lördag 12 oktober 2019
                                                  Vad finns kvar                     av växtligheten
     efter sju kalla nätter?
Inte mycket, blir mitt lakoniska svar! De kalla nätterna följs av regn - en dödande kombo för trädgårdens veka växter.
Som tur var tog jag in en rejäl bukett blommor dagen innan frosten. Halva buketten är fräsch än idag. 
Sedan lyfte jag in Bougainvillean för att se om den klarar att stå i fönstret inomhus. Efter ett par dagar tappade den hälften  av blommorna, men den var så blomrik att det gjorde inte så jättemycket på utseendet.
Några krukor fick stå ute under fiberduk och har klarat sig. 
Under de kyliga dygnen passade vi, maken och jag,på att roa oss inomhus: Ny färg på hallväggarna och nya innerdörrar och ny matta gjort av 560 petflaskor...tja, ett riktigt lyft för interiören. Förresten! Enligt Feng Shui är hallen det viktigaste rummet i ett hem...vårt blev äntligen hedrad som sådan...;-) 
Sedan är jag av egenskapad "hävd" en krukväxtmänniska sedan unga år och inomhus skiljer sig inte märkbart från utomhus - så här års ;-) Om ett par veckor fyller min benjaminfikus 50 år hos mig...jämte sonen...! 
Man skulle kunna uttrycka det som: Tiden går ;-)


En hållbar bukett från trädgården

Begoniakrukan har stått på altanen hela säsongen. Att de där små murbinkafröerna  (Erigeron karvinskianus) hittar även i denna kruka  - ja, hur?? Måste ha skett förra sommaren när själva plantan inte var så stor.
Nu har hela härligheten stått inomhus i ca 10 dagar och murbinkan ser inte ut att vantrivas. Ska bli kul att se hur länge den ser så här fin ut. Jag flyttade ut krukan bara för fotografering.
Ingen lättfotad objekt inomhus. Min, om ett par veckor,  50 år gamla benjaminfikus. Bougainvillean skymtar till höger. Extra svårt att fotografera tack vare altanen bakom fönstren.

 
Berget i höstskrud
Dessa väna penséansikten har hängt med sedan april i år. 

Att krukodla stjärnflocka skulle vara en ren succé visste jag inte i försomras då jag planterade en kruka från Blomsterlandet. De blommar så här ännu. Bilden är tagen idag. 

Ett stort bestånd av skuggliljor (Tricyrtis formosana) har jag på berget och beslöt mig att flytta en del i en vanlig rabatt. De flesta har vissnat ned men en tittar så nyfiket


Oktoberstormhatten (Aconitum carmichaelii 'Cloudy') har klarat nattfrosten.

                     Önskar alla en fin vecka!
                          Tack för titten!
                                 Anja
               Det finns fler trädgårdsbloggar att titta i 
                              TrädgårdsPortalen 

10 kommentarer:

 1. Så fina höstfärger du har Anja! En 50 år gammal benjaminfikus och jag tänker på alla jag tagit död på... Och så tänker jag på min porslinsblomma som var enorm och som jag tog ett skott på hos morfar... Men det är tydligen en växt som kan bestämma sig för att nu är det dags att dra till dem sälla... Tur jag hade tagit ett skott innan dess. Så frågan är hur gammal är min planta egentligen?

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Din "skott"planta har ju gamla anor, men själva skottet börjar leva från och med att du har planterat den. Men du kan alltid skryta om dess fina stamtavla :-)
   Jag har ju ingen aning om min Benjamin var resultat av ett frö eller stickling. I det senare fallet kan även min vara "hur-gammal-som-helst"
   Fick den som en 10cm planta, tackpresent för någon lite tjänst av en granne.

   Radera
 2. Hej Anja!
  Så vackra färger i din trädgård. Att stjärnflockan blommar fortfarande, är otroligt. Så fin. Grattis till de 50 åren Benjamin, och Grattis till dig som lyckats ha den så länge.
  Idag är det sol, så det blir att sätta lökar.
  Ha det bra /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är stjärnflockan fin!? Idag klipper jag dock ned den och har blommorna i en vas inne.

   Radera
 3. Tycker du har massor av fint kvar! Här är det bara höstfärger överallt utom i växthuset förstås.....
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Benjamin har genomlevt många flytt och öden de första 28 åren. Den har också varit klätterträd till en av mina katter när jag bodde i lägenhet och katten var under skolsäsongen en innekatt. Hon lekte svart puma då...och en annan som trodde att krukan var kattoa...;-)

   Radera
 4. Crimson Queen, toppklass på den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den har egentligen ett överhängande växtsätt som inte ser snyggt ut på mitt lilla berg, därför har jag stammat upp den till ett litet träd...

   Radera
 5. Hej Anja!

  En 50-årig krukväxt väcker känslor hos mig, jag gissar att du upplever något liknande. Jag har aldrig varit någon vän av slit-och-släng växter så en åldrande benjaminfikus förtjänar respekt.
  Din trädgård ser fin ut trots minusgrader och regn, här har frosten inte riktigt slagit till ännu fast vi haft några nätter under nollan. Men träden fäller sina löv som täcker hela trädgården.

  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Gunilla, Benjamin är en den av mina ägodelar som jag bekymrar mig mest över när det gäller mina kvarlåtenskap. Tänk om mina barn inte vill ha den...?!
   Nu hoppas jag iofs att det dröjer ett antal år innan jag är där, så att jag hinner få ett löfte av någon av dem...;-)

   Radera