måndag 11 mars 2019

                                             Vårbruk!
  Finns det vackrare, mer hoppfullt ord för trädgårdsentusiasten?
Slutet av februari inbjöd redan lite städning av rabatter när julrosor, snödroppar och krokusar stack upp här och var och vädret var vårlikt. 
Det är så oerhört spännande och pirrigt när man ser livsviljan och växtkraften trotsa ömsom hällregn och hårda vindar eller bländande sol men minusgrader på natten. 
Och för varje dag man tar trädgårdsrundan har några nyfikna små blad och skaft tittat upp ytterligare en millimeter eller mer. 
Vissa växter impar på mig mer än kanske andra, så som dvärgaurikeln, Primula marginata. Riktiga konnässörer brukar beskriva den himmelsblå färgen som blaskig...Vilken tur att jag är bara en halvkompetent estet. Jag älskar nämligen färgen! Jag har den i en del krukor men också i rabatter. Just den här lilla har stått ute under bar himmel i allsköns oväder, hela vintern. Bortglömd och nonchalerad i en halvtrasig plastkruka...stackarn. Trots den usla omsorgen knoppas det i bladrosetten bland silvrig farina. 
Vårbruket för mig är inte allena det som finns ute. Även inne syns spår av vårbruk. Att driva magnoliagrenar i blom inne är startskottet till våren. 
Och nu fortsätter trädgårdsarbetet i sakta mak. Det är så när kroppen inte längre lyder snabba order utan levererar i egen takt utan hänsyn till önskemål om snabba vändningar...Det är bara att gilla läget :-)!

Magnoliorna håller på att slå ut i urna inomhus. Mitt första steg i vårbruket.

Dvärgaurikeln, Primula marginata, den försummade, visar inga sura miner


En del rabatter är städade och gödslade


Det var lite bråttom med städning här, för ungersk tandrot hade hunnit långt...


Gyllenlack i fin färgkombo

'Frizzle Dizzle'

Primula med fina färger

Vårstädning måste kantas av vårglädje. Några sekiner satsar jag varje år på köldtåliga glädjespridare. 

Svavelpionen som Gunilla Teckenberg skickade till mig i somras klarade påfrestningen av sommarens hetta. Jag är så glad åt denna. Den har fått en riktigt kraftig rotklump och verkar ha mått bra hela vintern i källarens svalka. Tror inte att jag någonsin kommer att kunna stava till arten utan mall...(hoppas att den är rättstavad nu)

Lilla plasthuset är ännu ouppvärmd så att det blir kallt där på natten vid minusgrader. Men växterna slipper vindar och under soliga dagar är det rena medelhavssemester för dem. Har grävt upp ett antal doftvioler med lite olika sortnamn.
På berget börjar bräckorna, de som överlevde sommaren, att blomma.

Det är NU det är som roligast. Sen när höjdpunkten är där är det nästan över - säger pessimisten ;-)

Ha en fin vårstädningsvecka och ta det lite lugnt!

      😊Tack för titten, förresten💦 
                               Anja 


Flera inlägg om vårbruket hittar du HÄR10 kommentarer:

 1. Det är väldigt mycket som börjar sticka upp nu. Det finns hopp om vår nu. Att driva kvistar är ju otroligt fint denna tid. Gillar också gyllenlack. Den levererar verkligen över lång tid.
  Ha det fint
  Helene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker nog att våren ÄR här :-)

   Radera
 2. Kroppens gränser är en sann tålamodsprövare. Min hand med artros ibland handbenen och den äv.. ortosen gör mig galen ibland. Men sen är jag ändå tacksam mesta tiden att jag har alls möjlighet.

  Den lilla marginatans färg är alldeles utsökt men jag kallar färgen syrenlila för den minner mig också om ljuvlig doft och passar en sån skönhet. Visst är farina läckert :)

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, artros ja...GRR
   Min dvärgaurikel har nog en alldeles ljusblå färg helt utan lila nyanser. Eller kanske är även mina ögon lite defekta...;-)

   Radera
  2. Då har jag den andra färgen jag älskar - lavendelblått. Båda med ljuvlig doft och jag älskar båda nyanserna.

   Carina

   Radera
  3. Ja! lavendelblått låter rätt!

   Radera
 3. Hej Anja!
  Ljuvligt att se Magnoliablommor, så vackra. Här har det inte städats något ännu, marken är frusen. Väntar ett tag. Går dock och spanar och ser lite spiror titta fram, men inget som hos dig. Men vi har soligt och fint.
  Ha det gott /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Någon panik är det ju inte med vårbruket, men för min del har jag kanske en chans att hinna....:-)

   Radera
 4. Åh så många vackra bilder. Tack för jag fick njuta en stund. Hos oss har det vräkt ner snö hela dagen. Ha en fin dag kram från Nina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för komplimangen. Hos oss är det vår i luften och barmark.

   Radera