lördag 26 januari 2019

                                             Gult 
Färger har tilltalat mig alltid omedvetet. Har låtit färgerna välja mig, utan att ha varit medveten om det. När jag började skaffa färdiga plantor till trädgården trodde jag att det var jag som valde växter med gula nyanser. Jag la inte ens särskilt märke till i början att jag kom hem ovanligt ofta med gult.
Nu, efter ett par decenniers odlande är jag mer medveten, men använder fortfarande mest upplevelsen, känslan, när jag väljer färger. Nu undviker jag medvetet att låta mig bara dras till gult om inte nyansen eller formen på växten är något extra.
Gult tycks alltid väcka känslor - positiva som negativa.
Jag vågar påstå att jag var den allra första att skriva om gult i bloggen för ca 10 år sedan. Då var det "inne" att ogilla denna glada, positiva spektra av ljusa nyanser. Jag gillade däremot de soliga nyansernas potential under en regnig sommar. Solrabatten kallade jag den ofta då - min gula rabatt 
Det finns en riktigt fantasilös sägnen/tes om gult -  "Gult är fult" som lika fantasilöst används som antites- "Gult är inte fult". Usch ja!
Vi väljer nog inte våra favoritfärger - det är färgerna som väljer oss utifrån vilka personligheter vi är.
Här hittade jag en beskrivning på vad du inte ska göra med mig, som personlighetstyp gul:"... Försök aldrig att hämma en gul personlighets kreativitet eller framstå som distanserad eller oengagerad." Kunde inte ha sagt det bättre själv :-)
Ta reda på så mycket som möjligt om dina favoritfärger och lär känna dig själv bättre! Spännande och roligt - faktiskt. Och, ibland blir man riktigt överraskad hur väl något stämmer...

Här följer några gula inslag från min trädgård och interiörsblickfång inne. 
                                              Ha en trevlig helg!
    Läs flera inlägg i TrädgårdsFägring


                                               

27 kommentarer:

 1. Hej Anja!
  Visst är det fint med gult, föredrar dock själv den lite ljusare gula tonen, som din vackra smörboll. Det blir sällan gult hos mig, jag dras till andra färger, som rosa, lila och vitt.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tur vi har olika smak ang. färger och annat - lika olika som vi är som personer :-)!

   Radera
 2. Tyckte om de gula tonerna i bilderna här och namnet - solrabatten blir jag glad av bara det. Tycker du har blandat det gula så fint med till exempel vitt. Och apropå det - är det en variegerad Euphorbia till höger i första bilden? Den var läcker :)

  Ha en fin helg! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Carina, det är variegerad gulltörel, Euphorbia polychroma 'Variegata'.

   Radera
 3. Trevligt inlägg Anja. Blekgula, månskensgula nyanser tycker jag också om. Växter med blommor i sådana färger passar ihop med det mesta i trädgården. Gult är inte alltid fult ;-))
  Fortsatt trevlig helg!
  Birgitta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gult är aldrig fult - får väl modifiera påståendet ;-)

   Radera
 4. Noen uimotståelige kombinasjoner med gult du viser her!
  Ja, gult har vært og er en nei-farge hos mange hageeiere. Jeg har alltid elsket gule roser, så da går jo ikke det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åhh ja! Gula rosor är underbara ! Har själv några.

   Radera
 5. Gult är underbart och dina kombinationer är fantastiska. Har mitt gula hakonegräs överlevt så ska jag definitivt härma din kombination på första bilden. Tack för inspirationen och ha en fin vecka /Lotta

  SvaraRadera
 6. Jeg tror jeg elsker alle farger, inkludert gult, så bedene mine blir ganske fargesprakende. Nå har jeg prøvd å la noen bed holdes i samme fargeskala, kanskje jeg skal lage ett med gule kompinasjoner. Hvilken lysegul blomst er det på bilde nr fem, er det en trollius? Kan også se ut som en fylt tulipan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja,det är en trädgårdssmörboll, Trollius x cultorum 'Alabaster'

   Radera
 7. Härligt inlägg! Gult är favorit även här och nog verkar jag vara en gul personlighet om jag får säga det själv;) Dina bilder sprider gul glädje vida omkring. Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi skulle kanske starta Klubb Gul - typ ;-)!

