fredag 6 juli 2018



                                           


                               Jag vattnar för Livet!
Det är inte endast växterna som behöver vatten utan även salamandrar, små grodor, kopparödlor, fåglar, dagsländor, fjärilar, spindlar med flera vackra och nyttiga trädgårdsinvånare. 
Tyvärr har jag hittat flera upptorkade smådjur. 
Jag har inte bara en möjlighet att vattna utan nu ser jag det som  en skyldighet.
Nu kan vi inte längre prata trädgård utan att även nämna klimatet. 
Vilka trädgårdar finns kvar om värmen och torkan fortsätter även kommande år? Vad händer med vår natur - djur och växter?
Gunilla Teckenberg med bloggen Hagtorpet har drabbats hårt andra året i rad. Hon besitter stora kunskaper i ämnet men vill inte skriva längre i sin blogg rädd för att bli betraktad som negativ.
Men, kunskaper, även de som inte är glädjespridande, borde man ta till sig. Det är ju endast med kunskap man bekämpar problem. Det hjälper inte att oja sig. Att vara ledsen eller deppig. Alla borde ta till sig kunskap som ökar ens förståelse för vad man själv kan göra för att minska belastningen på miljön.  
Klimatet är den stora politiska frågan för mig i år.
Min trädgård är förhållandevis frodig, men det kommer kanske en dag då jag inte ens får vattna från sjön? 
Jag ömmar så för alla varelser som är så totalt oskyldiga offer. Jag hoppas att det finns en himmel för alla små näbbmöss, märkvärdiga spindlar, vackra kopparödlor, små hoppande grodor, med flera söta varelser när den har genomlidit en grym död. 
Jag är dock medveten om min dubbelmoral. Jag ömmar alls inte liljebaggar, spansk skogssnigel eller fästingar...där tar min kärlek för småvarelser slut...;-) 


 "Upptäckte" att jag har faktiskt en vit sommarrabatt under pärlbusken. Till min stora glädje hade även en vit akleja flyttat dit utan min hjälpande hand. Blommar ovanligt sent. Rabatten har fått karaktären av en vit rabatt utan att jag har tänkt i de tankebanorna medvetet. Undervegetationen består av kaukasisk förgätmigej i olika namnsorter med silvriga eller vitvariegerade blad. Olika lungörter likaså med olika slags variegerade blad. De stjälkar som nu reser sig över undervegeteationen är den vita rallarrosen, Chamaenerion angustifolium 'Album'. Blomknopparna slår snart ut. Den här rabatten är helt beroende av bevattning.

En sommarfavorit som jag betraktar som ettårig är sommarljus, Gaura lindheimeri. Just denna variegerade sorten har jag inget sortnamn på. Denna kommer jag att försöka övervintra i lilla plastväxthuset. De är inte härdiga mer än i zon 1 (i sandodling, á la Peter Korn kanske tom zon 3?)




När det börjar bli lite svalt på kvällen lagar jag mat. Denna 50- kronors"investering" har gett många goda kvällsmat i sommar. Jag  tänder med tidningspapper.


                                                           Ha det gott!

16 kommentarer:

  1. Ja väder och klimat har fått större plats i vardagslivet och i media nu när vi drabbas av torka här. Men det som är att vänta är väl att det blir fler och längre perioder med "extremt" väder så nästa år kan det regna i 8 veckor. Det är nog minst lika illa eller värre. Så visst är klimatet en viktig fråga och borde ta större plats i diskussionen och i valdebatten. Nu blir det "bara" en väderfråga med torkan och det sätts sällan i det större sammanhanget..
    Ditt variegerade sommarljus är jättefint. Har aldrig sett det tidigare. Hoppas du lyckas övervintra det.
    Ha det fint
    Helene

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Helene! Förra sommaren regnade bort hos oss. Det var en slags extremväder i sitt slag. Enda trösten var att det inte kom typ 100 mm per dag. Men,min underbara japanska rödlönn höll på att mista livet på grund av "drunkning". I år har den börjat återhämta sig något. Men 2013 var den verkliga katastrofen då solen började gassa i mars med plusgrader på dagen och flera minus på natten. I 7 veckor utan en droppe regn. Växter kollapsade av frystorka och blåbärsrisen i skogen såg ut som efter en skogsbrand.

      Jag tycker att man skriver och debatterar klimatet alldeles för lite. Migrationen har däremot fått oproportionerlig uppmärksamhet. Klimatet drabbar alla både globalt och inhemskt.

      Jag tänker fortfarande på din trädgård och dina alster!

