Att gilla läget
när det gäller ogräs
Ogräsens högtid är nu. Efter ömsom regn och kyla och sol med värme har många arter som vi definierar som ogräs fått ett glädjeskutt.
Vad som klassas som ogräs kan bara trädgårdsägaren definiera. Själv har jag haft ett ont öga till tusensköna i gräsmattan, tills jag läste hur någon ville ha dessa plus vitklöver i sin gräsmatta...Ja, sedan dess ser jag med blidare ögon även på mina. Tack och lov! Jag skulle behöva byta ut min gräsmatta helt om jag skulle fortsätta att ogilla dem. Såg förresten en solig dag hur en aurorafjäril landade från blomma till blomma bland tusenskönor. En sådan fjäril är jag rädd om och skönan får stanna i min gräsmatta.
Det gäller helt enkelt att kapitulera inför en del arter. Kirs körs över med gräsklipparen. Än så länge har jag sluppit dem i rabatter.
Men, den verkliga plågan, den som kastar sig över och emellan de känsligaste raringarna, utan att ta hänsyn till deras exklusivitet, är rosa sandviolen, Viola rupestris 'Rosea' och purpurviol, V. riviniana (syn. V. labradorica).
Kanadaviol V. canadensis och fjärilsvioler V. sororia 'Albiflora' och 'Freckles' sprider sig rätt hejdlöst, men de vill ha lite fetare jord och väljer inte raringar som sina offer.
Det kommer violer överallt i min trädgård. Mellan trätrallar, i gruset, i rosrabatten, i bergssprickor...jag ger upp kampen. Jag orkar och hinner inte hålla efter alla. Nu ser jag bara efter sandviolen så att den inte förstör mina rariteter.
Alla violer är dock inte någon plåga. Tvärtom. Sorter av doftvioler får gärna visa sig även på oväntade platser. Men den senaste arten som visat sig hos mig sparsamt i början, men nu i ett rätt stort bestånd är storviolen, V. elatior, en rödlistad, utrotningshotad art vars utbredning naturligt är på Ölands Stora Alvaret. Hur den hamnat hos mig har jag ingen vettig förklaring till. Visserligen har jag varit på Ölands Allvaret många gånger men aldrig har jag rört något där.
Att gilla läget och kapitulera inför vissa "ogräs" har sina fördelar, så som jag ser det:
En trädgård med växter som naturligt trivs där drar till sig många pollinatörer och nyttoinsekter som annars skulle försvinna.
Dessutom gillar jag det lite vilda uttrycket i min trädgård. Istället för att jaga omöjlig ogräs ser jag till att gräsmattans kanter som gränsar mot rabatter är nyklippta och gärna knivskarpa... när jag får trädgårdsbesök...och häckarna välansade...suck! Detta är vad jag vill men inte alltid förmår...heller. Jag är ju ingen ungdom längre...vilket är jättejobbigt. Jag hatar slarv. Finns det något slarvigare i en trädgård än vilda, oklippta häckar och parterrer? Sådant övergår min tolerans. Inte en "käft" kliver in till min enklav om inte buxbomshäckarna och ligustern är trimmade. Trivsamt ogräs får däremot härja, som sagt...
Vit fjärilsviol är ju söt. 'Freckles' har nästan blommat över (ingen bild på den)
Purpurviolen dyker upp så här lite varstans. Jag missar blomningen oftast ute.
Men, jag kan dra upp plantor på hösten och ställa dem i vas med rötter och allt. Ställa vasen under extra belysning och då har jag blommande plantor lagom till julafton. Och vem gillar inte det?
Storviolens ljusblå ansikten lyser på höga stammar med självlysande intensitet. Har lärt mig att tycka om den här väldigt mycket. På 30-40 cm höga stjälkar i många mindre grupper ser de nyfiket på omgivningarna, lite som surikater...;-)..fast inte i öken ;-)
Önskar Alla en fortsatt trevlig vecka!
Anja
Jag publicerar mina inlägg alltid i TrädgårdsFägring,
trädgårdsportalen för läs- och skrivsugna trädgårdsbloggare.
Mmmm och ibland tänker jag på dem som ogräs ända tills en dag - men var är du min vän? Så var det med V riviana antagligen 'Purpurea' som spred sig lite lagom och jag drog slutsatsen - den klarar sig själv. Fast - nej... Ännu mer så med V. sororia Alba som jag älskar men inte fröplantorna och sen häpp fanns plötsligt bara en enda planta kvar. En som jag flyttade och som nu verkar borta - Sorgligt.
SvaraRaderaDet är lite samma, samma som om man nu skulle ha vänner man tar för givna och en dag är de försvunna...
Hos mig växer inte bara ogräs... Har inte haft så höga aklejor eller pioner för den delen på jag vet inte när, snarare nånsin. Och all öppen jord är fullständigt grön av någon liten frösådd sak och det är inte asp...
Ha det riktigt gott bland dina 'skönor' :)
Carina
Mina violarter ser ut att bara öka från år till år. Än så länge ser jag inga "saknade vänner" bland dem...;-) Men, så klart, man vet aldrig.
RaderaJag tycker att all tusensköna på min gräsmatta är vackert.
SvaraRaderaVisst ogräs bryr jag mig inte alls om, men visst irriterar mig mycket. Konstigt hur man tänker i trädgården. Vissa saker irriterar min man, men inte mig och tvärtom. Underligt.
Idag skiner solen och igår var vädret okej, men annars har det varit mycket molnigt, blåsigt, kallt och skurar.
Man får njuta av de dagar man kan!
Ogräset behöver inte vara fult, bara invasivt och svårutrotad.
RaderaJa ibland händer det plötsligt. Något man tycker är "lagom" blir helt utom kontroll. Har inte violer så de är ingen plåga här men mycket annat. Det får gärna vara lite vilt och tufsigt här, men problemet är ju att det fort blir mer än charmigt och DÅ blir det ett väldigt jobb att ta tillbaka kontrollen.
SvaraRaderaHa det fint
Helene
Jag håller på att lätta på kontrollen. Numera får jag ha en rätt strikt prioriteringslista när det gäller trädgårdsjobb.
RaderaHei Anja.
SvaraRaderaHer må ugresset i plenen opp, men så har vi en deilig blomstereng på jordet utenfor hekken (som er trimmet) til stoe glede for sommerfugler, og jeg tror ikke jeg har ange forkjellige, kan ikke artene, men flgrer hele tiden i stror fart, så det er vanskelig å fotografere dem.
Ugresset i bedene skal opp nå slik at bunndekkere skal få bre seg utover...
Fioler er vi ikke plafget av.
Ha en fin helg/Eirin
Har insett med åren att det är viktigt att behålla mångfalden i trädgården och dess närhet. Det gäller även det vilda.
Radera