lördag 1 juni 2019



                                           
                                          
               Juni,
ett oskrivet blad. Kanske kommer den med lite sommartemperaturer?
Den kalla majmånaden har varit på gott och ont - ont för en väderkänslig person som jag. 
Det goda är blomningen. Mitt lilla bostadsområde lyser av azalea- och rododendronblomning.  Vi har järnrika jordar som gynnar just dessa arter. Jag har en granne med riktigt många, stora azaleabuskar som blommar helt otroligt i år. För de som besöker vårt grannskap nu måste detta område te sig som ett paradis på jorden.
Magnolia 'George Henry Kern', hemma hos mig, har blommat sedan mitten av april och rododendronblomningen har bara startat hos mig. Ovanligt sent.
Men, nu är jag hjärtligt trött på kylan. De låga nattemperaturerna har gjort att växthuset är fortfarande obebodd. Detta har aldrig hänt förut. Senast maj har tomaterna fått flytta in. Men med natttemperaturer mellan 5-7 grader kan jag inte hålla värmen där inne på nätterna.
Den 1 juni har börjat hos oss med regn och fortsatt hårda vindar...
  


 När solen visar sig ibland blir ljuset på kvällen magisk. 

 Blåregnet börjar äntligen ta de rätta proportionerna. Blomningen blir fin i år. Än så länge ha bara hälften slagit ut.

Här lyser min  'George Henry Kern' ännu i full blom trots frostnätter, hårda vindar och annat väderelände
Som en vit dubbelblommande ros lyser denna snöpärlan i skymningen.

Buskpionen, Paeonia Gansu-Gruppen (köpt som P. rockii)
Lite skötselråd á la Anja

Buskpionens blommor trasas sönder av hårda vindar även om den står lite skyddad. Den har blivit två meter hög så att skyddet ligger lite längre ned...Inte visste jag för 19 år sedan att den låga "pinnen" skulle bli så här underbar buske med tiden. Köpte den hos pionkungen Krupke när han var en av säljarna på den första trädgårdsmarknaden på Liseberg, Lisebergs Trädgårdsdagar. Blommorna är utslagna nästan 2 dm i diameter - alltså enorma! Förra året fick den fem blommor som blommade över på ett par dagar pga värmen. I år har blommorna slagit ut pö om pö under två veckor. Räknar i år till 30 blommor. Tack vare det spretiga växtsättet är den svårfotograferad i sin helhet.

Mitt sätt att plantera och sköta denna underbara buske: 
Krupke sa då att denna var en äkta rockii vilket numera inte anses troligt. Men, då tog jag honom på orden. När jag kom hem med den läste jag på hur de har det i det vilda. Det verkade som om de växte rätt kargt på bergen. Därför grävde jag en djup grop som jag bottnade med makadam. Satte sedan "stackars" pionen i den rätt ojäsvänliga gropen  och fyllde på med grusblandad lera. Intill stammen makadam och fint grus.
Sedan vattnade jag plantan ordentligt. Har aldrig vattnat den sedan dess. Aldrig gödslat med annat än på vintern med en giva björkvedaska. 
Kanske liknar platsen och gropen "hemma"? Den har kämpat på med varierad blomning och trivsel under åren. "Hon" har blivit min sagoprinsessa. Just nu ser den nästan overkligt vacker ut.  
Kanske har jag gjort rätt? Eller har jag bara haft tur? 

Önskar Alla en fin start på sommarmånaden                         juni! 
                      Anja
                                           
       Ta en titt på bloggportalen TrädgårdsFägring!

12 kommentarer:

  1. Frågar du mig så... ..har du gjort helt rätt. Fler borde läsa på kring hur växterna växer vilt det ger mycket bra information. Saknar min fina buske när jag ser dina bilder :) Men jag många frösådder på gång så framöver ska jag inte behöva sakna nåt.

    Dina små rhododendron sätter jag på önskelistan allihop. Jag har ju dille på stora blad annars och har inte varit så himla förtjust i de japanska - mest för att det klassiska japanska sättet att kontrollera dem inte tilltalar mig. Så tack för 3 fina tips :)

    Ha en fin helg! Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hehhee! Ja, mina växer okontrollerat..;-)

      Radera
  2. Hej Anja!
    Nej, turen har nog inget med detta att göra. Du har en stor kunskap om dina växter och ger dem de bästa förutsättningarna. Så vackert, det är nog ett litet Eden. Både pion och blåregn, härligt.
    Ha en trevlig helg /Marika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dessa växter, när de blommar, tillför en atmosfär i trädgården som är svårslagen.

      Radera
  3. Hei Anja, for en fantastisk peon, du må nok ha gjort noe rett for å få et så flott resultat. Sommeren starter dårlig her i Bergen også, kjølig, vind og store mengder regn frister ikke til badeliv og hageselskap. Får håpe det snart endrer seg til det bedre. Ha en fin lørdag i «Paradis» Hilsen Anne-Kristin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, nu börjar det bli i jobbigaste laget med vädret. Jag vill ha sommar - nu :-)!

      Radera
  4. Hej Anja!

    Instämmer i hyllningskören om den vackra buskpionen, hur än vädret är så gagnar det något i våra trädgårdar. Den värme vi hade i april, början på maj gjorde att de tidigblommande pionerna försvann väldigt snabbt. Buskpionerna står nu här med tjocka knoppar, hoppas på en längre blomning.
    Otroligt vackert med ett blommande blåregn!

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kör å kör ;-)! Snarast en trio...;-) Nämen visst vill man få njuta av en längre blomning...men allt har ett pris. Lång blomning i kyligt väder - kort stubin på tanten i samma omständigheter ...typ ;-(

      Radera
  5. Så fina foton av din enastående vackra trädgård. Och jag håller med: Buskpionen är helt underbar, Ha det bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Utomhusljus är viktig för upplevelsen av en trädgård. En gråmulen dag ser det inte allas så fint ut.

      Radera
  6. Hei Anja!
    Takk for bildene fra hagen din. Virkelig vakkert nå!
    Håper du har tid til å nye den:-)
    Buskpeonen err jo et syn for seg selv...
    Ha en fin dag, nå kommer litt varmere vær!!/Eirin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja! Nu är det äntligen lite varmare!

      Radera