på säkrare kort. Därför hade inte t.ex. Blomsterlandet några alls förra året.
Men, det finns många andra! Min gardenia blommar oförtrutet  sedan i somras. Hyacinter har redan slagit ut i krukor hos mig. Och en fantastisk amaryllis har precis skjutit upp två knoppar ur löken...gladsuck! En miniträdgård inomhus och ute i Krukträdgården.
Vi har på plussidan på dagarna så att både julros och hyacinter trivs ute. På natten tar jag dem innanför dörren.

Klätterhortensians blomställningar är en av mina dekorationsfavoriter

Krukträdgården börjar jag pynta "inifrån" - alltså det jag ser från köksfönstret

             Övrig trädgård pyntas av naturen själv - en pyntkonstnär som överträffar mig med många hästlängder....typ;-)

                                               Önskar Alla en fin början av december!                                                            Ha det riktigt gott!

12 kommentarer:

 1. Ja, jag måste då säga att naturen är den bästa konstnären av alla när det gäller pynt! För vilken häftig bild ut mot dina partärer :)
  Men ditt eget pyntkonstnärsskap ligger inte långt efter! Jag tycker så mycket om dina installationer i krukträdgården. Året runt med olika teman... Vackert <3

  Kram till dig och Anders och ha en fin 1:a advent

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för komplimangen. Jag lider av fönstertittarsjukan - fast inifrån ut. Då måste jag känna mig lite nöjd med vad jag ser ute.
   Önskar detsamma dig och de dina!

   Radera
 2. Naturen är en fantastisk pyntkonstnär men jag måste säga att det är verkligen du också. Hortensior är fina att pynta med så här års. Jag har ingen klätterhortensia men väl en syrénhortensia vars vissna blommor är som smycken. Igår köpte jag hyacinter men dom är ännu i knoppstadiet. Längtar efter doften.

  Önskar dig en fin första advent!
  /Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Syrenhortensian har jag inte tittat efter. Har aldrig funderat på om de är fina så här års. Måste kolla :-)
   Tack detsamma Anita!

   Radera
 3. Kloka tankar och måsten och traditioner. Jag sa senast igår kväll... Det ska kännas kul och vara mysigt strunt i resten.

  Ditt utebord, blickfånget från köksfönstret är sååå fint Anja. Ser ingen kitsch nånstans :)

  Ha en fin första advent! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men det ÄR roligt att ha blickfång även ute. Däremot tycks det bara vara jag som ser det. Lite märkligt, men jag märker att det är ytterst få som ser sig omkring när de kommer hem till oss. "Alla" har sikte på ytterdörren - no more - no less ;-).Vilken tur för mig att jag uppskattar mina installationer själv ;-)
   Tack det samma Carina!

   Radera
 4. Så sant. Naturen är en oöverträffad pyntkonstnär, och det är du också. Så vackert du gjort det. Härligt att kunna ta ut julrosor och hyacinter under dagarna och att ha en så fint ordnad plats till dem. Stämningsfullt, liksom ljusen, glöggen, lussekatterna och allt som hör den här tiden till.
  Önskar dig fortsatt fina adventstider!
  Anna-Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu får man passa på att njuta av högtiden. Snart är det vår och då börjar "slitet" ;-)
   Tack det samma till dig, Anna-Karin

   Radera
 5. Hej Anja!
  Så vackert pyntat, och din trädgårdsbild är fantastisk. Minns min barndoms Lillajul, ljusstakarna kom fram och vi fick alltid ett paket då, så spännande. Julgran och annat pynt kom inte fram förrän till Jul.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var annorlunda förr, ja. Julgranen kom aldrig in före julafton ;-)
   Tack det samma!

   Radera
 6. Inga ljusslingor i träd eller buskar här (valp!) men däremot adventsblommor: hyacinter, amaryllis. Njuter i fulla drag. Ska testa ditt förslag att sätta ut hyacinterna dagtid när/om det är plusgrader.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hyacinterna håller längre om de får vara svalt en del av dygnet - åtminstone.

   Radera