lördag 9 juni 2018                     
                               Arla morgon i                          Krukträdgården
            
Som vanligt - numera - tog jag mig uti trädgården vid halv fem. Jag möts av fågelsång och humlesurr, men var är alla fjärilar? På marken snålt med morgondagg och några blommor plirar lite nyfiket på mig. Det blommar rätt sparsamt i perennrabatterna. Krolliljornas knoppar tvekar...har för mig att de varit på samma knoppstadiet länge...?
Ville egentligen fotografera honungsrosen som blommar, men knotteländet gjorde att jag tappade fokus och flydde till Krukträdgården. Honungsrosen som blommar samtidigt med blekta rododendron blommor, är på något sett en konstig syn. Tre veckor tidigare än vad som är brukligt. Nåja. Blomningen fortsätter ännu ett tag. Jag får försöka ta någon bild lite senare.
Jag gillar rumsligheten i min Krukträdgård. Slipper knotten och ser ändå alla stressade småfåglars maträder när de dyker genom luften. Nära naturen men samtidigt en bit ifrån plågoandarna. Höll på att kollidera med en lågt flygande "mamma" när jag hämtade tidningen i brevlådan.
Jag har några små vattenreservoarer för både fåglar och insekter häri. Några besökare har jag inte noterat, men hoppas att de ändå uppskattar vattnet och är besökta av mina flitiga trädgårdsinneboende, även om det sker utanför mitt synhåll.
Det är helt stilla i luften nu. Ännu en fantastisk morgon...men jag är ambivalent. Ska jag vara orolig eller bara njuta...?Vatten, vatten, vatten...

Egensådda petunior i skiftande nyanser av rosa och persika.


  Som "alla" vet gillar jag pynt....Den grå färgen har för mig som finne en stark symbolvärde... 


Min underbara vidjehortensia har nästan onaturligt stora blomklasar i år. Hoppas att den trivs lika bra i rabatten som den har trivts i kruka. Av den här busken kan jag klippa blommande kvistar och ha i en vas.
                                    ...och inte bara vidjehortensia utan även luktärter …men, oj! Vasen var inte snygg till...får gå genast ut och byta ;-) (tänk vilka enorma bekymmer man kan ha ;-)!)
                                                                          Bättre?
               

            Heliotrop kan jag inte vara utan. Har Du känt på doften?                     

                  Vi är många som bloggar om trädgård!
                              Se HÄR

13 kommentarer:

 1. Du är tidigt uppe Anja. Men det är otroligt skönt att vara ute i trädgården den tiden på dygnet. Likadant på kvällen. Jag brukar gå en sen runda, innan det börjat mörkna. Allt är då så stilla och jag känner dofterna extra tydligt från rosorna. Min honungsros såg jag de första blommorna på idag. Jag oroas över fåglarna i år. Jag gör som du, ställer ut vatten och jag har sett att dom kommer och dricker. Jag har också en pytteliten damm där jag lagt ut stenar så att även småfåglarna kan gå ner och dricka. Man får försöka göra allt för de små vännerna. Men till min stora sorg har jag hittat flera döda fåglar i år i trädgården, alla utan huvud. Här om dagen låg en död koltrastunge på gräsmattan. Troligen någon katt som varit i farten även om jag inte sett någon i området.
  Din vackra vidjehortensia har jag beundrat förut. Och där ser man hur viktig vasen är. Heliotrop hade jag förr i världen men den har liksom fallit ur minnet. Men nu kom minnet tillbaka.

  Fortfarande inte en regndroppe i sikte här. Jag kollar prognoserna varje dag. Där kan man se regndroppar som faller från moln och hoppet tänds för att sedan släckas igen, när man tittar på prognosen någon dag senare som då istället visar en strålande sol.

  Tack för att jag fick följa med på din tidiga runda i trädgården. Ha en fin helg!
  /Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, så hemskt med de döda fåglarna?! Min erfarenhet av kattens inblandning är att de inte "skär av huvudet" - men??!!
   Jo, jag vet att jag visade den även förra sommaren. Har haft de in kruka i ett par år, men planterade den ute i rabatten i år. Får se hur den trivs med det.

   Tack själv Anita för din rara, trevliga kommentar. Jag ser mig både läst och "sedd" i dina kommentarer :-)! Ha det gott!

