lördag 22 februari 2020

Meconopsis
     Bergvallmo - en skönhet
                Att driva plantor av olika arter från frö av släktet          
                        Meconopsis
                   
                   Att så det där lilla, lilla fröet. Ett mirakel. Minimalt paket av ärvda egenskaper. Anlag till en bedårande vacker planta, men som på mina "breddgrader" inte känner sig hemma. Ändå gör jag ett försök med nya sådder-sju olika arter och en kultivar, M. baileyi 'Sue's Violet' .  
Blå bergvallmo,M. baileyi  är nog den vanligaste i odling hos oss i Norden, och den finns i många trädgårdar. Hos mig har den funnits i över ett decennium. Den har trivts bra och förökat sig själv. Men, nu har vi haft två år i rad med heta sommardagar och tropiska nätter. Ett helt främmande klimat för bergvallmon. Även den, jämte de andra arterna har tackat för sig och dragit vidare till den blå himmelen...
                  Det finns  minst 54 kända arter i släktet blå bergvallmo. Av dessa har 43 sina biotoper på kinesiska delar av Himalaya. 23 är endemiska, dvs, lokalt begränsade växtområden.
                  Att verbalisera en upplevelse som bygger på ögats behag är inte lätt. Själv har jag sällan försökt mig på beskrivningar av det sköna utan försökt visa med fotot det tjusiga. Men, kan det vara de silkespapperstunna blombladen som drar blicken åt sig? Eller den vackra bladrosetten? Vissa är silverljusa, ludna och läckert symmetriska, så som hos gul bergvallmo M. integrifolia.  Medan taggig bergvallmo,  M. horridula, avskräcker säkert en del potentiella konsumenter i naturen. Ja, inte skulle jag vilja stoppa bladen i munnen, men att titta på dem kan jag göra hur länge som helst. Även växter utvecklar "överlevnadsstrategier" som man kan hitta många exempel av i naturen. När naturen stajlar sina kreationer har man här blandat olika "texturer" med  taggit mot sidenlent... 
                   När det gäller mitt nya försök med dessa odlingar måste säga att jag har levt över behovet av att visa mig "duktig" i andras ögon. Däremot tänker jag ta till mig andras och mina egna  erfarenheter så mycket jag bara förmår. För visst vore det toppen att ha riktigt många plantor att "bolla" med?  
Alla åtta krukorna har grott. Fem av dem grodde inom två veckor och resten de senaste dagarna. Sådde dem den 23 januari.
Svag undervärme, växtlampa och lufttemperatur på 12-15 grader.
Nu har alla fått flytta från lilla plasthuset till kallväxthuset där utevädret bestämmer lufttemperaturen. Så länge det inte är en sammanhängande kallperiod med minusgrader får de stanna där.
Jag ser efter dem varje dag och strilar fukt på den grustäckta krukytan. De får aldrig torka ut. Har också "gladpacklock" på varje. Nu följer jag bara utvecklingen och har dem svalt och ljust utan sol (nåja, när såg jag solen sist?.Skolar om dem när det blivit "hanterbara". Men, det dröjer. Jag kommer att skriva om dessa då och då när jag anser att det är värt att "rapportera" något nytt.
Jag har plan B i händelse av torr, het sommar...
Bästa läsare: Håll tummarna för mig så att jag inte klantar mig - är rätt bra på det nämligen...!!!
Visar en liten bildkavalkad av några som jag har haft och som nu har försvunnit. 
(Jag ville ha stora bilder så att några ser lite avhuggna ut. Vill du se dem i sin fulla storlek så klicka.Tar gärna emot tips hur man lägger större bilder i  inläggen. Ingen har numera lust att klicka på bilderna...så att de ska vara helst stora på en gång )
 M. zhongdianensis . Den skiftar från ljust lila till himmelsblått och purpurtoner. Arten är endemisk på Zhongdiang i Yunnan (Nuvarande namn Shangri-La, sedan 2001)

                          Blå bergvallmo spred sig rätt duktigt hos mig, för att nu vara helt borta...

                                  Önskar Alla en trevlig vecka!
                   Anja
                                              Klicka på TrädgårdsFägring
                       

12 kommentarer:

 1. Å... Jag håller på med samma sak. För dem, jag hade bara Lingholm, tackade för sig här också. Men nu står krukor med bland annat de du visar här. Men nu undrar jag... Jag har satt sådderna i ett minidrivhus ute för inne är det för varmt. Tänk om jag gjort fel hum...

  Det som fångat mig med bergvallmo är kombinationen av färgen, silkestunnheten i kronbladen och så de där vecken. Tänk att kunna veckla ut sig ur dem och ändå vara hela.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns så många sätt att så dessa. Din är säkert ok. Jag gör mitt på detta sätt för att få lite snabbare groning. Jag vet också att jag kan ta hand om småplantor oavsett vädret - så länge de är i krukor- Lycka till med dina!

   Radera
 2. God morgon Anja!

  Åååh, jag njuter! Älskar ju bergvallmo men dom trivs inte hos mig. Tycker det är så roligt att du försöker igen och jag håller tummarna att du kommer att lyckas. Vet inte om jag berättat det förut men jag besökte för ett antal år sedan en trädgård i Irland. Där fanns mängder med olika sorter av bergvallmo. När dom andra gick en rundtur i de nedre regionerna av trädgården stannade jag kvar och bara frossade i att få fotografera alla dessa skönheter. Till hjälp fick jag en kelen katt som också ville vara med på bild. Ett sådant där speciellt minne jag aldrig glömmer.

  Så kan jag tala om att jag alltid förstorar dina bilder. Jag tittar först och läser igenom inlägget och sedan går jag upp igen och klickar på första bilden. Sedan bläddrar jag igenom alla bilderna och ser dom i stort format. Att få större bilder i inlägget går kanske inte (men jag gissar bara) det styrs kanske av den mall du har? Kan ju inte blogger men i Wordpress finns olika mallar att välja på och mallen bestämmer hur breda bilder det går att visa. Den jag har kan visa 640 pixlar i bredd. Men det finns mallar som kan visa mycket bredare och därmed större bilder. I och med att du har information både till vänster och höger om dina inlägg så tar ju det plats.
  Jag vet inte alls om detta var till någon hjälp, troligen inte eftersom jag är bloggernovis men det var i varje fall ett försök.

  Önskar dig en fin söndag! I
  Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anita! Tack för ditt resonemang om större bilder i inläggen. Var mina bilder stora idag - använde extra stora bilder trots att de huggs av lite?
   Det är nog lite av en önskedröm att odla bergvallmo i rabatten med alla dessa extremvädren av typen som inte gillas av växter från alpina miljöer.

   Radera
  2. Hej Anja!
   Jo men det stämmer, ser att bilderna är större än vad dom brukar vara! Ser bra ut!
   /Anita igen

   Radera
 3. Hade också blå bergvallmo tidigare, men har inte sett till dom på ett par somrar nu - så dom har säkert tröttnat på den här torkan vi haft.
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du måste ha egentligen rätt dåliga förutsättningar att odla bergvallmo :-) när det gäller klimatet. Eller?

   Radera
 4. Hej Anja!

  Jag har samma efarenhet som du av Meconopsis, har planterat många genom åren och en del har blivit stora och fina ruggar men i fjol tog det slut, torkan 2018 är nog boven.
  Jag önskar dig lycka till med småttingarna, du har nog kunskapen som krävs för deras överlevnad. Sedan är det bara att hoppas på vädergudarnas nåd, att de skonar något av trädgårdens vackraste primadonnor, den blå bergvallmon.

  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på just den kunskapen och erfarenheten jag har, så framstår jag nog som en galning. Jag går emot mitt bättre vetande...:-(

   Radera
 5. Vilka små skönheter!
  Tänk var ett litet frö kan ge. Du beskriver det så fint och har så mycket kunskap.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
 6. ....så värst små är de inte :-)

  SvaraRadera
 7. Hej Anja!
  Vilken vacker blomma, förstår att du vill ha fler av den i olika sorter.
  Ha det bra /Marika

  SvaraRadera