Lyckopersika eskalerar ;-)!
Nej, vet ni vad? Jag skojar bara ;-)))!
Detta är mitt sätt att försöka komma ihåg vetenskapliga namn, vilket i detta fall är
Lycopersicon esculentum (syn. Solanum lycopersicum), d.v.s. tomat.
Sorten jag försöker beskriva här heter 'Indigo Rose', "mirakeltomaten" och snackisen när vi sitter i växthuset med gäster.
Denna svarta skönhet smakar underbart när den verkligen är mogen, vilket den är när färgen börjar skifta ordentligt till orange och den släpper med lätt ryck.
Den är utvecklad för att ge en högre dos av antioxidanter än vad en vanlig tomat gör
Läs den spännande historien om denna supertomat här.
Skördar man den för tidigt blir smaken lite syrlig och vattnig. Smaken utvecklas bäst när den är solvarm. Den karaktäriska tomatdoften är så stark när man skär den itu att den sprider sig i hela växthuset av en enda tomat.
När jag googlar på den får jag "veta" att den är plommonstor eller att den är en cocktailtomat.
Inte då mina i varje fall om man menar våra trädgårdsplommon. Mina är dubbelt så stora om man inte menar de där stora plommonen som man kan köpa i affären. Och definitivt större än cocktailtomater.
För att 'Indigo Rose' skall utvecklas optimalt krävs nästan en sommar som denna, d.v.s. mycket sol och värme.
Men, visst har jag en äkta "lyckopersica" alltså riktig persika också! Även denna krukodlade varianten kräver en sommar som denna för att ge så här fin frukt - dock inte mogen ännu.
Min lilla planta på ca en halvmeter hög ger 10 persikor! Många har ramlat av under sommarens gång, men jag är mer än nöjd! Det blir väldigt spännande att få smaka så småningom!
Urnan bredvid är Vaso Olivo från Cadabra Design. Persikorna sitter under bladen så att de syns inte i bilden.
Ha det så gott så länge och tack för titten!
ps
Ylva! Om du läser detta inlägg så "hör" av dig med en liten kommentar! Det vore så kul för mig!