      Radera
  2. Sitter på terrassen i Oslo og ser på trærne, bjørkene er grønngrå og i ferd med å tørke, enda de står helt ned til elva.
    Hjemme er det det samme . Store bjørk får denne grå/grønne fargen, eller gulner.. Men når det kommer til klima er det vanskelig å ville endre vaner, eller være villig til å se egen forurensning, bortsett fra at man kildesorterer..
    Vanskelig tema:-)
    Ha en fin dag og nyt det hvite bedet/Eirin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hejsan Eirin!
      Du har så rätt i att det är svårt att ändra sina egna vanor men lätt att se andras...Det som borde ske är globala, internationella, hållbara överenskommelser. För att även om det är moraliskt viktigt hur jag beter mig så blir det bara en droppe i havet så länge man fortsätter att borra olja, öppna kolgruvor, m.fl. katastrofer ute i den stora världen.

      Radera
  3. Ja, vad ska man säga om vädret!? Vi har fått 11 mm sen i mars och det är naturligtvis bevattningsförbud. Men som tur är har vi en brunn som ger vatten 2 timmar per dag - och som inte förbudet gäller för - så rabatterna har vi väl hyfsat under kontroll, men små träd och buskar börjar nu torka in och dö. Vi hinner helt enkelt inte med att vattna allt, men förrgår stod Rolle i "parken" med tre slangar ihopkopplade för att nå ända bort. Sen fick ALLA en kvarts fors med vatten, två gånger! Men det är "bara som en droppe i havet".....
    KRAM/Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilken tur för er ändå att kunna få vattna perennerna även om det måste skära i hjärtat att se träd och buskar vissna...
      Jag, som får vattna hur mycket jag vill har ändå svårt att hinna med. I vissa delar får spridaren gå i två-tre timmar ändå efter två dagar är det snustorrt...

      Radera
  4. Hej Anja!
    Jag är förvånad att det inte debatteras mera, både små och stora djur har det svårt. På nyheterna visade de en grisbonde som inte hade foder till sina grisar, hon skänkte bort dem, och andra får slakta sina djur. Bönderna får inte den skörd de behöver på grund av vattenbristen. Vi hade ett regnfattigt år förra året också i mellan Sverige. I natt har det regnat lite grann, men det är inte tillräckligt.
    Vacker akleja den har nog trivts bra i skuggan av pärlbusken, mina blommade över allt för fort.
    Din grill ser verkligen behändig ut.
    Ha det fint /Marika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Marika, klimatet är ett svårt ämne. Många vill nog stoppa huvudet i sanden och vill inte bli störda i värmen....
      När torkan är såhär intensiv så hjälper inga måttliga regnmängder. Jorden tar inte emot och allt dunstar ju på nolltid.

      Alla mina aklejor har blommat över för länge sedan så att det känns nästan som en gåva från ovan att få "yhden pienen valkoisen keijukaisen" i rabatten så här dags :-)!

      Radera
  5. Così mi hai fatto venire fame :D Anche a te una buona Domenica :)

    SvaraRadera
  6. Jag tycker det är otroligt att inte klimatet debatteras mer än det gör. Antar att det har att göra med att vi är alldeles för bekväma för att på allvar ta till oss att vi måste radikalt ändra våra vanor?
    Här hos oss på är vi ju tyvärr vana vid torkan, så här brukar vi ha det varje år och det gör det lite besvärligare att hålla på med trädgård. Mycket av tiden går åt till att vattna och det är tråkigt att behöva se växter sloka och dö i torkan. Nu har vi som tur är möjlighet att hämta vatten på ett tappställe i närheten, för vattna ur den egna brunnen är inget alternativ.
    Vilken underbar liten grill! En sån skulle man ha:-)
    Kram Nora

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja Nora. Klimatfrågorna borde stå högt på den politiska- och civilsamhällets agenda.
      Ja, min lilla grill är till en stor glädje. ch så enkel att använda och hålla ren.

      Radera
  7. Så fint med Aklejan och bladen! Än så länge får vi vattna, men visst tänker man mycket på vattnings förbudet som råder på olika ställen. Jag tänker mig för lite extra innan jag vattnar eller spolar i kranen.
    Försöker fyller på i fågelbaden och olika pyttsar i trädgården åt djuren.
    Ha det fint!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Merja, vi gör vad vi kan för de små Liven. Så bra att du ser till att det finns små pyttsar med vatten.

      Radera
  8. Funderade på vad uttrycket 'mindre vattendrag' betydde när de nämnde på nyheterna häromdagen att man inte får ta vatten från just mindre vattendrag längre pga torkan. En vacker vit kombo har du fått därunder pärlbusken i varje fall. Gillar den vita rallarrosen men vet inte om jag vågar släppa in den...

    Ha det härligt! Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Även jag har funderat på uttrycket "mindre vattendrag". Kanske små åar eller små, bevuxna sjöar? Kommer ihåg vår göl i Blekinge som började bli lite igenvuxen av sjögräs och annat. En sådan ska kanske först och främst rensas så att den inte växer igen till en våtmark bara?
      Den vita rallarrosen växer hos mig i en begränsad yta - med ram :-). Än så länge har den inte frösått sig. Och, jag håller efter även rotbeståndet, för den är bara så himla vacker!

      Radera