   Radera
 8. Efter att nån gång på 80-talet varit i England och besökt några fantastiska trädgårdar - varav en hade en helt otrolig riktigt STOR gul rabatt - så var jag fast. Men...jag har nog inte så många blommor i gult, men däremot MASSOR av bladväxter; Träd, buskar, gräs m.m. Det gör hela trädgården varmt välkomnande! Så jag älskar dina bilder!!
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gult ingår ju i grönt också så att visst förstår jag att din trädgård är "varmt välkomnande" :-)

   Radera
 9. Just precis! Jag har heller aldrig förstått varför "gult är fult". Och varför överhuvudtaget kategorisera färger som fula eller vackra? Det är så mycket som spelar in för helhetsupplevelsen - färgkombinationer, nyanser, placering, ljus, tid på dygnet och året, former - för att bara nämna några.
  Hos mig är det bara vitt just nu så jag njuter av dina bilder med härliga gula växter. Fortsatt trevlig helg/Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi som haft så många regniga somrar efter varandra och har fått se efter solen någon annanstans än uppifrån -ja,då har solrabatten varit den enda trösten. Men förra sommarens solrika månader gjorde förstås solrabatten mindre nödvändig ;-). Men, man vet aldrig vad som komma skall. bra att ha rabatter för alla möjliga sinnesstämningar, tror jag :-)

   Radera
 10. Nu har ju många lite mer integrerade och blandade rabatter och då har kanske gult eller gulgrönt fått en renässans,för jag tycker de lyfter andra växter. Jag gillar särskilt mycket den ljust gula och den gulgröna tonen. Som din smörboll och hakonegräset.
  Ha det fint
  Helene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blandade rabatter gör jag för egen del jämt även om just denna "solrabatten" håller ungefärlig färgskala, så är växtvalet mångfaldigt.

   Radera
 11. Hej Anja! Gillar namnet, Solrabatt!! Ska nog byta namn på min Gularabatt till Solskensrabatten:)) Tack för inspirationen!
  Bild nr.2 var ju helt magisk! Vad heter den söta kragen? Vill ha den i min ny döpta rabatt!! :)
  Ha det gott! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den heter
   Cota tinctoria('Wargrave Variety') är inte 100 på sortnamnet. Har haft min väldigt länge. Tänk på att den vill växa soligt, torrt/mycket väldränerat och kalkrikt. Annars blir den kortvarig.

   Radera
 12. Så himla snygga kombinationer, jag som gillar gult i alla nyanser. Dom två första är helt underbara. Ha det fint. Carita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv har jag funderat ett antal år (?!) vad som fattas. Är inte helnöjd men råkade komma på NU det som fattas!? Haa! I sommar får ni kanske se en mer utvecklad Solrabatt (har döpt om den fom nu :-)!)

   Radera
 13. Vad kul att se dina gula skönheter, det är verkligen inte många i trädgårdsvärlden som verkar gilla gult. Bland kommentarerna här ser jag dock att de är fler än jag trott.
  Ser fram emot att få se din Solrabatt senare!

  SvaraRadera
 14. Härliga sommarbilder!
  Lustigt det där hur man väljer färger. Jag har alltid dragits till rosa och mörkrött. Sett det tydligast bland mina pelagoner.

  SvaraRadera
 15. Så vackra kombinationer Anja !
  Dessutom lyfter den gula nyanser fram andra växter i rabatten i andra färger så den är en väldigt viktig komponent.
  Tack snälla för din kommentar hos mig - den värmde !
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera