torsdag 23 januari 2020

Vårkänslor mitt i vintern.


Så vårlikt med barmark utan tjäle och flera plusgrader dygnet runt.
                             
                             Många vårblommande växter står i knopp och det kliar i fingrarna att få sätta i gång med vårbruket ute. Men, här hos oss är det inte bara plusgrader utan ett "evigt" regnande och hårda vindar därtill. För en gamling som jag, inget som lockar att vara ute och jobba...Annat var det förr - ju förr desto mindre brydde jag mig om sådana baggisar.
Visst har jag passat på att rensa lite när solen har tittat fram och blåsten har bedarrat en stund. Samtidigt får jag inte glömma att här på Västkusten kan vintern slå till sent - oftast i februari och kan hålla på hela mars fram till april.
Därför är det extra härligt att ha plasthuset i gång inne i glashuset. Där doftar det vår av jord i krukor och en behaglig värme på minst 10 grader.
Jag har tjuvstartat en del sommarblommor som jag vill ha så tidigt som möjligt i blom. Sommaren blir ju kortare och kortare i kapp med stigande ålder. I barndomen var sommaren en evighet - numera "ett kort ögonblick".
Altanen är ett trädgårdsrum som ger mycket glädje under regnfria sommardygn

Jag vill gärna kunna smycka altanen och Krukträdgården med blommande växter redan i maj - om vädret tillåter. Därför har jag sått några fröer av indiankrasse, buskkrasse, petunior, penséer, vallmo, blomsterböna, jätteverbena och luktärter. Min erfarenhet är att det går att driva några plantor så här amatörmässigt och få några tidigblommande exemplar - allt för att förlänga säsongen...


Förra sommaren såg jag en enda bladrosett av alla mina bergvallmon...även den försvann,,
Dessa ska i jord idag. Många arter av Meconopsis och en nyhet som sådd är bärnstensvippa, som jag fick av Veronica när hon var här på blixtvisit i tisdags. (Kolla gärna på Veronicas inlägg om vintersådd)
Nu är de sådda plus lite annat också!

Men oj, vad jag saknar mina Meconopsis och en del primulor som de två sista, heta somrar har tagit kol på. Därför tänker jag så, med en dåres envishet, ett antal arter av bergvallmon...

Tänker mig odla dem i krukor så att de kan flyttas till svala ställen på sommaren och ha koll på dem under vintern...


Bilden har jag kopierat från Impecta frökatalog 2020
Kornvallmo 'Amazing Grey'
Det är lönlöst att blicka för mycket bakåt. I sommar hoppas jag att få se denna läckra kornvallmo bre ut sig bland andra, med andra färger.

Länkar som sig bör till
     TrädgårdsFägring       

12 kommentarer:

 1. Vintern i Sverige verkar vara mycket konstig i år. Närmast vårlik.
  Hoppas bara att ni inte får några bakslag.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sedan 2013 har vädret varit "konstigt" här hos mig. Det ännu konstigare är att bara några kilometer härifrån kan vädret vara något helt annat. Bakslag blir det bergis!

   Radera
 2. Hej Anja!

  Blåsigt här också, det hänger ihop med det varma vädret vi har, varm luft rör sig snabbare.
  Jag brukar inte fröså men jag gissar att det känns väldigt tillfredsställande att komma igång med frösådderna, det betyder att våren närmar sig. Lire konstigt känns det allt för vi har inte haft någon vinter ännu men än så hinner det bli kallt, tror jag i alla fall.
  Den där kornvallmon är ju bedårande vacker, hoppas att frösådderna lyckas så du får bjuda oss på den vackra blomstringen när det är dags.

  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst kommer det att bli vinter ännu - lagom att ta död på arter eller blomningar. Mest orolig är jag nog just nu när det gäller småfåglar. Jag ser att de börjar "flirta" med varandra och flyga lekfullt i luften par om par...Bara de inte börjar lägga ägg ännu...

   Radera
 3. Hej Anja!
  Ja detta underliga väder. Det är blåsigt på ostkusten också! Och regn har vi också fått mycket. Misstänker precis som du att det kan komma vinter i februari.
  Njuter av dina bilder och i synnerhet av dina Meconopsis, denna vackra blomma som jag njutit så många gånger av på trädgårdsresor i England. Har prövat dom själv men det har inte fungerat. Jag tycker du gör rätt som inte ger upp. Dom är verkligen värda ett nytt försök. Och kornvallmon 'Amazing Grey' är bara helt ljuvlig!

  Lycka nu till med dina frösådder och ha en skön torsdag kväll och en skön helg!

  /Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Meconopsis vill nog ha betydligt tuffare väder med snö och kyla på vintern och svalt och fuktigt på sommaren. Att så dessa är lite av en idioti, men jag tänket prova nya ställen i trädgården plus krukodling...jag borde prova även primulor...
   Önskar skön helg till dig med Anita!

   Radera
 4. Härligt att du prövar igen... Det ska jag också för även mina meconopsis har försvunnit efter flera år. Å andra sidan har jag planterat en Rhododendron rotschildii nu när det blivit varmare... Hade tänkt så sommarblommar ganska tidigt för det var ovanligt svalt i pannrummet. Men nu eldas det igen och då kommer de dra iväg för snabbt... Och jag tänker det är klokt att vara lite försiktig med ryckiga vädret. Tror man ska vara försiktig med att bli kall och våt när man blir äldre.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Måste säga att jag har rätt hyfsat när det gäller att kunna erbjuda småplantor både lagom temperatur och ljus. Men, det är klart. Skulle en riktig vargavinter slå till - ja, då har nog allt varit förgäves - tror jag.
   När det gäller att vara försiktig - alltså hur kul låter det? Det är en paradox att åldras: Man vill leva länge, men inte bli gammal...;-)

   Radera
 5. Hej Anja!
  Vi har haft några soliga dagar, men inget vinterväder, här heller. Har inte sett något poppa upp i trädgården ännu. De får gärna vänta ett tag till, känns konstigt att spana efter vårblommor i januari. Sådderna har jag inte kommit igång med ännu. Dina Meconopsis har så fina färger, förstår att du saknar dem. Kornvallmon är inte dum den heller.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, Meconopsis tillhör mina favoriter -typiskt att min trädgård inte är deras favorit...

   Radera
 6. Mina Meconopsis har också försvunnit, men jag tänker inte sätta några nya - det är numera utsålt i den skuggiga pallkrage på baksidan där dom satt. Fast jag kommer sakna dom.....
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du måste ha ännu sämre förutsättningar att odla bergvallmo än vad jag har så att jag förstår att du ger upp...!

   Radera