fredag 11 maj 2018

                                            Måndag - fredag!
Veckan har blivit en tvådagarstid i min värld ;-)! Eller?!
Ja, men så känns det. "Igår" måndag -idag fredag. Eller håller jag kanske på att bli helgalen ;-)? Snälla Tiden! Håll mig i handen så att jag hinner med!
Ett annat fenomen är att igår inga lunddockor, idag stjälkar med stora blomknoppar. Och det, mina vänner, är inte ett utryck av mitt galenskap utan verklighet!
Vilken läckerbit! Eller hur? Just nu har jag inte sortnamnet i hu'vet, men vill du veta det så kan jag "springa" ner till växthuset och kolla.

Krassen på framkanten är en frösådd som bara följde med från ingenstans och utvecklades till en kaskad av blommor. Båda dessa krassar får bo i sommar i min fina, rostiga tråg. Köpt hos Birgitta.


Liljan på bilden är en liten basunlilja, L. formosanum var. pricei och en uppstammad Heliotrop 'Marine' - och solen den bara flööödar:-)!

Den här planteringen är jag också hyfsat nöjd med. Den mörka bukettviolen 'Molly Sanderson' gör sig bra med hybridbegonians silverblad. Så småningom dyker det upp rosa, enkla begoniablommor vilket kommer att ge ytterligare en dimension till denna kombon.

Nyköpt kruka med en hjärtskärande söt, liten Primula får stå kvar i krukan under blomningen.


Mångfalden av sippor är härlig. När de ena slutar att blomma tar nästa vid. Hos mig är det även 'Green Fingers' och 'Blue Eyes' som har sin tid nu. 

                                   Gullflockan 'Thor' behagar äntligen visa fler än en blomma.


Mitt komplicerade förhållande till violer. Jag älskar dem, men till denna backviol/strandviol skulle jag vilja rikta uppmaningen: - Håll dig borta från mina rabatter, även om du är så jättesöt!!
Den kommer precis överallt på berget! Så småningom med rötter som vid avlägsnandet lyfter upp ur jorden allt på minst 20 cm stort område. Har man småväxter i närheten är det en mardröm. 

Trädgården är som en teaterpjäs: Ibland är man överväldigad av föreställningen - andra gånger är man inte lika nöjd...vissa passar inte till huvudroller...;-)
     
                 Kolla för all del in på bloggportalen
                           TRÄDGÅRDSFÄGRING
   och se och läs vad andra har för sig i trädgården just nu.
                    
                        Ha det jättegott!

ps
Jag är sååå glad att slippa tjata om väder. Det räcker med "perfekt" som sammanfattning:-)!
                    ds

20 kommentarer:

 1. Thor är lite svårflörtad. Han är inte så stark, tror jag. Mycket läcker krasse. Maken är inte så trädgårdsintresserad men mycket behjälplig i trädgården och han vill ha krasse varje år så då får han det, men det ska vara den orange-gul-röda blandningen. Nästa år få jag nog göra en kupp och ta en (i mitt tycke) snyggare färg. Din var väldigt läcker.
  //Helene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min 'Thor' har kämpat på länge med magert resultat. Nu är den finare än någonsin.
   Min make är inte heller trädgårdsintresserad men hjälper till med tyngre saker när andan faller på ;-)
   Visst är den läcker, min krasse. Den heter 'Ladybird Rose'.

   Radera
 2. Tidsbegrepp är konstiga. Under vintern var det mer än 7 dagar i veckan och nu är det färre. Kanske jämnar det ut sig under ett helt år?
  Så vackert det börjar bli i din trädgård, nu är det på gång, äntligen!
  Ha en skön helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehhee! Visst ja! Det jämnar ut sig :-)

   Radera
 3. Ja vädret är perfekt och det blir många och dyra turer till plantskolan :) Precis som sköna maj ska vara...
  Underbar färg på krassen också!
  Kram från Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte om det är något att direkt skryta över, men nu är det nästan slut med dyra plantskoleköp. Nu får jag försöka ta hand om det jag har...?!Ja, jag är väldigtnöjd med krassens blomfärger.

   Radera
 4. Fantastiska sippor! Här blommar den gamla vanliga vitsippan...mest överallt. Rensar allt eftersom. Köpte en planta av `Green Finger´ i fjol, men har inte sett den så jag undrar om den inte har försvunnit, tyvärr.
  Ja, vädret är perfekt:))
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här trivs också "alla möjliga" vitsippor - från den vanliga till lite mer ovanliga. 'Green Fingers' kan ta lite tid på sig - om jag kommer ihåg rätt. Jag vill minnas att mina visade sig som en enda efter ett år eller så men nu är de riktigt många och sprider sig fint. Jag låter även den vanliga ta för sig. De försvinner så snabbt sedan och rotsystemet hindrar inte andra att växa och frodas. Ville du ha vipramsrötter?

   Radera
 5. Fioler er vakre, men de kommer overalt...Pleier å la de få stå litt på våren der vi har litt høye stauder, men der vi har de små og sarte, må de opp. Ellers er anemone nemorosa "Green Fingers" utrolig vakker. ellers har vi langhelg nest uke også, som starter med 17.mai på torsdag og vi har helg også annen pinsedag.Så vanskelig å holde tritt:-)
  Ha en fin søndag/Eirin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. Fjärilsviolen och denna backviol plus en art till med mörka blad (har just nu glömt namnet) är invasiva. För min del är det ok så länge de inte växer i mina rabatter. Där rensar jag bort dem.

   Radera
 6. Thor och violer är härliga, men jag håller med att dom senare har en viss förmåga att hitta på husrum precis där man inte vill att dom ska bo!
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de är som katten: Egocentriska ;-)!

   Radera
 7. Bellissime anemoni ma ancor più bella l'Haquetia che da me non sopporta il caldo estivo!

  Un caro saluto e un buon inizio di settimana :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Si, Hacquetia è un po 'difficile.
   Grazie, lo stesso:-)!

   Radera
 8. Hej Anja!
  Alldeles underbara vitsippor, och de små violerna tittar fram i gräsmattan här, och det får de göra.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst får violerna titta upp här också där de inte stör:-)!

   Radera
 9. Den där beskrivningen av igår och idag - den känner jag igen från förra veckan. Att åka iväg två veckor nu fanns inte tid till helt enkelt. Känner mig sällan stressad men förra veckan va ett undantag.

  Ljuvliga bilder och beskrviningar av där och då :) För jag gissar att det hänt mycket sen dess.

  Kram, Carina

  PS har sått sådan krasse men fröna vägrar gro. Samma med påsen som min dotter köpte :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men så synd om krassefröna. Mina kommer från Impecta. Jag sådde dem väldigt tidigt - dvs i januari. Av tre frön grodde två (ville inte ha många plantor).

   Radera
 10. Really a beautiful blog.It is very astonishing and marvelous design.

  ดูหนัง

  SvaraRadera