   Radera
 2. Fin krukkehage!
  Har også lagt merke til at krøll-liljene liksom har stått i samme knoppstadie lenge. Alt annet springer jo ut som gale!
  Jeg velger å nyte :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade faktiskt tänkt att lägga frågan om krolliljorna på STA:s FB-forum. Jättekonstigt!
   Hos mig är blomningen konstig. Vissa blommar bra andra ser verkligen pinade ut.

   Radera
 3. Morgnarna i trädgården så här års är bland det bästa som finns! Det är åtminstone min absoluta favorittid! Ingen annan tid på dygnet kan jag "ta in" min trädgård som jag gör på morgonen.
  Jag har också några vattenfat i trädgården. Om fåglarna använder dem vet jag ej, men jag har sett Koltrastar som dricker i våra små vattenfall.

  Stort tack för din kommentar på mitt förra inlägg, Anja! Jag har varit så rädd att hamna i just den "visningsstressen" som du gjorde och det du skrev fick mig att inse att vårt beslut möter förståelse bland andra trädgårdsamatörer vilket känns skönt! Trädgård ska vara njutning - det gäller att komma ihåg det och påminna sig själv!

  Önskar dig en fin helg i din ljuvliga trädgård!

  Kram Nora

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, är man morgonmänniska så är man :-)!
   Det där med trädgård är ju så dubbelt. Har man slitit, skapat och investerat i en trädgård som inte är som "alla andras" är det så himla trevligt när även andra tycker att man har lyckats. Man är väl inte mer än människa. Då är ett psyke, som ditt, perfekt. Man njuter av berömmet men låter den inte ta över.
   "Var sak har sin tid" heter det ju :-)!

   Radera
 4. Hej Anja!
  Här är vattnet uppskattat både till att dricka och att bada i. Ett stort fat och ett litet betonghjärta. Fåglarna har inte förstått tanken, de badar och dricker som de vill. Har heliotrop i mina blomlådor tillsammans med mini petunior, det blev en lyckad kombination. Min honungsros har inte börjat blomma ännu, men den har många knoppar. Den har något angrepp, bladen klibbar ihop sig, har plockat bort det jag sett och sprejat med såpavatten. Hoppas det hjälper. Vill gärna se den i blom.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Marika! Jo, fåglar har sin egen logistik...;-)
   Hoppas att såpvattnet hjälper. Den är ljuvlig med sin generösa blomning och underbara doft. Annars är Laila i Fagerdala duktig på att ge råd om ekologisk bekämpning av allehanda plågor i trädgården.
   Honungsrosen är hos mig så enorm (klättrar bl.a. i en hög tall vid tomtgränsen mot skogen) att om den drabbas av något kan jag inte spruta den med såpa. Däremot har jag sett i en annan ros att bladen ser ut som skiraste spets - bara "skelettet" kvar. Det är någonslags rosenbladsstekel som härjar.

   Radera
 5. Jag kommer tyvärr aldrig upp och ut i trädgården så där tidigt...klockan är snart halv tio och här sitter jag och såsar;))
  Fantastiskt fin färg på Petunior och Vidjehortensia! Heliotrop har jag sen nått år och doftar ljuvligt. Har börjat driva upp den själv och det har gott förvånansvärt bra.
  Honungsroson Lykkefynd kommer nog att slå record i blomning i år för knoppen är hur många som helst!!
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehhee Merja! Vi är olika! Min man är som du.
   Det är första gången som jag sått petunior själv - eller ens har alls. Det var ett antal år sedan jag hade några. Heliotrop drar jag numera också upp själv. Jag får tidigare plantor än vad plantskolorna har. Honungsrosens doft är berusande...

   Radera
 6. Jag gillar verkligen din krukträdgård och ditt pynt. Har blivit lite modigare med pyntet de senaste åren bl.a genom inspiration från dig och andra. Knott är ett elände. Vi har inte det (ännu) men en och annan mygga har hittat hit.
  //Helene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Helene! Jag kommer INTE att ha öppet den 1.7 - kanske lite senare, men bara kanske, så att då kommer jag att kunna besöka bl.a. dig...vilket ska bli så jätteroligt!

   Radera